13.8 C
Zagreb
8.4 C
Zürich
11.2 C
New York
15.9 C
Buenos Aires
17.9 C
Melbourne
Utorak, 16 travnja 2024
spot_img

Često postavljena pitanja (FAQ)

1. Kada podliježem kao povratnik iz inozemstva zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj ?

Ako primate mirovinu isključivo iz inozemstva i niste ostvarili pravo na mirovinu u Republici Hrvatskoj, podliježete zdravstvenom osiguranju u zemlji iz koje primate mirovinu. Više informacija na poveznici ovdje.

2. Koliko se poreza plaća na inozemne mirovine?

Porezna reforma koja je na snagu stupila 1.1.2017. godine obuhvatila je inozemne mirovine. U tabeli koju možete pronaći na poveznici u nastavku nalaze se primjeri od 550€ – 5000€.  Više informacija na poveznici ovdje.

3. Kada trebam odjaviti prebivalište ili privremeni odlazak?

Pri iseljavanju valja obratiti pažnju da li odjavljujete prebivalište ili prijavljujete privremeni odlazak iz Republike Hrvatske. U slučaju da odjavljujete prebivalište, osobna iskaznica će vam se poništiti i vratiti, te ćete morati tražiti novu s adresom iz inozemstva. Ako se niste odjavili prije odlaska iz RH, to možete učiniti i u diplomatsko – konzularnom predstavništvu. U članku na poveznici ovdje možete pronaći detaljne informacije, poveznicu na obrazac i primjere kako obrazac ispuniti.

4. Tko je porezni rezident Republike Hrvatske?

Plaćanje poreza se ne određuje prema državljanstvu ili prijavljenom prebivalištu već prema poreznoj rezidentnosti kao središtu životnih interesa. Osobe koje imaju užu obitelj (supružnika i/ili djecu) imaju poreznu rezidentnost tamo gdje im se nalazi obitelj i gdje ta obitelj koristi sve potrebito za svakodnevni život (mjesto odlaska na posao, doktor, škola, vrtić i slično). Osobi koja je samac porezna rezidentnost se određuje prema mjestu gdje boravi u pravilu u vremenskom razdoblju duljem od 183 dana. Više informacija na poveznici ovdje.

5. Što moram učiniti ako selim u inozemstvo?

Prvi korak je reguliranje prebivališta/boravišta kod MUP-a. Važno je da se isto tako odjavite kod Porezne uprave i kod HZZO-a (Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje).

Potporu mogu koristiti povratnici iz EGP-a, Švicarske Konfederacije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Argentine, Australije, Brazila, SAD-a, Čilea, Kanade i Novog Zelanda ako su hrvatski državljani – povratnici u dobi do 60 godina. Neovisno o razini obrazovanja radili su najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u navedenim državama ili bili uključeni u redovito obrazovanje. Po povratku u domovinu prijavili su se u evidenciju nezaposlenih i samozapošljavaju se kroz mjeru potpora za samozapošljavanje u 2023. godini.
Više informacija na poveznici ovdje.

Niste pronašli odgovor?

Niste pronašli odgovor, a imate dodatnih pitanja? U kategoriji Korisne informacije možete pronaći više informativnih članaka, a svoj upit možete također poslati na e-mail portala: info@moja-domovina.net