U Zagrebu dodjeljene nagrade Utjecajne hrvatske žene

Mreža hrvatskih žena Croatian Women’s Network nagradila je povodom međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2017. u Zagrebu 26 žena nagradama ”Utjecajne hrvatske žene” i ”Buduće liderice”. Ove uspješne Hrvatice došle su u Zagreb iz Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i iz domovine.

 

Prvi put se dodijelila počasna nagrada ”Friends of Croatia” koja je otišla u ruke  američkoj znanstvenici židovskog podrijetla dr. Esther Gitman zbog njenih zasluga u širenju istine o životu i radu blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Ovo je druga godina za redom kako je Mreža hrvatskih žena koju je osnovala Caroline Spivak organizirala konferenciju ”Napredak žena, napredak ekonomije, ostvari potencijal“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, dobitnice nagrade ”Utjecajne hrvatske žene 2016.”

Na konferenciji se održalo niz predavanja i panela o položaju i utjecaju žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnom radu.

Zabilježili smo neke od zanimljivih izjava. „Sve što jesam, naučili su me za obiteljskim stolom,“ izjavila je Marijana Petir, jedina Hrvatica u odboru za poljoprivredu u EU parlamentu. Potpredsjednik Saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač usporedio je Njemačku i Hrvatsku. U Njemačkoj se pronalazi 22% žena u politici, od svih članica Europske Unije samo Latvija ima veću zastupljenost od 50%. U Hrvatskoj, i kad se želi postići udio od min. 40% žena mi imamo problem jer u lokalnim vijećima i županijskim odborima nemamo žena. Treba mjenjati izborni zakon, ponovio je u više navrata Kovač.

„Ne želim glorificirati žene u politici već želim da to mjesto zauzimaju sposobne, pametne i obrazovane žene,“ izjavila je Jadranka Kosor te upozorila da žene ne biraju rado žene te da se teže solidariziraju s drugim ženama u politici. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je poželio dobrodošlicu svim gostima, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ravnateljica Hrvatske Matice iseljenika Mirjana Piskulić koja je također izrazila dobrodošlicu  i brojni drugi gosti.

Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas u svom je obraćanju istaknuo kako su žene okosnica obitelji, a obitelj temelj svake zemlje. Također je u svom govoru rekao kako ne može ni zamisliti kakvu su ulogu u Domovinskom ratu imale žene koje su često same s djecom vodile borbu za opstanak svojih obitelji, te da su upravo žene te koje su iznjele najveći teret toga vremena.

Nagrade prestižnom nagradom  “Utjecajne hrvatske žene 2017.”primile su:  Nika Pinter, Ana Matulić,  Marijana Dokoza, Blanka Vlašić, Gabriela Elena Spanić Utrera, Nela Sršen, Branka Ćubelić, Ivana Čulo, Nada Caktas, Ivančica Dvoržak Schrunk, Tamara Gazdić-Alerić, Petra Gregoritz, Mara Letica-Saad, Mara Lukač-Steir, Andrea Novak Neumann, Delfa Kosic, Nika Pinter, Anita Šalić, Anđelina Šokić, Silvija Šušnjić, Suzana Tkalčić, Ksenija Uroić i Dijana Zadravec.

Tekst:
Matea Brižić

Foto:
Ivan Dabac