Meeting G2 – Poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske – konferencija 6.- 8. studenog 2017.

Treća konferencija u Zagrebu okupila iseljenike iz 20 zemalja i mnogobrojne povratnike koji su najbolji primjer da se u Hrvatskoj može uspješno poslovati.

Ovogodišnja konferencija MEETING G2.3 koju su  organizirali useljenici iz Venezuele Mara i Josip Hrgetić, povratnik iz Australije Don Markušić, uz podršku domaćeg tima u kojem su bili Antun Krešimir Buterin, Aco Momčilović i Sanja Mikulić pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović okupila je 60 uspješnih Hrvata iz čak 20 različitih zemalja svijeta. Uz sudionike iz društvenog, javnog, sportskog i političkog života Hrvatske ukupan broj sudionika popeo se na više od 250 ljudi.

Glavni cilj  konferencije bilo je povezivanje Hrvata iz svijeta s Hrvatima iz domovine te informiranje o poslovnim mogućnostima koje se mogu razviti u Hrvatskoj, kao i predstavljanje ljudi iz domovine koji svojim uspješno vođenim tvrtkama konkuriraju, ne samo u Hrvatskoj već i na inozemnom tržištu.

Organizacijom su uspješno rukovodili Mara i Josip Hrgetić, povratnici iz Venezuele koji su najbolji primjer uspješnog doseljenja iz inozemstva i ulaganja u Hrvatsku.

Mara i Josip Hrgetić

Nakon što je sudionike pozdravio voditelj programa konferencije, Tonči Buterin, prvi dana skupa predavanjem je otvorio demograf doc.dr.sc. Stjepan Šterc na temu „Hrvatsko iseljeništvo – strateška populacija ukupne i demografske revitalizacije Hrvatske“.

U svom izlaganju Šterc se osvrnuo na sedam velikih valova iseljavanja te upozorio na drastično iseljavanje zadnjih godina i negativne parametre.

U programu „Who’s who in G2“  kroz razmjenu posjetnica i predstavljanje sudionika svima se omogućilo  lakše prepoznavanje zajedničkih poslovnih interesa.

U pitch sesiji „ Starting up with CROnnect.me!“, Ante Lučić prezentirao je deset uspješnih hrvatskih startupova novoosnovanih kompanija  i  prikazao bogatstvo  poslovnih ideja te razne mogućnosti ulaganja u domovinu.

Na kraju službenog dijela programa prvog dana konferencije u svom pozdravnom govoru državni tajnik Zvonko Milas  istaknuo je kako Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske već treću godinu s posebnim zadovoljstvom podržava konferenciju Meeting G2, te izrazio želju za suradnjom i u godinama koje slijede.

Drugi dan konferencije započeo je pozdravnim govorom direktora konferencije, Josipa Hrgetića. Ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova, sudionike konferencije pozdravila je državna tajnica Zdravka Bušić koja je u svom govoru naglasila da povratak iseljenika mora biti nacionalni cilj Republike Hrvatske. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je sudionike, naglasila značaj iseljeništva za ukupan razvoj Republike Hrvatske te službeno otvorila konferenciju.

Među mnogobrojnim uzvanicima bili su između ostalog Zed Šešelja, Senator za Australian Capital Territory, ujedno i glavni govornik drugog dana i veleposlanica Australije Elizabeth Petrovic.

Uslijedile su panel diskusija:

  1. Kako privući investitore iz hrvatskog iseljeništva i zastupati njihove interese
  2. Kako promovirati hrvatske proizvode iz cijeloga svijeta u cijelom svijetu
  3. Lopta i kravata – savršena poslovna kombinacija (ili kako vrhunski sportaši planetarne slave mogu pomoći razvoju hrvatskoga gospodarstva)
  4. Zeleno kao novo zlato (ili kako se Hrvatska može ponositi i čistom nezagađenom zemljom, ekološkom proizvodnjom i zdravim proizvodima)
  5. Krv, suze i znoj – u industriji je spas (ili koje je trenutno stanje domaće industrije, što se proizvodi, na čemu se temelji hrvatska industrija i koji su novi poslovni modeli).

U Open Hour – Vlada i iseljeništvo sudionicima su na pitanja odgovarali djelatnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Središnjeg državnog ureda.

Nakon što su sa strane organizatora izneseni zaključci konferencije, kraj službenog programa zaokružio je prof.dr.sc. Božo Skoko zanimljivom prezentacijom koja je nosila naziv “Kakvi su Hrvati”, govoreći o imidžu, hrvatskom identitetu i neiskorištenim potencijalima.

Trećeg dana konferencije slijedio je poslovni izlet u Osijek i Osječko – baranjsku županiju koji je organizirao veleposlanik RH u Australiji Hrvoje Petrušić. Uz gradonačelnika Ivana Vrkića, riječi dobrodošlice uputili su predsjednik Hrvatske gospodarske komore Osijek Zoran Kovačević i pomoćnik ministrice gospodarstva Damir Juzbašić. Damir Lajoš prezentirao je Osječko-baranjsku županiju, dok je grad Osijek predstavila Kornelija Mlinarević. U predstavljanjima županije i grada Osijeka mnogi su sudionici prepoznali veliki potencijal u gradu koji slovi kao Software City, što je u svom izlaganju između ostalog predstavio Andrej Mlinarević iz osječke tvrtke Mono. Nakon obilaska grada, degustacije Osječkog piva u muzeju, izlet je završio u baranjskoj vinariji Belje. Uz degustaciju vina u neformalnom druženju i poznatu gostoljubivost Slavonaca posjetitelji su sobom ponijeli prekrasne utiske ove predivne županije.

Zajednički zaključak sudionika ove uspješne konferencije glede budućnosti isčitava se iz mnogobrojnih razgovora i pozdrava koje smo imali priliku u bezbroj navrata čuti:“Vidimo se sljedeće godine na četvrtoj G2. konferenciji. “