29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Kulturno informativnim centrom Tomislavgrad organizira jedanaestu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja će se održati od 8. do 14. srpnja. 

Pokrovitelji ovogodišnje revije su: Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije, Grad Biograd na Moru i općina Tomislavgrad. Kako je najavljeno, završna večer se održava 12. srpnja s početkom u 20 sati na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu. Uvod u ovaj događaj je izbor najfotogeničnije sudionice Revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Na Facebook stranici Udruge “Stećak” predstavljena je 21 djevojka u tradicijskoj narodnoj nošnji, a glasovanje za najfotogeničniju započelo je 27. lipnja u 12 sati i traje do 12. srpnja 2024. godine u 17 sati. Inače, ovaj se projekt realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Grada Biograda na Moru i općine Tomislavgrad. Djevojke iz Zagreba kreću u ponedjeljak 8. srpnja u 14 sati prema Biogradu gdje će biti gošće Grada Biograda, te nakon zanimljivog programa i revije u Biogradu nastavljaju za Tomislavgrad. U Tomislavgradu osim finala samog događanja također je previđen bogat i vrijedan program za sudionice Revije. 

Cilj ovoga programa jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su Hrvatice predstavnice hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata od Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica. Ove godine imamo 21 prijavljenu sudionicu koje dolaze iz cijeloga svijeta. Neke od njih,  po prvi pit su domovini svojih predaka i većinom nose nošnje iz tih krajeva. Ljubav prema domovini ih je dovela na ovaj projekt a nošnjom će pokazati kako se čuva hrvatska baština u zemljama u kojima one žive. 

Ivana Rora, voditeljica programa HMI-ja

POVEZANI ČLANCI

Najnovije