27.9 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
21.6 C
New York
9.2 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

Otvorena izložba „Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima”

Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević” Gospić, u suradnji s Hrvatskim grboslovnim i zastavoslovnim društvom (HGZD) i Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja” (DBHZ), ususret Danu hrvatske zastave u utorak, 5. lipnja 2024. upriličilo je otvaranje izložbe „Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima”, koja je prošle godine izrađena povodom jubilarne 175. obljetnice hrvatske trobojnice.

Izložba je otvorena uoči Dana hrvatske zastave, podsjećajući nas na važnost nacionalnih simbola u izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta. Poštanske marke, iako male, služe kao trajni ambasadori zemlje, putujući po svijetu na pismima i poštanskim pošiljkama. U zbirkama filatelista te marke postaju trajni spomenici jednog doba, ističući kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske.

Otvorenju izložbe uveličali su uvaženi gosti Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja” prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, autor izložbe i Meštar obredničar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja” pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata. Otvaranju izložbe prisustvovali su i zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Gospiću, gosp. Joso Živković, Zmaj Pazariški II. i drugi članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja”, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević” Gospić Irena Peša, kao i mnogi drugi uzvanici i građani Gospića.

Autor izložbe pukovnik Heimer, nazočnima je rekao kako je prijedlog o posebnoj poštanskoj marki potrebno Hrvatskoj pošti poslati čak dvije godine unaprijed te da su rijetki oni koji se toliko rano sjete važnih obljetnica. Istaknuo je kako je izložba pripremljena u povodu objavljivanja serije od dvije poštanske marke Republike Hrvatske, od kojih jedna ima motiv instalacijske zastave bana Josipa Jelačića iz 1848. godine, dok druga ima motiv suvremene hrvatske zastave ispred koje je djevojka na električnom biciklu. 

Izložbu je svečano otvorio Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja” prof. dr.sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, koji je rekao nešto više o Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja”, istaknuvši kako se sjedište Družbe nalazi iznad Kamenitih vrata u Zagrebu, te da se članovi Družbe smatraju svojevrsnim čuvarima Kamenitih vrata, jer su ih spasili od rušenja početkom 20. stoljeća, kada su mnoga druga stara vrata prema Gornjem gradu bila srušena zbog izgradnje Gornjeg grada i prometnih razloga. Posebno je istaknuo tri člana Družbe, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, Zmaja od Hrvatske, blaženog Alojzija kardinala Stepinca, Zmaja od Bakačeve kule i slugu Božjeg Franju kardinala Kuharića, Zmaja Kaptolskog III. Istaknuo je kako je inicijativa Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja” i Matice hrvatske u rijetkom jedinstvu svih stranaka, neposredno prije raspuštanja 10. saziva Hrvatskog sabora, jednoglasno podržana od saborskih zastupnika, čime je Hrvatski sabor sljedeću 2025. godinu proglasio „Godinom obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva”.

Organizatori su istaknuli da im je posebno drago što je izložba stigla do Gospića, grada u kojem su mnogi ostavili živote na oltaru hrvatske domovine, kako bi danas s ponosom mogli isticati nacionalne simbole u izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta, uz isticanje posebne zahvale blagopokojnom biskupu Mili Bogoviću, Zmaju od Krbave, koji je utemeljio Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini.

Izložba se može razgledati do 14. lipnja 2024. godine u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević” u Gospiću.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije