Jesmo li zaboravili heroje domovinskog rata?

Predstavljanje knjige „Heroji“ prof. Josipa Jurčevića i izložba fotografija „HOS“-a u Dugom Selu

Predstavljanje knjige i izložba održali su se u Gradskoj knjižnici Dugog Sela 13. veljače 2017. U predstavljanju su uz autora sudjelovali Nenad Sedlar, Anto Đapić i mr.sc. Antun Abramović.

Posjetitelje je nakon nastupa mladih umjetnica Glazbene škole Dugo Selo Jane Jurišić i Marte Šimunović pozdravio domaćin Predrag Topić. Pitanjem: „Zašto smo šutjeli 25 godina?“,  pitanje je uputio voditelj kroz predstavljanje, časnik HOS-a, Nenad Sedlar. Uputio je pozdrave nazočnima, posebno pozdravivši saborsku zastupnicu Ljubicu Ambrušec, nazočne branitelje i ostale uzvanike.

Riječ je nakon njega imao Anto Đapić, načelnik stožera HOS-a. „Čast mi je biti dio ove večeri“, u uvodu je rekao Đapić. „Zadnjih šest mjeseci heroji domovinskog rata više su u medijima nego svih 25 godina. Za neke heroje na žalost se ne zna, zaboravljeni su, a to se nije smjelo dogoditi,“ naglasio je Đapić. Istaknuo je u svom izlaganju ulogu HOS-a u domovinskom ratu.

Mr.sc. Antun Abramović spomenuo je dugo godišnji zajednički put koji je iza njega i profesora Jurčevića i naglasio vrijednost knjige koja proizlazi iz činjenice da u njoj nema generala i ministara. „U knjizi je životni put 19 branitelja – običnih ljudi koji su na početku rata donijeli odluku, sve ostavili i stali na prag domovine. Dužni smo očuvati naše vrijednosti koje su oni branili – dom, vjeru i obitelj. I dužni smo taj plamen vjere i ljubavi prenijeti na našu djecu i unuke,“ poručio je Abramović.

Profesor Jurčević se osvrnuo na fotogaleriju i izložbu HOS-a u kojoj su fotografije sa svih ratišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Pogledajte pozorno fotografije! Pogledajte mladost koja je na njima i obratite pažnju na detalje jer ćete tada bolje razumjeti,“ naglasio je Jurčević. Pojasnio je da je veliki dio priča iz knjige zapisao još u 1995. „Svaki rat u 20. stoljeću je sveobuhvatno djelovanje. Rat se vodi i u mirno doba, putem medija!“, rekao je između ostalog te izrazio želju da ova knjiga dođe u ruke mladima koji nisu upoznati s činjenicama i istinom domovinskog rata.

Nakon što je Nenad Sedlar zahvalio profesoru Jurčeviću i posjetiteljima koji su nazočili, program je završio glazbenim nastupom Lucije Šarić.

Tekst/foto:

Ruža Studer