11.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
14.6 C
New York
18.8 C
Buenos Aires
27 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

DAN MISIJE 2017. U BERNU

Svake godine druge nedjelje u rujnu, od 2005, od kada HKM Bern vodi fra Gojko Zovko, slavimo Dan misije katedrali, crkvi Presvetoga Trojstva (Dreifaltigkeitskirche) u Bernu. Toga dana dođu svi vjernici Hrvati iz svih djelova misije Bern: Langenthala, Biela, Thuna, Interlakena, Meiringena i Berna na zajedničku misu u 12.30.sati.

Ove godine Dan misije održao se u nedjelju 10. rujna. Svetu misu, na kojoj je sudjelovalo tisuću vjernika, predvodio je župnik bernske župe Bruder Klaus dr. Nicolas Betticher.

Na početku je vjernike pozdravio na hrvatskom jeziku i pohvalio da dolaze u velikom broju na nedjeljne svete mise i drže do tradicionalnih nacionalnih i vjerskih običaja. «Lijepo je vidjeti ovu veliku crkvu punu kao danas, kada vi slavite dan svoje misije», rekao je između ostalog.  Kasnije je propovjedao na njemačkom jeziku i protumačio čitanja 23. nedjelje kroz godinu. Kako se izmiriti sa svojim bratom i svima onima s kojima živimo i radimo. «Možda je potrebno izmiriti se prvenstveno sa samim sobom, pokušati Božju ljubav podijeliti sa svima te tako  živjeti svoju vjeru,» kazao je župnik Betticher.

S njim su koncelabrirali voditelj misije fra Gojko Zovko i bivši misionar fra Ivan Matijašević.

Svetoj misi prisustovala je i sestra Edita Lukić, redovnica milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba, koja je već tridesetak godina u Argentini u Buenos Airesu. Naime, hrvatske milosrdnice već 83 godine vode jedan veliki školski centar u navedenom gradu, koji posjećuje više od tisuću djece. Sestra je kratko ispričala o svojim aktivnostima. Vjernici su joj na misi darovali 4’000 švicarskih franaka. Zajednica u Interlakenu dala joj je još tisuću franaka za siromašnu djecu. Inače sestra Edita ima u Interlakenu rođenu sestru koju je zapravo i posjetila, a voditelj misije je pozvao da ispriča o radu sestara milosrdnica, koje to vode sa svojim argentinskim sestrama. Inače je tamo sedam sestara iz Hrvatske.

Za vrijeme misnoga slavlja pjevao je misijski zbor s voditeljicom Nikolinom Pinko Behrends.

Predsjednik misijskoga vijeća u Bernu, Ante Ćorluka predao je župniku Nicoli košaru s darovima iz Hrvatske i pozvao sve prisutne iza svete mise na ručak koji su pripremili misijska vijeća iz Berna i Thuna. Žene iz Interlakena, Langenthala, Thuna i Berna imale su svoje stolove s kolačima i drugim domaćim specijalitetima.

Iako je vrijeme bilo prohladno, nije bilo kiše pa su skoro svi iz crkve došli u prekrasno crkveno dvorište i nastavili slavlje.

Foto : Matej Iličić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije