MOJA DOMOVINA – HRVATSKO ISELJENIŠTVO

Hrvatska je domovina, kako onih koji žive u njoj, tako i mnogobrojnih Hrvata koji su rasuti po cijelom svijetu.

Sretan ti put, mama, pozdravi mi domovinu!“, bile su riječi mog sina kad sam krenula na put u Hrvatsku. Sina koji je rođen i odrastao u Švicarskoj, no koji domovinu svoje majke u kojoj je ona rođena, smatra i svojom domovinom.

Mnogobrojni se Hrvati koji nisu rođeni u Hrvatskoj, pronalaze u tim riječima. To se najbolje vidi kad su sportski događaji i kad se na svim stranama svijeta oblače kockasti dresovi i ponosno ističe hrvatska trobojnica.

Kao osobi koja je u Švicarsku došla kao dijete i koja je od samog dolaska tražila hrvatsko društvo, za potpunu sreću nedostajalo mi je samo jedno – domovina. Svaki godišnji odmor provodili smo u domovini, no beskrajno dugo je bilo čekati sljedeće ljeto i ponovni dolazak u rodni kraj.

Godine su prolazile, integrirala sam se u društvo gdje živim, uz aktivno sudjelovanje u švicarskim udrugama gdje su djeca bili članovi, nit prema hrvatskom nikada se nije kidala. Niti jedan švicarski događaj koji sam posjetila, ma koliko on bio dobrog sadržaja, nije mogao razveseliti moje srce kao oni trenutci koje sam provela ondje gdje su se okupljali Hrvati.

Što sam se više angažirala i posjećivala različite događaje, bilo mi je jasnije da u mojem hrvatskom narodu vladaju nevidljive podjele. Moglo bi se o tim podjelama na dugo i široko pisati, no to nije cilj ovog portala.

Cilj portala je pokušati premostiti sve one prepreke koje nas dijele, umrežiti i povezati nas jer je to danas, zahvaljujući tehnologiji, jednostavno.

Cilj je biti portal koji neće objavljivati senzacije nego biti mjesto koje će hrvatskom narodu raseljenom na sve strane svijeta ponuditi važne informacije.

Na ovom mjestu možete pronaći institucije koje skrbe za Hrvate izvan Republike Hrvatske i sve ostale, za iseljenike, povratnike i useljenike važne adrese.

Na portalu se mogu pronaći  zakoni koji su važni za izvandomovinsku Hrvatsku. Radit će se na tom da sve važne zakonske promjene budu odmah objavljene. Pronaći će se i linkovi na emisije koje se bave iseljeništvom.

Svaka hrvatska udruga koja djeluje u iseljeništvu, dobiti će na portalu prostor predstaviti se, najaviti svoje aktivnosti i podijeliti prilog nakon održanog događaja.

Prostor će dobiti i oni koji žele iskazati svoju ljubav prema domovini, bilo da je to u kulturnom, sportskom, zabavnom, informativnom ili nekom drugom obliku.  Isto tako, prostor će dobiti i oni koji žele podijeliti svoje osobno iskustvo, njihov život bez domovine ili njihov povratak u domovinu, svoju ili u domovinu svojih predaka.

Rubrika koju smo naknadno uklopili u portal nosi naziv «Upoznajmo Domovinu». Nitko ne može bolje opisati svoj kutak domovine od onih koji su taj kraj utkali u svoje srce. Tu ima mjesta i za one kutke koji teritorijalno ne pripadaju Republici Hrvatskoj, no dom su hrvatskog naroda.

Granice koje danas postoje nije stvarao hrvatski narod! Raseljavanje Hrvata traje stoljećima, krajnje je vrijeme da se naš hrvatski narod poveže.

Ako imate prijedloge koji bi se uklopili u viziju povezivanja Hrvata diljem svijeta, javite se na našu e-mail adresu: info@moja-domovina.net

Ruža Studer Babić

Upoznajte tim portala

Helena Hrman

Autorica