Dragi ljubitelji prirode, kada vas put nanese u “Zlatnu dolinu” i kad navratite u Požegu, nemojte propustiti priliku posjetiti biser Papuka – izletište Jankovac. Uzmite si za taj izlet cijeli dan, sigurno nećete požaliti.

Na Jankovac se s požeške strane stiže preko Velike, djelomično makadamskim putem, a može se doći i sa sjeverne strane preko Slatinskog Drenovca. Ovaj putopis je s požeške strane. Nemojte žuriti kad krenete, usput zastanite i uživajte u pogledu na požešku dolinu te u prekrasnoj prirodi i ljepoti ovog kraja.

Na putu prema Jankovcu susrest će vas spomenik našim braniteljima koji su 2. prosinca 1991. g. svoje živote položili u obrani domovine. Zato kad krenete na ovaj izlet, ponesite svijeće, zapalite ih i pomolite se na ovom mjestu za naše heroje.

IMMOBILIEN MEER UND BERGE

Spomen-ploča braniteljima

Kad stignete do Jankovca, ako vas noge dobro služe, svakako trebate krenuti poučnom, 2,3 km dugom Grofovom stazom s krajnjim ciljem doći do prekrasnog, 35 m visokog slapa Skakavac kojeg mnogi Slavonci zovu “Slavonske Plitvice”. Lijepo uređena staza pokraj dva jezera vodi kroz šumu do stepenica kojima se stiže do mjesta gdje se nalazi posljednje počivalište grofa Jankovića koji je zbog ljepota Papuka i Beč napustio.

Zadnje počivalište Josipa pl. Jankovića (+15.srpnja 1861.)

Uz stazu kroz ovu prekrasnu šumu, koja je bogata endemskim biljkama i prastarim drvećem često imate priliku sjesti na klupu i uživati u cvrkutu ptica.

Slap koji vas čeka na kraju ove šetnje će vas sigurno oduševiti i kad ga vidite, bit će Vam jasno zašto ga uspoređuju s Plitvicama.

Slap “Skakavac”

U sklopu izletišta je restoran a može se i prenoćiti. Toplo preporučujemo ovaj izlet jer samo obilaskom možete osjetiti čar ove prekrasne stare šume koja će vam, ako pustite vaša osjetila na volju ispričati mnogo bajki iz starih vremena.

“Kad sam se uspeo ovim stijenama, duša mi se nije mogla zasititi pogleda na dolinu. Ovo mjesto sam izabrao za svoj vidikovac u nadolazeće vjekove.”  Josip pl. Janković

Foto: Ruža Studer