Marina Bukovec

Marina Bukovec

Autorica

Zovem se Marina Bukovec. Rođena sam purgerica (25. 04. 1976.) s dalmatinskim korijenima, ali jednako ponosna na oboje.

U Zagrebu sam završila II. gimnaziju i Srednju glazbenu školu Pavla Markovca, smjer violoncello. U dvoumljenju između umjetnosti glazbe i riječi pobijedilo je posljednje, pa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisujem željeni studij hrvatskog jezika i književnosti i komparativnu književnost, ali se i dalje aktivno bavim glazbom kao članica Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i Komornog zbora Ivan Filipović.

Prvo stalno radno mjesto mi je u zagrebačkoj OŠ Matije Gupca gdje sam predavala na dva jezika nastave, hrvatskom i engleskom u sve tri škole koje supostoje u toj školi – redovna osnovna škola, škola na engleskom jeziku i međunarodna škola IBO.

Nemirni duh i želja za novim spoznajama dovode me 2006. g. u Švicarsku gdje radim kao učiteljica HN, a pošto život piše najbolje priče, tu upoznajem i svog supruga.
13 godina i dvoje djece poslije, i dalje živim u lijepoj našoj Švicarskoj. Prvenstveno sam majka i supruga, ali sretna sam jer radim i svoj posao iz snova, predajem hrvatski kao strani jezik u nekoliko škola stranih jezika. Vrlo sam aktivna u hrvatskoj zajednici – bilo kao mama učenika HN, potpora suprugu u vođenju HKUD-a Fala iz Schaffhausena, vjernica u HKM ili aktivna sudionica u bilo kojem projektu gdje se prezentira moja domovina Hrvatska.

Od samih početaka mog boravka i djelovanja u dijaspori ukrštava mi se put s Ružom Studer Babić, duše nam se prepoznaju i počinje suradnja i prijateljstvo koje traje do danas; od Dana Hrvata u Schaffhausenu davne 2007. godine do ovogodišnjeg turističkog sajma Grenzenlos u St. Gallenu. Na njenu molbu i poticaj odlučujem se pokloniti svoju dobru volju i stručno znanje u rubrici Mali jezični savjetnik, te i na taj način svojom kapljom tkati slap za dobrobit naše domovine Hrvatske.

Objave autora

Mali jezični savjetnik – Ljetovat ću u Hrvatskoj na hrvatskom moru sa švicarskim/njemačkim/talijanskim prijateljima

Jedna od čestih pravopisnih nedoumica jest i kada se piše veliko, a kada malo početno slovo u riječi hrvatski.

Mali jezični savjetnik – Hoćete li glasati ili glasovati na izborima 26. svibnja?

U kontekstu predstojećih izbora odlučili smo provjeriti koji je ispravniji glagol: glasovati ili glasati, budući da se veliki dio hrvatskog puka oko toga dvoumi.

Mali jezični savjetnik

Pokrećemo novu rubriku, Mali jezični savjetnik, u kojem će profesorica hrvatskog jezika, Marina Bukovec nuditi objašnjenja za česte jezične i pravopisne nedoumice i pogreške.