Zajedno možemo – humanitarno putovanje Hrvoja Jurića

Hrvoje Jurić iz Vrbice pokraj Đakova, putopisac i humanitarac trenutno biciklira od Londona do Istanbula.

Od 3300 kilometara koje biciklom mora proći kroz 9 zemalja najteži dio puta je dionica kroz Alpe i prijevoj Fluela na 2383 metara nadmorske visine u Švicarskoj. Zimi je čak zatvoren, može ga se prijeći, ali pitanje je koliko će to trajati. Temperature će, naravno, biti u minusu.
Humanitarno je to putovanje “Zajedno možemo”, a Hrvoje će tako prikupljati novac za pomoć 15 egzistencijalno ugroženih obitelji. Da stigne do cilja, trebat će mu 30 dana, a veće stanke, osim onih za spavanje, neće si priuštiti. Vozit će od 80 do 120 kilometara na dan, izuzev dionice kroz Alpe. Startao je iz Londona 9. veljače, preko Francuske, Švicarske, Italije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Grčke. Kroz 30 dana bi treba doći na cilj, u Istanbul.

Hrvoje će Europu prevaliti s jednim velikim ciljem – skupiti najmanje 30.000 kuna kako bi se kupili hrana i higijenske potrepštine za 15 obitelji. Riječ je o udovicama koje su nedavno ostale bez svojih muževa, ali i ikakvog primanja u obitelji. Ideja mu je, dakle da se kupe namirnice vrijedne 2000 kuna za svaku od tih obitelji koje su “razbacane” po cijeloj Hrvatskoj, od Splita do Vukovara. Kako bi najjednostavnije prikupio donacije, pokrenuo je crowdfunding kampanju koja će trajati mjesec dana. Kroz kampanju će biti moguće kupovati tzv. “perkove” koji zapravo služe za podršku cijeloj akciji. Kupiti ih može svatko, u svakom trenu i to iznosom s kojim je u mogućnosti.

Dionica kroz Švicarsku

Ova dionica je jedna od najljepših ali i najzahtjevnijih zbog prelaska Alpa. Dolaskom u Švicarsku slijedilo je veliko iznenađenje. Na dionici kroz Švicarsku Hrvoju se pridružio prijatelj Jon iz Norveške u Baselu i ja u Zürichu. Što reći o njima dvojici? Dovoljno je pogledati to što rade i sve je jasno. Kao Hrvoje i Jon u je Norveškoj odradio nekoliko humanitarnih projekata po ekstremnim uvjetima, hladnoći, snijegu i orkanskom vjetru. Tri dana koja smo proveli zajedno biciklirajući bila su i više nego dovoljna da vidim o kakvim divnim ljudima se radi. Jednostavni, skromni, šaljivi, puni vjere i zbog svih putovanja jako zanimljivi. Prvi dan dionice kroz Švicarsku dečki su krenuli iz Basela, gdje su ih je večer prije ugostili u svom domu Ruža Marković i njen sin Tihomir. Istovremeno sam ja krenuo iz Schaffhausena. Našli smo se u Zürichu, a cilj je bio Davos.

Prenoćili smo u Rapperswilu kod obitelji Džunić-Vitasović, gdje nas je dočekalo prenočište, večera i ugodno društvo. Nakon obilnog doručka koji nam je kao i večeru priredila gospođa Dijana. Nakon što smo se pozdravili bili smo spremni za Alpe. Vrijeme je bilo divno, malo prohladno ali sunčano. Nizali smo kilometre predivnim krajolicima i polako se približavali Landquartu te 50 kilometra dugom usponu prema Davosu. Iako je Hrvoje imao već dobrih deset dana iza sebe bicikliranja to se nije vidjelo na njemu. I dalje je pedalirao i uživao kao Jon i ja u predivnoj prirodi, divnim jezerima i velebnim planinama. Predvečer smo stigli u Davos na 1600 metara nadmorske visine. Tamo su nas dočekali Jessica Schmidt i njezin brat Đuro, koji su nam omogučili smještaj, večeru i doručak u svojem hotelu. U ugodnom društvu proveli smo u zanimljivim razgovorima u veće.

Nakon doručka bilo je vrijeme da se pozdravim s Hrvojem i Jonom. Jon je nastavio do Verone s Hrvojem, a ja sam krenuo nazad prema Schaffhausenu.

Slijedilo je 50 kilometara spuštanja i uživanja. Hrvoje trenutno prolazi kroz Hrvatsku, Jon se vratio u Norvešku. Vjerujem da će mu se sigurno netko priključiti na ostatku putovanja. Možete ga pratiti na njegovoj facebook stranici Hrvoje Jurić putopis i tamo pronaći sve informacije o akciji „Zajedno možemo“, te naravno pomoći u ovoj hvale vrijednoj akciji.

U njegovo, Jonovo i moje ime hvala svima koji su nam omogućili smještaj i hranu putujući kroz Švicarsku. Hvala obitelji Marković, obitelji Džunić-Vitasović, Jessici Schmidt i njezinoj obitelji, te Ruži Studer i Heleni Ivanagić-Bukovac koje su pomogle u traženju smještaja na dionici kroz Švicarsku. I hvala svima koji su na bilo koji način pomogli i koji još uvijek pomažu tijekom ovog putovanja. Predivno iskustvo, predivni ljudi u predivnoj prirodi.

Hvala

Autor:

Domagoj Ivanagić