29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Intervju: Digitalna kreativnost koja raste u Lici  

U svijetu digitalnog marketinga, promjene su jedina konstanta koja uvijek mora biti u trendu. Takav je slučaj i s poznatom agencijom sa sjedištem u gradu Gospiću – BLUE MOON, koja je nedavno prošla kroz značajnu transformaciju i postala LikeVision. 

Duboka transformacija u viziji, misiji i poslovnom pristupu, daleko je od same promjene imena agencije. Kako bi što bolje razumjeli zbog čega se lokalna agencija transformirala, razgovarali smo s vlasnikom agencije, Stjepanom Dragašem. Saznali smo da je BLUE MOON nastao krajem 2020. godine kao hobi i dodatni izvor prihoda. No, kroz godine preraslo je u ozbiljnu agenciju, koja nakon četiri godine od osnutka radi rebranding. Kako je sve krenulo, kroz koje sve izazove prolazi agencija i što su planovi za sljedeći period, saznajte u intervjuu.  

Kako je izgledao početni period poslovanja te je li imao podršku od bližnjih i lokalne zajednice?  

U početnom periodu poslovanja, ideja je bila samo dodatni izvor prihoda uz posao koji sam radio. Počelo je kao hobi s dronom, ali brzo je privuklo pažnju prvih klijenata nakon što sam počeo dijeliti svoje radove na društvenim mrežama. Shvatio sam potrebu za ulaganjem u novu opremu i ono najbitnije, vlastito znanje. Tako je sve polako krenulo naprijed, s fokusom na fotografijama i video uradcima koje sam radio za klijente u svrhu njihove promocije. Iako nisam imao početnu viziju da se razvijem u agenciju koja nudi sve usluge na jednom mjestu, posao me je sam vodio prema tome gdje sam danas. Ne bih uspio bez podrške obitelji, posebno supruge koja je u ovome sa mnom od samog početka, koja mi je olakšala put do ovoga gdje smo danas zajedno. Što se tiče lokalne zajednice, bilo je podrške, iako mnogi nisu odmah razumjeli što radim i kamo to vodi. Danas mislim da je mnogima jasnije. 

Koji je bio najveći izazov s kojim ste se susreli? Kako ste ga prevladali?  

Pa mogu reći da je najveći izazov bio odlučiti se napustiti stalni posao i krenuti u privatno poduzetništvo (full time) te izgraditi svoju priču u konačnici i poduzeće. To zaista nije lako u današnje vrijeme kada većina teži sigurnom državnom poslu i stabilnim primanjima. Bila je to teška odluka, ali bio sam dovoljno jak, postavio si ciljeve i doslovno radio danonoćno, kao što još uvijek i danas radim, ali sve to zaboraviš kada vidiš rezultate. Mislim da sam uspio lakše proći kroz sve to zahvaljujući velikoj podršci svoje obitelji. Danas, kada se osvrnem i shvatim da sam prošao put od nesigurnosti oko mjesečnih prihoda i isplate plaće do toga da zapošljavam druge osobe shvatim koliko sam zapravo daleko stigao.  

Što vas je navelo na odluku o rebrendingu iz BLUE MOON u LikeVision?  

Došli smo do jedne točke gdje sam odlučio cijelu priču zaokružiti, da nismo samo tvrtka za pružanje usluga video produkcije i fotografiranja već puno šire od onoga što je BLUE MOON u samom početku nudio. Tako je došla moja odluka da je vrijeme za rebrending kako bi jasnije komunicirali sve što nudimo, što ide daleko izvan samog fotografiranja ili snimanja. Željeli smo bolje predstaviti našu širu ponudu. Danas, imamo klijente koji su bili potpuni anonimusi u digitalnom svijetu, no uz našu pomoć, njihovi proizvodi i usluge su procvjetali već nakon nekoliko mjeseci. Pružali smo usluge profesionalnog fotografiranja, kreirali promotivne spotove, provodili razne oglasne kampanje na društvenim mrežama, čak i uspješne medijske kampanje, te smo s klijentima stvorili uspješne priče koje su nas sve učinile zadovoljnima. Sada je to LikeVision ili u prijevodu ako hoćete – Lička vizija. Dokaz mnogima da se može uspjeti i u Lici. 

Koje su glavne promjene koje donosi LikeVision u odnosu na BLUE MOON? Koje promjene klijenti mogu očekivati?  

Kao što sam već spomenuo, BLUE MOON od samog početka se brendirao kao tvrtka za pružanje usluga video produkcije i fotografiranja, međutim s vremenom smo se fokusirali na područje digitalnog marketinga, kreiranja vizualno privlačnog sadržaja, odnosa s medijima, naravno i uz video produkciju, fotografiranje i snimanje dronom. Sada sve ove komponente čine jedinstvenu cjelinu prilikom obavljanja promotivnih aktivnosti za naše klijente. Sada imamo tim stručnjaka, svatko radi svoj dio posla, profesionalnost smo digli na najvišu razinu i u konačnici naš cilj je pružiti sveobuhvatnu podršku klijentima kako bi njihove promotivne aktivnosti bile uspješne i efikasne na digitalnom tržištu. 

Kako gledate na razvoj digitalnog marketinga u ruralnim područjima? Očekujete li veću zainteresiranost razvoja malih poduzeća, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz marketing?  

Da, u ruralnim područjima vidim veliki potencijal za poticanje rasta malih poduzeća, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Možda u Lici tek dolazi vrijeme kada će mnogi OPG-ovci krenuti u tome pravcu. Veća zainteresiranost se već sada vidi u usporedbi od prije dvije-tri ili više godina i to je svakako dobro. Digitalni marketing pruža priliku za efikasno targetiranje potencijalnih kupaca, izgradnju brenda i jačanje odnosa s postojećim klijentima, što može biti ključno za rast, ali i opstanak nečijeg poslovanja. 

Koji je vaš savjet za male poduzetnike za razvoj marketinga?  

Javite se – imamo paket za vas! Haha, šale malo, moj savjet je ulažite u izgradnju snažnog online prisustva kroz društvene mreže, web stranicu, privlačan i relevantan sadržaj. To je dugoročan proces, naravno da iziskuje i financijska ulaganja, ali gledajte to kao dugoročno ulaganje u svoj biznis koje će vam se vratiti i gledajte širu sliku cijele priče.  

U našem razgovoru nije bilo spomenuto, no osjećam potrebu istaknuti važnu ulogu Razvojnog centra Ličko-senjske županije u mom poslovnom putu. Već gotovo dvije godine imam ured u Razvojnom centru, koji je pod vodstvom ravnatelja Mile Milkovića. Vjerujem da moj uspjeh ne bi bio isti bez te podrške, koja nije samo u obliku subvencioniranog poslovnog prostora od strane Ličko-senjske županije, već centar pruža i drugu vrijednu podršku, mentorstvo, savjete te priliku za interakciju s drugim poduzetnicima. Biti poduzetnik, posebno mladi poduzetnik, nosi sa sobom mnoga pitanja na koja nije uvijek lako pronaći odgovore ili znati koga pitati. Sretan sam što imam tu podršku i resurs gdje se mogu obratiti za pomoć. 

Za kraj, Stjepan Dragaš daje savjet budućim poduzetnicima: “Budite uporni, ne bojte se promjena i uvijek težite izvrsnosti. Poduzetništvo je putovanje puno izazova, ali uz pravi pristup, uspjeh je neizbježan.”  

Gledajući unaprijed, vjerujemo da sjajna budućnost dolazi za LikeVision, ali i sve male poduzetnike koji još nisu toliko popularni u digitalnom svijetu. Dugoročni ciljevi koji uključuju širenje novih tržišta i stalno unaprjeđivanje usluga, ključ su uspjeha u digitalnom marketingu kroz kontinuirano praćenje trendova i prilagođavanje potrebama tržišta.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije