9.3 C
Zagreb
6.5 C
Zürich
12 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

Nema sela nad Babine Grede

Kad pitaju odakle sam, uvijek ponosno kažem: “Iz Babine Grede!” To vam je, ljudi moji, jedno od najvećih sela u Hrvatskoj, a smješteno je na obalama Berave i Save. Meni najljepše selo na cijelom svijetu.

Istina jest da sam se udala u Štitar i da sada živim u Švicarskoj, ali ja sam uvijek bila i uvijek ću biti Babogretka u originalu. S oduševljenjem želim predstaviti samo djelić onoga što toliko volim.

Pa krenimo!

Općina Babina Greda smještena je u zapadnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije uz rijeku Savu. Kao izrazito očuvanu rustikalnu sredinu Babinu Gredu  proglasio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Osijeku selom spomenikom prve kategorije. Na dijelovima sela otkriveni su ostaci sopotske kulture, kasnobrončane dobne keramike te ulomci latinske keramike, što označava prisutstvo Kelta na ovim prostorima. 1506.godine spominje se ime sela “Babagerenda” Legenda kaže da je selo dobilo ime po babi Kedi.

Živjela je poviše poplavljenog dijela, na mjestu koje su svi znali kao Greda, jer je i izgledalo poput jedne velike i dugačke grede. Zbog toga je njeno zemljište uvijek bilo zaštićeno od brojnih poplava. U sjećanje na babu Kedu, selo je nazvano Babina Greda.

Zahvaljujući Vojnoj krajini, selo je dobilo crkvu i školu. Početak školstva u Babinoj Gredi vežemo za godinu 1775. kada je Babina Greda postala sjedište kompanije. Jedan je od najistaknutijih Babogredaca, uz biskupa Stjepana Bäurleina, Mijat Stojanović, pedagog i književnik, čije ime nosi škola u selu. Uz dvojicu istaknutih Babogredaca, treba spomenuti i da je “Prva dama hrvatske naive” također Babogretka Ana Verić. Slikarica, pjesnikinja i sakupljačica narodnog blaga u selu je dobila i svoju galeriju koji svakako vrijedi posjetiti.

Još jedan spomenik kulture, crkva sv. Lovre te kapelice u svakoj ulici daju selu prepoznatljiv izgled. Široki šor, stare šokačke kuće, dvorišta i štagljevi, stanovi, njive, puteljci, pašnjaci, velebni hrastovi u šumama čuvaju stoljetnu slavonsku dušu.

Kulturna događanja

Za brojna kulturna događanja u selu zaslužne su brojne kulturne udruge kojima se selo može pohvaliti: KUD “Mijat Stojanović”, Konjogojstvena udruga, Udruga žena Babina Greda, Udruga navijača “Srce vatreno”, Likovni krug Babina Greda, Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine “Šokadija”, brojne čitaoničke udruge u selu te Osnovna škola “Mijat Stojanović” i Narodna knjižnica Babina Greda koje su nositelji svih odgojnih i obrazovnih zbivanja u selu.

Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine ” Šokadija”]

Ako se u lipnju nalazite u blizini Babine Grede ili putujete autocestom A3 u smjeru Lipovca, svakako naiđite. Slavonci su poznati po svojoj gostoljubivosti, dobroj zabavi i naravno bogatoj trpezi.

U lipnju i kolovozu održat će se nekoliko manifestacija čiji je organizator udruga “Šokadija”.

Na čelu je udruge gospodin Ilija Babić, umirovljeni nastavnik hrvatskog jezika i književnosti. Nastavnik Ilija dobitnik je i Nagrade za životno djelo u području kulture i prosvjete koju dodjeljuje Županija vukovarsko-srijemska.  Svojim mlađahnim duhom, veselom naravi, neumornom borbom za očuvanje svega šokačkog i tradicijskog, primjerom pokazuje kako se voli i čuva kulturna baština svoga kraja i domovine. Ilija je oko sebe okupio mladu i poletnu ekipu entuzijasta s namjerom organiziranja tradicijskih manifestacija koje su obogatile turističku ponudu sela.

U svim aktivnostima sudjeluju i članice i članovi Čitaoničkog društva ” Seljačka sloga” koji često u svojim prostorijama organiziraju izložbe, promocije knjiga, večeri različite tematike, a redovito zabavnog karaktera, uz domaću hranu i veselo društvo.

“Konji bijelci”, “Čobanijada i fišijada”, “Dani kulina i sira”, “Bećarfest”, “Stanarski susreti” i “Duša moja hrvatski je kraj” manifestacije su koje će se održati ovo ljeto u Babinoj Gredi.

“Alaj ću se kerit pa bećarit”

Festival Bećarfest ove se godine održava 11.lipnja (nedjelja) od 20,00 do 23,00 sata.

Bećarfest je tradicijska glazbena manifestacija koju organizira Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda.

Manifestacija se održava sa ciljem očuvanja, prenošenja i prezentiranja najpopularnijeg napjeva ovih prostora-bećarca, na što obvezuje UNESCO-vo uvrštenje nematerijalnog kulturnog dobra na svjetsku listu zaštićene baštine.

Bećaruše i bećari pjevaju bećarce različite tematike, a najčešće na zabavan i humorističan način opisuju svakodnevicu, političku situaciju, ljubavni život, rodni zavičaj, navike…

Tijekom cijele večeri, goste zabavljaju i tamburaši, a na kraju se proglašavaju pobjednici.
Svi su pozvani, a zabava i smijeh zajamčeni.

“Dani kulina i sira”

U razdoblju od 9. do 11.6.2017. odvijat će se program „Dani kulina i sira“čiji je nositelj Eko-etno-gastro udruga Babogredski krug . Cilj manifestacije je da se kroz prezentaciju slavonsko-baranjskih i srijemskih autohtonih proizvoda, prvenstveno kulina, a i sira, potaknuti domaće proizvođače i uzgajivače na organiziranu proizvodnju tih proizvoda.

Degustacijom autohtonih pića i proizvoda podržite uzgajivače i proizvođače.

“Stanarski susreti”

Posljednja nedjelja u kolovozu rezervirana je za “Stanarske susrete”.  Manifestacija se održava na jednom od mnogobrojnih babogredskih stanova. Natjecateljskog je karaktera, a cilj je očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. Stanarice se natječu u pripremanju starinskih jela (juha,glavno jelo, kolači) koje ocjenjuje prosudbena komisija, a kasnije starinska jela kušaju i posjetitelji.

Želite li vidjeti i okusiti kako se nekad živjelo na stanu, u prirodi, daleko od stresa, buke i žurbe, zaputite se u Babinu Gredu. Adresu ne možete pogriješiti jer cijelo je selo tamo, a rijetki koji i nisu, rado će vam pokazati put.

I na kraju, želim Vas i osobno pozvati da posjetite moje rodno mjesto.

Kada vidite kako je selo pitomo, lijepo, pravo slavonsko, shvatit ćete zašto se ponosim što sam Babogretka.

 

Tekst:
Kristina Vukić

Fotografije preuzete sa:

FaceBook stranice: Udruga ” Šokadija” Babina Greda,
Župa sv. Lovre Babina Greda
Školska knjižnica Babina Greda
Narodna knjižnica Babina Greda

Čitaoničko društvo “Seljačka sloga – Berava” Babina Greda

Službeni podaci: www.babinagreda.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije