29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Švicarska: Hrvatska kvota za drugi kvartal odavno je iscrpljena. Je li Hrvatska primljena u EU da bi njezini građani mogli odlaziti iz svoje zemlje?

Velik broj hrvatskih građana odlazi zadnjih godina na posao i život u Švicarsku. Uz Njemačku i Austriju, Švicarska je popularna kao useljenička zemlja za Hrvate – zbog relativno bliskog zemljopisnog položaja i visokih plaća. Razlozi iseljavanja iz domovine su visoke cijene, loši radni uvjeti i raširena korupcija, piše Weltwoche

Švicarsko Savezno vijeće u studenom 2023. godine odlučilo je nastaviti primjenjivati ​​zaštitnu klauzulu prema radnicima iz Hrvatske predviđenu Sporazumom EU o slobodnom kretanju osoba 2024. godine. No postupno otvaranje pristupa Hrvata švicarskom tržištu rada s vremenom će se pretvoriti u potpuno otvaranje.

Prema Sporazumu o slobodnom kretanju osoba, zaštitnu klauzulu moguće je pozvati samo u dvije uzastopne godine. Prema Državnom tajništvu za migracije, potpuna sloboda kretanja za hrvatske državljane ponovno će probno vrijediti 2025. godine. Prijelazna uredba za Hrvatsku, koja traje ukupno deset godina, primjenjuje se najduže do 31. prosinca 2026. godine.

Autor napominje da će potpuno otvaranje zasigurno utjecati na dolazak novih useljenika iz Hrvatske. Također postavlja pitanje je li ulazak Hrvatske u EU; imajući u vidu veliko iseljavanje imalo smisla. Problem s kojim se trenutačno suočavaju neke švicarske tvrtke je što zapošljavaju Hrvate ne znajući da zbog sustava kvota nemaju valjani boravišni status. Hrvatska Vlada dosad nije imala učinkovit recept za zaustavljanje gubitka života, zaključuje se u članku.

U skladu s tim su i svakodnevni upiti novih članova koje primamo u Facebook grupi Hrvati u Švicarskoj. Uz to, dodali bi  uz navedene zemlje i Irsku u koju su zadnjih godina mnogi Hrvati iselili. Ostaje sačekati poteze novog Ministarstva demografije i useljeništva, s nadom da će se što brže početi donositi mjere i odluke koje će zaustaviti iseljavanje te potaknuti na povratak, kako one koji su iselili u zadjem valu, tako i starije generacije iseljenika.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije