32.2 C
Zagreb
17.6 C
Zürich
30 C
New York
27.9 C
Hong Kong
31.1 C
Melbourne
Četvrtak, 18 kolovoza 2022

MOJA DOMOVINA – PORTAL KOJI POVEZUJE
Hrvatska je domovina, kako onih koji žive u njoj, tako i mnogobrojnih Hrvata koji su rasuti po cijelom svijetu.

Ruža na slici simbolizira kao cvijet kojem su opale latice Hrvate koji su tijekom proteklih stoljeća iz domovine otišli u svijet. Jer, Hrvatska je domovina, kako onih koji žive u njoj, tako i mnogobrojnih Hrvata koji su rasuti po cijelom svijetu

Sretan ti put, mama, pozdravi mi domovinu!” – bile su riječi mog sina kad sam krenula na put u Hrvatsku. Sina koji je rođen i odrastao u Švicarskoj, no koji domovinu svoje majke u kojoj je ona rođena, smatra i svojom domovinom.

Mnogobrojni se Hrvati koji nisu rođeni u Hrvatskoj, pronalaze u tim riječima. To se najbolje vidi kad su sportski događaji i kad se na svim stranama svijeta oblače kockasti dresovi i ponosno ističe hrvatska trobojnica.

Isto tako, to se vidjelo tijekom zadnjih potresa u Zagrebu i na Banovini – sa svih strana stizala je pomoć potresom pogođenom području.

Kao osobi koja je u Švicarsku došla kao dijete i koja je od samog dolaska tražila hrvatsko društvo, za potpunu sreću nedostajalo mi je samo jedno – domovina. Svaki godišnji odmor provodili smo u domovini, no beskrajno dugo je bilo čekati sljedeće ljeto i ponovni dolazak u rodni kraj.

Godine su prolazile, integrirala sam se u društvo gdje živim i naučila švicarski dijalekt “schwiizerdütsch”.Ipak, uz aktivno sudjelovanje u švicarskim udrugama gdje su djeca bili članovi, nit prema hrvatskom nikada se nije kidala. Niti jedan švicarski događaj koje sam posjetila, izuzev utakmica kad su aktivno sudjelovala moja djeca, ma koliko on bio dobrog sadržaja, nije mogao razveseliti moje srce kao oni trenutci koje sam provela ondje gdje su se okupljali Hrvati.

Što sam se više angažirala i posjećivala različite događaje, bilo mi je jasnije da smo se zadnjih godina, mi Hrvati u Švicarskoj udaljili jedni od drugih. Moglo bi se o tim podjelama na dugo i široko pisati, no to nije cilj ovog portala.

Cilj portala je pokušati premostiti sve one prepreke koje nas dijele, umrežiti i povezati nas jer je to danas, zahvaljujući tehnologiji, jednostavno.

Cilj je biti portal koji neće objavljivati senzacije nego biti mjesto koje će hrvatskom narodu raseljenom na sve strane svijeta ponuditi važne informacije.

Na portalu, u rubrici “Korisne informacije” mogu se pronaći sve važne adrese, institucije onih koji se “skrbe” za iseljeništvo i zakoni koji su važni za izvandomovinsku Hrvatsku. Radit će se na tom da sve važne zakonske promjene budu odmah objavljene. Pronaći će se i poveznice na emisije koje se bave iseljeništvom.

Svaka hrvatska udruga koja djeluje u iseljeništvu, dobiti će na portalu prostor predstaviti se, najaviti svoje aktivnosti i podijeliti prilog nakon održanog događaja.

Prostor će dobiti i oni koji žele iskazati svoju ljubav prema domovini, bilo da je to u kulturnom, sportskom, zabavnom, informativnom ili nekom drugom obliku.  Isto tako, prostor će dobiti i oni koji žele podijeliti svoje osobno iskustvo, njihov život bez domovine ili njihov povratak u domovinu, svoju ili u domovinu svojih predaka.

Pošto nitko ne može bolje opisati svoj kutak domovine od onih koji su u svoje napisano utkali ljubav, objaviti će se svaki prilog koji opisuje ljepote naše domovine. Tu ima mjesta i za one kutke koji teritorijalno ne pripadaju Republici Hrvatskoj, no dom su hrvatskog naroda.

Rasuti smo na sve strane svijeta, podjeljeni zbog granica koje su nam slagali stoljećima, no granice koje danas postoje nije stvarao hrvatski narod!

Raseljavanje Hrvata traje stoljećima, o tom se pisalo, piše se i pisat će se. Ipak, krajnje je vrijeme pisati i o svima onima koji su odlučili ostati u domovini, tu grade svoju budućnost i o onima koji su odabrali put iz bijelog svijeta u domovinu.

Dodaje se u travnju 2021. godine: Od ovog se trenutka ubrajam u povratnike. Nakon 43. godine vratila sam se u domovinu. Portal će i dalje biti nit koja će povezivati Hrvate iz svijeta s domovinom.

Ako imate prijedloge koji bi se uklopili u viziju povezivanja Hrvata diljem svijeta, javite se na našu e-mail adresu: info@moja-domovina.net

Ruža Studer