11.6 C
Zagreb
8 C
Zürich
10.5 C
New York
10.3 C
Buenos Aires
23 C
Melbourne
Subota, 4 svibnja 2024
spot_img

Okupljanje Ličana na 16. Ličkoj večeri u Stuttgartu

Udruga Adria e.V. Ditzingen u Stuttgartu je 13. travnja 2024. okupila više od 500 Ličana i njihovih simpatizera na već tradicionalnoj ličkoj večeri koja se održala već 16. put.

Program je osmislila i vodila Ličanka Ivana Pavletić koja je istaknula kako bi voljela da večer protekne u veselju, ali i u sjećanju na sve one naše stare, koji su se na ličkom kamenu borili podizati svoje obitelji i unatoč oštroj klimi i oporoj zemlji, a kroz našu povijest često i u oporim okolnostima, pustili u Lici duboke, čvrste i hrabre korijene te da osjetimo zahvalnost jer zbog njih danas uzdignute glave možemo reći: “Ja sam iz Like”!

Samu večer otvorila je udruga Kro Kultur izvornim pjesmama i plesovima iz Like što je rezultiralo velikim pljeskom publike koji je članicama i članovima ovoga društva značio zahvalu za njihov rad i trud te čuvanje tradicijske kulture svoga, hrvatskoga naroda, a Ivanu, njihovu voditeljicu, vrlo emotivno podsjetilo na nastup na istoj pozornici prije 15 godina kada je prvi put posjetila Njemačku s FA dr. Ante Starčević iz Gospića i bila ugošćena kod udruge Adria e.V.Ditzingen.

Vrlo brzo se na pozornici Ivani i folklorašima pridružio i vidno raspoložen predsjednik udruge Adria kao jedan od istaknutijih organizatora „Ličke večeri” još od samih početaka organizacije ove manifestacije – Dražen Bolješić. Obratio se publici sa zahvalnošću što zajedno sve ove godine čuvaju tradiciju ličke večeri, pa se uz prigodne poklone i divna sjećanja na protekle zabave zahvalio folklorašima i voditeljici Ivani, a zatim su svi zajedno, u pratnji Draženovog „Dinastija band-a”, potpomognuti harmonikašem Marinom Brajkovićem iz Linza otpjevali „Vilu Velebita” – himnu svih Ličana. Ovoj večeri na važnosti je svojim dolaskom dao i generalni konzul Ivan Sablić koji se kratko obratio prisutnima uz želju da što ljepše provedu ovu domoljubnu večer te poziv da se što više djece upiše u program hrvatske nastave kako bi se očuvao jezik i identitet našeg naroda.

Uslijedila je odlična zabava, a za gusto popunjen plesni podij bili su odgovorni Dinastija band te Santa Leda & Danijela Ritan koji su se više puta izmjenjivali na pozornici tijekom večeri.

Kada odličnu atmosferu prati i izvrsna gastronomska ponuda kao što su lički tanjur, odojak, domaći kolači, dobra kapljica rakije i sl. možemo sa sigurnošću reći da je ovo iskustvo Like bilo potpuno zadovoljavajuće, a mnogima i nezaboravno. Na svakom uglu dvorane moglo se čuti: „ovo mi je najbolja „lička” do sada!”

POVEZANI ČLANCI

Najnovije