26.5 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
22.6 C
New York
9.3 C
Buenos Aires
25.8 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Predstavljanje sveobuhvatnog istraživanja o očuvanju i unapređenju nacionalnog identiteta Hrvata u Sjevernoj Makedoniji

Na svečanosti održanoj 17. lipnja 2024., u svečanoj dvorani Pravnog fakulteta Sveučilišta „Sv. Ćiril i Metodij” u Skoplju, predstavljeno je izvješće o projektu „Društvene, kulturne i demografske odrednice očuvanja i promicanja nacionalnog identiteta Hrvata u Republici Makedoniji”.

Nositelj projekta je Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” iz Zagreba u suradnji sa Zajednicom Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Na prezentaciji su pozdravne govore održali prof. dr. Sasho Georgievski, dekan Pravnog fakultetaveleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji N.E. gđa Nives Tiganj, vršitelj dužnosti predsjednika Zajednice Hrvata u RSM Josip Tunić te zamjenik direktora Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ dr. Dražen Živić.

Prezentaciju istraživačkog izvješća započeo je dr. Dražen Živić, voditelj projekta, koji je najprije izrazio veliku zahvalnost Zajednici Hrvata u RSM na njihovoj suradnji u projektu, a potom izložio aktivnosti, obrađene projekte i izdane knjige Instituta Ivo Pilar iz Zagreba.

Na temelju ankete koju su sastavili sudionici navedenog tima i poslali je Zajednici Hrvata u RSM na ispunjavanje, obrađeni su brojni podaci koje je prezentirala dr. Ivana Bendra.

O razdoblju od osamostaljenja Republike Makedonije, njezinoj tranziciji, zakonima i pravima Hrvata u RSM te drugih etničkih zajednica osvrt je dala dr. Sandra Cvikić, iz Instituta Ivo Pilar, članica projektnog tima.

Ovo je prvi put da je provedeno sveobuhvatno istraživanje vezano za Hrvate u RSM koje će, sukladno dobivenim podacima, poslužiti u kreiranju budućih politika vezanih za Hrvatsku zajednicu u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Moderator i ujedno član projektnog tima bio je prof. dr. Goce Naumovski, redoviti profesor Pravnog fakulteta „Justinian Prvi“ u Skoplju.

Cjelokupno istraživanje projektnog tima i vanjskih suradnika bit će obrađeno i objavljeno u knjizi Zbornik radova.

Projekt je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije