Završni koncert Zimske škole folklora ispunio dvoranu Domoljub u Koprivnici i oduševio posjetitelje

Završni koncert Zimske škole folklora koja je trajala od 3. – 12. siječnja i koji je okupio Hrvate sa svih strana svijeta, održao se 12. siječnja 2018. u dvorani Domoljub u Koprivnici.

Iako se u isto vrijeme igrala prva utakmica Europskog prvenstva u rukometu, dvorana Domoljub u Koprivnici bila je ispunjena do zadnjeg mjesta.  Po treći put u ovom mjestu održao se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, pod budnim okom voditeljice projekta Snježane Jurišić završni koncert Zimske škole folklora i svi koji su tim koncertima nazočili prošlih godina, ovaj spektakl nisu htjeli propustiti. Posjetitelji su i ovaj put imali priliku uživati u kulturnom raskošu i bogatstvu naše domovine. Ove godine na programu su bili plesovi i pjesme alpskog plesnog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku – Gorski kotar i Grobinštinu, Karlovačko pokuplje, Jaskansko prigorje i polja, Samoborsko, Zaprešićko, Vrapčansko i Zagrebačko prigorje i polja, Sesvetsko, Zelinsko, Vrbovečko prigorje i polja, Zagorje, Međimurje, Podravinu i Istru.  U širem smislu naziv «Alpsko područje» obuhvaća i Hrvate na susjednim područjima zapadne Mađarske, južne Slovačke, donjoaustrijske te moravske Hrvate.

Više od 120 polaznika ovogodišnje Zimske škole – plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala iz domovine, susjednih zemalja i iseljeništva učilo je i vrijedno vježbalo. Plesači su učili pod stručnim vodstvom prof. etn., Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske «Lado». Odjel tambura vodio je Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj, dok je odjel tradicijskih glazbala vodio glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala.

Koncertu su nazočili mnogobrojni uzvanici; ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, predsjednik Gradskog vijeća, Ivan Pal i zamjenik župana, Ratimir Ljubić.

I ovaj završni koncert bio je najljepša demonstracija ljubavi polaznika Zimske škole folklora prema svojoj domovini. Cjelokupni program dočarao je na najbolji mogući način što se sve može u kratkom vremenu naučiti. «Svi polaznici koji su ovih deset dana intenzivno vježbali i koju su ovdje došli iz svih djelova svijeta i domovine, ponijeti će sa sobom znanje koje su stekli i podijeliti ga u svojem društvu u kojem djeluju. Budući da škola traje četiri ciklusa, imamo polaznika koji nastavljaju pa su tu po drugi ili treći put. Isto tako imamo i mnogo novih polaznika koji su rekli da će doći i sljedeće godine, a to je najbolji pokazatelj da je ovo odličan i uspješan projekt Hrvatske matice iseljenika», izrazila je svoje zadovoljstvo voditeljica projekta, Snježana Jurišić.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru