29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2024./2025.

Republika Hrvatska pruža poticaj povezivanju i osnaživanju veza s hrvatskim iseljeništvom, kao i razvoju poticajnih mjera za njihov povratak i useljavanje u Hrvatsku.

Stipendiranje učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj jedna je od aktivnosti koju će nadalje provoditi Ministarstvo demografije i useljeništva sukladno preuzetim poslovima od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ministarstvo demografije i useljeništva s danom 11. lipnja 2024. objavljuje Javni poziv za dodjelu 500 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2024./2025.
Program stipendiranja učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj ima za cilj učenje hrvatskog jezika, upoznavanje hrvatske kulture, očuvanje nacionalnog identiteta, promicanje zajedništva i suradnje, poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka te njihovu uspješnu integraciju u društveni i gospodarski život u Republici Hrvatskoj.

Pravo prijave na Javni poziv imaju:

  • pripadnici hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, odnosno njihovi potomci
  • supružnici pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske
  • prijatelji hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo

Kandidati moraju imati navršenih 18 godina, završenu najmanje srednju školu te prebivalište izvan Republike Hrvatske ili prebivalište/boravište u Republici Hrvatskoj ne dulje od tri godine zaključno s danom objave ovog Javnog poziva.

Prijave se podnose isključivo u elektroničkom obliku putem e-prijavnog obrasca dostupnog OVDJE.

Rok za slanje prijava je 11. srpnja 2024.

Izvoditelji Tečaja hrvatskoga jezika su: Filozofski fakultet u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli te Sveučilište u Zadru. Stipendija podrazumijeva redovito pohađanje nastave u mjestu održavanja Tečaja u Republici Hrvatskoj.

Sve ostale pojedinosti navedene su u Javnom pozivu i priloženim Uputama.

Za dodatne informacije, kandidati mogu poslati upit na adresu elektroničke pošte: stipendije@mdu.hr  najkasnije do isteka gore navedenog roka.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

POVEZANI ČLANCI

Najnovije