5.2 C
Zagreb
3.1 C
Zürich
6.5 C
New York
16.3 C
Buenos Aires
20 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na upit Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj

Porez na inozemne mirovine ponukao je Klub Švicaraca Hrvatske da preko Veleposlanstva upute u Švicarsku pitanje mogućnosti oporezivanja mirovina na izvoru.

Na ta pitanja iz Švicarske je stigao sljedeći odgovor:

Gospodine Veleposlaniče,

upoznali ste nas s pitanjima Švicarki i Švicaraca u Hrvatskoj, vezano uz oporezivanje njihovih mirovina u Hrvatskoj. U suglasnosti s državnim Uredom za međunarodna financijska pitanja, želimo Vas informirati kako slijedi.

Važeći sporazum između Švicarske i Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja(DBA-HR,SR0.672.929.11, predlaže u članku 18. da se mirovine i slične naknade koje se u jednoj državi sklopljenog sporazuma prebivajuće osobe isplaćuju za ranije radne godine, oporezuju samo u toj državi. To znači da se privatne mirovine i kapitalne isplate 2. stupa mogu oporezivati samo u zemlji rezidentnosti korisnika, u ovom slučaju Hrvatskoj za sve osobe koje su u Švicarskoj radile, a za svoje mjesto boravka u mirovini odabrale Hrvatsku.

AHV-starosne mirovine također se mogu oporezivati samo u zemlji rezidentnosti osobe koja na mirovinu ima pravo. Te mirovine se deklariraju kao «drugi prihodi» (čl. 21 DBA-HR sporazuma). Ta rješenja odgovaraju politici ugovora, kako Švicarske tako i Hrvatske, te isto tako sporazumu prijedloga OECD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

S obzirom na porezne stope u Hrvatskoj, Vi ste predložili oporezivanje na izvoru, tj. u Švicarskoj. Takvo oporezivanje (koje, kad je u pitanju AHV- starosna mirovina, ionako nema po švicarskom zakonu nikakvu pravnu osnovu), problem ne bi riješilo. Svako moguće oporezivanje na izvoru jednostavno bi se pripisalo hrvatskom poreznom dugu (Metoda poreznog računa, čl. 23 stavak 1. Sporazuma DBA-HR). Porez bi na kraju za obveznike bio isto visok.

Mora se skrenuti pažnja da svi, od strane Hrvatske dolazni sporazumi mirovine iz socijalnog osiguranja principijelno ne oslobađaju poreza. Iznimka su mirovine koje dolaze iz Njemačke.

S obzirom na činjenicu da Švicarska nema pravnu osnovu za oporezivanje AHV-starosne mirovine koja se isplaćuje u inozemstvu, isključivo oporezivanje u zemlji porijekla, kao što je slučaj s Njemačkom i Hrvatskom, u hrvatsko-švicarskom kontekstu nije moguće.

Naposljetku, Švicarska na niti jedan način ne može, kako Vi to tražite, utjecati na porezne stope koje se primjenjuju na osobe s prebivalištem u Hrvatskoj.

Uzimajući u obzir sve navedeno, sigurno ćete razumjeti da je za Švicarsku nemoguće udovoljiti Vašoj zamolbi.

S prijateljskim pozdravom

Kunzularna direkcija za odnose sa Švicarcima u inozemstvu

Peter Zimmerli

Zaključak:

Sukladno Ugovoru između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na dohodak i imovinu, mjesto prebivališta je mjerodavno i određuje gdje se plaća porez.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije