16.2 C
Zagreb
14 C
Zürich
10.7 C
New York
18.4 C
Buenos Aires
25.2 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Ante Zorica pobjednik je Sinjske alke u Vukovaru

Svečana sinjska alka trčala se ove godine u čast braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske

Vukovarske ulice su u subotu, 06. svibnja 2017. bile ispunjene Sinjanima. Kako onima koji su učestvovali u Alki i programu, tako i mnogobrojnim prijateljima učesnika kojima su se pridružili na ovom pohodu.

Svečani program počeo je u rano jutro pucanjem mačkula. Slijedila je sveta misa nakon koje je uprava viteškog alkarskog društva, zajedno s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom položila vijence kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava domovinskog rata.

Sinjska alka trči se u spomen pobjede nad turskom vojskom 1715. godine i do sada se tek četvrti put održala izvan Sinja. Uz mnogobrojne Vukovarce, nazočili su visoki uzvanici:  predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, povjerenik Vlade za Grad Sinj Igor Vidalina, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, generali i drugi uzvanici.

Alka ja završila pobjedom alkara Ante Zorice, kojeg je pobjednikom s osam punti proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić.

U svom govoru, pokroviteljica sinjske alke, predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je braniteljima Vukovara i Hrvatske, napomenuvši da su Vukovar i Sinj dva grada s dvije različite bitke, no s jednim domoljubljem. Pobjednika alke Antu Zoricu darivala je zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom.

Plamenac hrvatske trobojnice koji se pobjedniku privezao na koplje kao znak pobjede, Zorica je nakon proglašenja pronio ulicama Vukovara.

Foto: Nikola Studer, Dino Keškić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije