1.9 C
Zagreb
4.3 C
Zürich
3.6 C
New York
21.9 C
Buenos Aires
18.6 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

Vrhunska Duvanjska večer

Ovogodišnja, 20. jubilarna Duvanjska večer održana 04.11.2017. u Burgdorfu pored Berna,  u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Duvanjske rose, oborila je sve dosadašnje  rekorde posjećenosti.

Tražio se stol više jer je pristiglo gostiju više od očekivanih, pa su domaćini brzom reorganizacijom nastojali smjestiti sve pridošle.

Voditelji , Marija Radoš i Ivan Filipović, kratko su se osvrnuli na povijest zabave  i početak u Bern Kleefeldu, te kako se vrlo brzo nakon 1997. godine tražio veći prostor u Luzernu.

Zadnjih 16 godina Duvanjske večeri bile su organizirane u Fribourgu u Sale de fête, a  prošle godine po prvi puta organizirana večer u Markthalle u Burgdorfu.

Pozdravne riječi uputili su predsjednica Duvanjskih rosa Ruža Matić, počasni gost Mijo Matić iz Njemačke, te bivši misionar HKM Bern Ante Pranjić i sadašnji misionar fra Gojko Zovko.

Gosti su imali mogućnost kupiti nedavno izdanu knjigu Fra Ante Pranjić-Pilipovića: “Bazilika i samostan u Duvnu.” koja opisuje povijest duvanjskog kraja.

Iz domovine su se oglasili predstavnik gradskog vijeća Tomislavgrada i Vedran Konjevod iz Hrvatskog konzulata.

Na ovim prostorima Švicarske, Duvanjska večer je postala neizostavni dio Hrvatske kulture i zabave.

Međutim,mnogi se pitaju kako se ta tradicija uspijela održati 20 godina. “Duvnjaci u Švicarskoj uvijek su ostali vjerni svojoj tradiciji i običajima“ – istaknuo je Mijo Matić- „te uspijevaju pridobiti i mlađe naraštaje ka cijelom organizacijskom timu što je svih ovih godina osiguralo opstanak ove brojne kulturno-zabavne udruge.“

KUD Duvanjske rose  iz Berna nastupili su gangom, plesom, i recitacijama iz duvanjskog kraja. Posebno oduševljenje izazvali su brojni mlađi članovi Duvanjskih rosa, razdragani djevojčice i dječaci u duvanjskim nošnjama, za koje se nadamo da će nastaviti čuvati kulturu i običaje duvanjskog kraja poput svojih roditelja, baka i djedova.

Gostovali su i KUD Živa grana iz Genève te KUD Kolovrat iz Luzerna sa svojim programima pjesama i plesova.

Od kasnih večernjih pa do ranih jutarnjih sati, svojim nastupima Danijela Martinović i Guliano,držali su rasplesanu publiku u dobrom raspoloženjui.

Još jednom, čestitke orgnanizatorima na ovom  jubileju, te s veseljem očekujemo i želimo im i dalje uspješne Duvanjske večeri.

Duvanjska himna

Tisuć ljeta jak i snažan, Hrvatski nam stoji dom
Uvijek spreman, da si brani prava svoja snagom svom
Od vremena Tomislava pa do danas – svaki čas,
Hrvat vijek se borit mora,za slobodu – za svoj spas!

Dušmani su spremit htjeli zator rodu hrvatskom
Al junaci umni, smjeli vazda vjerni domu svom.
Digoše se kao lavi, iz njih narod svjestan – živ
Na braniku domovine stoji kao junak – div.

Nek i dalje tako stoji, ko za tisuć ljeta tih,
nek dušmana se ne boji ni svih mnogih varka zlih!
Svjesno radeć u poštenju hrvatska će snaga rast
I pobjedit vjek u borbi za slobodu i za čast!

(Iz Ante Pranjić-Pilipovoć, Bazilika i samostan u Duvnu, 2017)

Foto: Iva Ivanković

POVEZANI ČLANCI

Najnovije