9.3 C
Zagreb
6.5 C
Zürich
12 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

PUTOPIS – SLAVONIJA – OSIJEK

Tijekom boravka u Osijeku imala sam priliku upoznati ovaj krasan grad, okolinu, ljude i običaje. I dok se na sve strane čita o pustoj Slavoniji, doživjela sam Osijek kao grad pun života, grad u kojem sam srela i mlade i stare, grad u kojem se, usprkos svakidašnjim problemima osjeti da ima dušu.

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, u Osijeku se nudi mnogo toga tipično hrvatskog. Posebna adresa koja zaslužuje da se o njoj piše je zanatska radnja «Rukotvorine» koja se nalazi u srcu Osijeka.

Ako vas put nanese u Osijek, potražite ovu adresu jer ćete tu zasigurno pronaći nešto za vas same ili prikladan, tipično hrvatski poklon.

Hrvatsko narodno blago – Zanatska radnja „Rukotvorine“

Zanatska radnja Rukotvorine započela je s radom 1993. godine s ciljem očuvanja, njegovanja i izrađivanja narodnih rukotvorina u svrhu primjenjivanja i afirmiranja kulturne i tradicijske baštine Slavonije i Baranje. Od svog osnutka pa sve do danas posluje na istoj adresi u Osijeku, Županijska 15 gdje se nalazi radionica i prodajni prostor.

Način obavljanja djelatnosti

– Sve ukrasne, uporabne i odjevne predmete izrađuju se ručno koristeći stare tehnike kao što su vez, zlatovez, šlinganje, pletenje i kukičanje.

– Upotrebljavaju isključivo domaće materijale koji se proizvode starim tehnikama tkanja. Na taj način potiče se opstojnost starih zanata.

– Izvor većine motiva suvenira su narodne nošnje s područja istočne Hrvatske, koja je dio Panonskog etnografskog područja.

Ova zanatska radnja prva je u Hrvatskoj započela s izradom i prodajom zlatoveza uokvirenog kao slika. Rezultat ovih originalnih ideja su inovativni suveniri koji postavljaju nove standarde na tržištu.

Proizvodi koje možete kupiti ili naručiti

  • Nakit izrađen ručnim radom zlatovez (remeni, torbice, broševi, naušnice, ogrlice, narukvice, poše, šalovi, marame i kravate)
  • Slike u okviru izrađene ručnim radom zlatovez
  • Uporabni predmeti od stakla ukrašeni ručnim radom zlatovez (čaše za vino, svijećnjaci, boce i čokanjčići za svatove)
  • Uporabni predmeti od stakla oslikani bojama za staklo (tanjuri, vaze, svijećnjaci, boce i čokanjčići za svatove)
  • Uporabni predmeti od drveta ukrašeni ručnim radom zlatovez (kutijice za nakit, čuturice za svatove)
  • Lutka od keramike obučena u žensku i mušku narodnu nošnju
  • Stoljnjaci, tabletići, zavjese, posteljina, peškiri i oltarnici izrađeni ručnim radom šlinganja, veza, zlatoveza i kukičanja
  • Dijelovi ženske narodne nošnje izrađeni ručnim radom šlinganja, veza i zlatoveza (šamija, oplećak, marama, skuti, pregača, tkanica, pojas i šticne)
  • Dijelovi muške narodne nošnje izrađeni ručnim radom šlinganja, veza i zlatoveza (košulja, gaće, prsluk, tkanica i šticne)
  • Ženske haljine, bluze i košulje izrađene ručnim radom šlinganja, veza, zlatoveza, kukičanja i štrikanja
  • Muška ručno štrikana rekla (špencla, bunđur)

Unikatne ukrasne i uporabne predmete iz ove radnje, kao uspomenu na Slavoniju, primili su Papa Ivan Pavao II, Papa Ratzinger, Hrvatski predsjednici, brojni državnici i inozemni gosti, poslovni partneri gospodarskih subjekata, strani uglednici, znanstvenici, kao i brojni Slavonci i prijatelji Slavonije. Suveniri i ostali uporabni predmeti izrađuju se i po narudžbi.

Više proizvoda na linku ovdje.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije