29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Predsjednik Zoran Milanović odlikovao igrače, članove stručnog stožera Vatrenih i delegacije HNS-a

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je i odlikovao igrače i članove stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije te članove delegacije Hrvatskog nogometnog saveza koji su pridonijeli osvajanju brončane medalje na FIFA Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Odlikovanja su dobili za izniman uspjeh, doprinos sportu i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske. Svečani prijem je počeo izvođenjem himne Lijepa naša, a potom se igračima, stručnom stožeru i delegaciji HNS-a obratio predsjednik s uvodnim govorom.

“Očekujem da hrvatska nogometna reprezentacija nastavi tamo gdje je stala, a stala je na visokom pijedestalu uspješnosti za mali narod i malu zemlju kao što je naša i to u sportskoj i natjecateljskoj disciplini koja je iznad svih drugih disciplina zato što je u pravom smislu riječi narodna. Ona ne diskriminira i ondje ima mjesta za sve. Bitan je samo rad, težak rad i opet kada je sve to ispunjeno nije dovoljno jer mnogo veći i bogatiji od nas ulažu jednako ili više i nemaju takve rezultate”, poručio predsjednik Republike Zoran Milanović.

Izražavajući očekivanje da će hrvatska nogometna reprezentacija nastaviti sa svojim uspjesima, predsjednik Milanović je podsjetio i na riječi Franje Bučara čije ime nosi odlikovanje koje su, između ostalih odlikovanja, dobili hrvatski reprezentativci:

“Franjo Bučar bio je jedan od najvećih prosvjetitelja i sportskih radnika u hrvatskoj povijesti na čijem spomeniku na Trgu Krešimira Ćosića pišu sljedeće riječi: U desnici snaga, u srcu odvažnost, u mislima Domovina – e to neka vas vodi i dalje. Često sam s raznim znalcima izvan Hrvatske, prijateljima, kolegama državnicima iz susjednih zemalja koji jako žive za nogomet i puno u njega ulažu probao doći do istine zašto je Hrvatska tako dobra i uspješna u nogometu. Čuo sam puno pametnih obrazloženja i ja ga kao Hrvat i predsjednik Hrvatske ne znam. Želim da samo nastavite onako kako ste i počeli, da budete nošeni velikom ambicijom i da u ostvarenju te ambicije birate sredstva kao i do sada – to je fair play i da pobjeđujete znanjem i upornošću”, poručio im je predsjednik Milanović.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za izniman uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, doprinos sportu i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te osvajanju trećeg mjesta na 22. FIFA Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru odlikovani su igrači Borna Barišić, Ante Budimir, Martin Erlić, Ivo Grbić, Joško Gvardiol, Ivica Ivušić, Kristijan Jakić, Josip Juranović, Marko Livaja, Lovro Majer, Mislav Oršić, Mario Pašalić, Bruno Petković, Borna Sosa, Josip Stanišić, Luka Sučić, Josip Šutalo, Nikola Vlašić, a odlikovanja su danas uručena Ivici Ivušiću, Josipu Juranoviću, Lovri Majeru, Bruni Petkoviću, Borni Sosi, Luki Sučiću i Josipu Šutalu.

Foto: Drago Sopta / HNS

POVEZANI ČLANCI

Najnovije