29.1 C
Zagreb
23 C
Zürich
23.7 C
New York
8 C
Buenos Aires
26.9 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

U Maclju obilježena 79. obljetnica Bleiburške tragedije

I ove godine u Maclju su se okupili Hrvati iz svih dijelova Domovine, Bosne i Hercegovine i susjednih europskih zemalja. Svi oni došli su u subotu, 18. svibnja 2024. odati počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova.

Događaj je, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora organizirao počasni bleiburški vod, dok su euharistiju organizirali Hrvatska biskupska konferencija i Župa sv. Jurja u Đurmancu. Uz predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, izaslanika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, događaju su nazočili drugi ministri i saborski zastupnici. Nakon što su svi okupljeni pozdravljeni u ime hrvatskih biskupa, započelo je misno slavlje ispred crkve Muke Isusove.

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je misno slavlje, koncelebrirali su generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. sc. Krunoslav Novak, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš, provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, ravnatelj Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislav Markić te ostali svećenici.
U svojoj propovijedi biskup je istaknuo važnost vjere kazavši da je vjera u uskrsnuće mrtvih temelj naše molitve za žrtve. – Bez činjenice uskrsnuća i naše vjere, molitve ne bi imale nikakvog smisla. U svjetlu vječnosti mi kršćani promatramo sve događaje na zemlji tako i za hrvatski narod tragični događaj na završetku II. svjetskog rata, rekao je.

Misno slavlje pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor Sv. Ante s Humca, uz pratnju orguljašice s. Katarine Petković.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije