7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Nada Rogić - Autorica

Rođena je 5. travnja 1972. godine u Otočcu. Djetinjstvo i veći dio života provela je u Švici odrastajući u radničkoj obitelji. Zamjenska kuća djetinjstva bila joj je seoska škola u kojoj je od malih nogu boravila svakodnevno s majkom, švičkom učiteljicom Zorom rođenom Jurković. Za sebe kaže da je sigurno ranije počela čitati i pisati nego hodati.

Domoljublje se u njenoj obitelji štovalo oduvijek i tada je jedini ispravni put bio da se i sama dragovoljno priključi 133. brigadi u Otočcu, da makar slovom i perom da svoj doprinos. Uz rad je završila višu upravnu školu, niz tečajeva, edukacija i programa. Često ističe da se protiv neshvaćenosti bori znanjem i prihvaćanjem, kako su je poučili njeni roditelji i sredina u kojoj je živjela, osobito otac Zvonimir koji je i sam prošao kalvariju života i Bleiburške tragedije.

Majka je šesnaestogodišnjeg dječaka koji odrasta u svom „novo novom vremenu“ koje i sama prihvaća, ali radije ostaje u svojem svijetu priča i mašte koji su joj pomogli da prebrodi nekoliko težih životnih razdoblja.

Piše, sakuplja priče, pjesme i anegdote. 2019. godine izdaje desetak priča u zbirci  Koronameron. Na Facebook profilu KUBS Baštinice „Otočki dekameron“ prvi put javno objavljuje svoju prozu, tiskanu nakon toga u istoimenom zborniku priča 24 autora (Koronameron, KUBS Baštinica 2020.). Osnažena publikom i kritikom te usmjerena od mentorice objavljuje i dalje povremeno na svom profilu priče i pjesme. Sudjeluje 2021. godine u još jednoj literarnoj virtualnoj igri KUBS Baštinice – Gackameron, u kojoj prema glasovima čitatelja osvaja 1. i 2. mjesto s pjesmama Mlikarice i Švički mlin. Sudjeluje na pjesničkim susretima Litterra Gacka 2022. godine. Osobito je zapažen njezin izričaj na švičkom mjesnom govoru. Krajem lipnja 2023. godine uspješno je predstavila svoju prvu knjigu „Švičke besede“.

Objave autora: