29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Večer ispunjena emocijama, domoljubnom glazbom i poezijom

Pod nazivom “Naličje života – samo da rata ne bude”, u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava u petak, 24. svibnja 2024. održala se poetsko-glazbena manifestacija

Pozornicu u foaeju Kulturnoga centra Dubrava za ovaj događaj ukrasile su pokazne replike povijesnih odora i mnogobrojne zastave ratnih postrojbi HVIDR-a s područja grada Zagreba. Večer je otvorio pukovnik Bruno Čavić, ratni zapovjednik 145. brigade Hv-a najavljujući himnu Republike Hrvatske koju je otpjevao KUD Nikola Tesla. Nakon minute šutnje, uzvanike i posjetitelje pozdravila je moderatorica večeri i idejni začetnik Lidija Puđak, koju je u vođenju programa podržao Zvonimir Friganović.

Nakon što je voditeljica zahvalila nazočnom predsjedniku HVIDR-e GRADA Zagreba Anti Tandari, u ime uprave Hrvatske pošte, sponzora ove manifestacije posjetitelje je pozdravio izvršni direktor Nacionalnog skladišno-sortirnog centra, gospodin Davor Barišić. Svojom nazočnošću večer je uveličao i pozdravio u ime Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanik potpredsjednika, savjetnik Marko Ratković. U kratkom govoru skrenuo je između ostalog pažnju na preventivne zdravstvene preglede branitelja koje ministarstvo nudi.

Slijedilo je predstavljanje Kravat-pukovnije koji su bili odjeveni u pokaznu odoru odjevne replike hrvatskog vojnika tijekom tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću. Danas ova pukovnija pronosi i predstavlja Hrvatsku kao domovinu kravate kazala je voditeljica i zahvalila na podršci dugogodišnjem zapovjedniku Kravat-pukovnije Željku Matejčiću. Uz njih, pozornicu su krasili članovi Grebengradske haramije-sekcije streljačkog društva Termika koji su nosili replike povijesnih odora kako bi kuburaši izgledom podsjećali na postrojbe iz vremena kada su kao čuvari Grebengrada bili na ovim prostorima. Početkom Domovinskog rata, streljačko društvo čiji su članovi velikim dijelom sudjelovali u Domovinskom ratu svoje je naoružanje stavilo na raspolaganje braniteljima.

Dvosatni program koji je bio isprepleten poezijom, glazbom, pjesmom i plesom nastupom su obogatili kazališni i filmski glumci Boris Svrtan i Jasna Odorčić. Glazbeni dio programa i divne izvedbe operne dive Sandre Bagarić i maestra Darka Domitrovića oduševili su nazočne. Iz Beča je u pratnji pjesnika i glazbenika Miše Mije Bijuklića stigao autor teksta i glazbe pjesme “Jedna je Hrvatska” Josip Čenić. Zajedno s njim zapjevala je i publika. Posebno emotivan bio je nastup predivne Paule Puđak koja je izvela plesni performans u čast svih umrlih poginulih i nestalih branitelja uz pjesmu Otiš’o je otac moj polako.

Pjesnički dio manifestacije posvećen domovini i svim braniteljima diljem svijeta započeli su pjesnici-branitelji recitirajući svoje pjesme: Nikola Kristić, Josip Lakušić, Abdulah Alija Bećirević, Zorica Gregurić, Kazimir Levaković, Maja Epp, Mijo Antunović i Marijan Lončarić, a nastavili pjesnici Anđelko Anti Blažević, Ljiljana Lipovac, Božica  Drakulić, Zvonko  Jurčević, Ružica Kišur  Šafranec, Maja Vidaković, Ivica Jurinić, Ana Piršljin, Vlatka Bošnjak i Katica Tomek

Na samom kraju programa, nakon pjesme “Neka cijeli ovaj svijet” u izvedbi Sandre i Darka, odaslala se i poruka za mir, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu. Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima, i svakoj bajci naude – DA RATA NE BUDE.

Svojim prisustvom večer su uveličali bojnik Hrvatske vojske, Jakov Stanušić, predsjednik Udruge branitelja veterana vojne policije domovinskog rata RH i upravitelj Braniteljsko-socijalne radne zadruge Izbor plus, brigadir Vlado Kovačević, dopredsjednik UBVVPDR-a i bojnik Željko Barbir glavni tajnik UBVVPDR-a. U ime Veleposlanstva Ukrajine nazočila je Nina Kyrylych, supruga Nj.E. veleposlanika Vasilja Kyrylicha. Također je nazočio izvršni direktor Ureda za korporativnu sigurnost Hrvatske pošte, a ujedno i predsjednik Udruge branitelja Hrvatske pošte Miroslav Kožul, predsjednik Udruge branitelja Hrvatske pošte Ivan Plazanić, general HV Željko Šiljeg, brigadir Ivan Rašić iz Udruge Tigrova, hrvatski branitelj, ravnatelj dječjeg vrtića Goran Mihić, poručnik HV Davor Nimac, predsjednig VGČ Gornja Dubrava Luka Holjevac, predsjednik HSP-a Donja Dubrava Alin Kavur, hrvatski branitelj, bivši ravnatelj hrvatskog centra za razminiravanje i član stožera za sanaciju šteta od potresa Ante Brkljačić, predsjednica KLD Rešetari Dragica Kordas, hrvatski branitelj, bivši pripadnik sigurnosnih službi Damir Pavlić, predsjednica Udruge dragovoljaca Zagreb Vukovar Zorica Gregurić, predsjednik Kulturno-športske braniteljske udruge Dražen Pilić, umirovljeni pukovnik HV-a Ivan Juroš i predstavnici Zajednice Udruga postrojbi ZNG i HV. Važan obol u kompletnoj realizaciji manifestacije je dao umirovljeni pukovnik HV-a Željko Radovanović

U foajeu centra izložba ratnih fotografija zagrebačkih ratnih brigada 1991-1995 podsjetila je na te, za našu domovinu teške dana. Nositelj izložbe bio je Generalski zbor, u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba, na čelu s pukovnikom Hrvatske vojske Rudolfom Klicperom koji je također nazočio ovoj manifestaciji.

Bila je to jedna, divna, hvale vrijedna, dubokim emocijama protkana večer. U više navrata, tijekom izvođenja recitala mogla se vidjeti i pokoja, krišom obrisana suza. A da su branitelji zaslužili ovakvu večer i na višim razinama, u tom će se, sigurni smo, složiti svi koji ovaj članak pročitaju.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije