16.7 C
Zagreb
21 C
Zürich
24.4 C
New York
18.7 C
Buenos Aires
28.8 C
Melbourne
Utorak, 6 lipnja 2023

U Zagrebu se održala treća konferencija utjecajnih hrvatskih žena

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_heading heading=’U Zagrebu se održala treća konferencija utjecajnih hrvatskih žena’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” admin_preview_bg=”][/av_heading]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_image src=’https://moja-domovina.net/wp-content/uploads/2018/03/Clanice-Mreže-hrvatskih-žena-u-Energetskom-centru-Bracak-Foto-Ivan-Dabac.jpg’ attachment=’14163′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=’lightbox’ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’5px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]
”Učimo jedni od drugih! Podržimo jedna drugu!” geslo je treće međunarodne konferencije ”Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” u organizaciji Croatian Women’s Network/Mreže hrvatskih žena održane, 8. ožujka, u povodu Međunarodnog dana žena u Zagrebu. MHŽ istoga je dana uručila dvadeset dvjema ženama priznanja ”Utjecajne hrvatske žene” i ”Buduće liderice” Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije.

Središnja tema treće međunarodne konferencije “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske bila je položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i filantropiji.

Konferencijom se žele istaknuti postignuća žena diljem svijeta u poslovnom svijetu te ukazati na njihov doprinos, a umrežavanjem i stvaranjem novih poslovnih partnerstva želi se pomoći razvoju hrvatskoga društva.

Osnivačica CWN/MHŽ-a Caroline Spivak na otvaranju konferencije istaknula je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti, a posebice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zemljama s dubokom demografskom krizom.  ”Žene, budite poticaj drugim ženama jer ćete time ojačati i svoj položaj”, istaknula je i dodala kako su ženska prava i muška prava, odnosno ljudska prava.

Treću godinu Mreža hrvatskih žena u fokus je smjestila dobitnice nagrada ”Utjecajne hrvatske žene”i ”Buduće liderice” i predstavila žene koje pozitivno utječu na sva područja života. ”No, i danas postoji velik raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge u mnogim zemljama žene se čak i ne smatraju osobama. Nisu ravnopravne u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo”, rekla je Spivak.

”Ne samo da se muškarci boje žena, nego se i žene boje žena”, ustvrdila je Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske.

”Podsjetila bih na riječi Madeleine Albright koja je rekla: ‘Kao podršku bih željela da me podrže sve žene, a drugo mi nije bitno'”, rekla je

Dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i nacionalnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koji koordinira rad 187 hrvatskih katoličkih župa i misija u svijetu podsjetio je na blaženu Mariju od Propetog Isusa Petković, koja bi danas zaslužila prizananje ”Utjecajna hrvatska žena”. Poručio je svim ženama da su obdarene talentom, ili biblijski rečeno potencijalom, zato što su žene. ”Uložite talent u poboljšanje društva i ne bojte se žena u politici, poduzetništvu, znanosti, sportu, pa ni u Crkvi”, upozorio je.

”Neke žene u svijetu ne mogu voziti ni automobil, a ja upravljam avionom”, rekla je Antonija Trupinić, satnica Hrvatskih oružanih snaga i zahvalila svojim roditeljima što su, unatoč odrastanju u teškim uvjetima Domovinskoga rata, stvorili neustrašivu ženu.

Glavna govornica konferencije, dobitnica nagrade ”Utjecajne hrvatske žene”, ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana bila je doktorica Vesna Bosanac, heroina koja je u najstrašnijim ratnim uvjetima brinula za sve ranjenike bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. U vrijeme kada su mnogi muškarci odbili preuzeti dužnosti u ratnim bolnicama u Hrvatskoj, a osobito Vukovaru, ta je hrabra žena to učinila i vodila bolnicu neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u teškim ratnim uvjetima. Kao ravnateljica ratne bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac postala je u hrvatskoj i svjetskoj javnosti simbol herojstva, građanske hrabrosti i humanosti. Dirljivim govorom rasplakala je sve, pa i pripadnike ‘snažnijeg’ spola.

Zrinka Bačić,dopredsjednica Udruge Hrvatsko – talijanski mozaik Rim i dobitnica nagrade ”Utjecajne hrvatske žene” podsjetila je koliko je u vrijeme Domovinskoga rata bilo važno pomagati prognanicama koje su pristizale u Italiju. ”Stizale su trbuhom za kruhom, a ja sam im pomagala u pronalaženju posla”, rekla je Bačić, koja je 11 godina radila u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, a danas je zaposlena u Veleposlanstvu RH u Italiji.

”Mi žene ne čekamo na promjene, mi ih stvaramo”, kazala je direktorica televizije Laudato, utjecajna hrvatska žena Ksenija Abramović, pokretačica prve hrvatske katoličke televizije.

Među dobitnicama nagrada su i Carolina Borojević, Antonella D’Antuono, Suzana Flanz, Gloria Jurešić, Zorka Kinda-Berlakovic, Sara Kolak, Đurđica Orepić, Anita Martinac, Josipa Petrunić, Marija Perić, Marija Selak, Nikolina Sesar, Branka Salopek Sondi, Ivana Tkalčić, Kathryn Tešija, Ana Tomašković, Ana Jurinjak Tušek,Tea Žakula, Tatjana Mustač, Iva Buljan i Maja Grujić.

Međunarodna konferencija završila je panelom ”Poremećaj i budućnost energetske revolucije” na kojemu su govorile Josipa Petrunić, glavna izvršna direktorica konzorcija Canadian Urban Transit research and Innovation i Tea Žakula, voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveušilišta u Zagrebu. Upozorile su na premali postotak žena u svom sektoru te poražavujuću statistiku od samo 8 od 15 posto žena koje završe Fakultet strojarstva u Hrvatskoj.

”Ohrabruje ipak podatak da je u RH 49 posto žena u znanosti, u odnosu na europski prosjek od 33 posto”, zaključila je Žakula.

Dobitnice nagrada posjetile su i Energetski centar Bračak, objekt koji bi trebao postati centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost cijele jugoistočne Europe, Hrvatsku kuću u Preradovićevoj 31, u kojoj su se okušale u pletenju cekera od komušine pod budnim okom hrvatske etno dizajnerice Mine Petre te Hrvatsku Maticu iseljenika u kojoj je upriličena izložba ”Tri umjetnice u mreži hrvatskih žena” na kojoj su se predstavile umjetnice Iva Batistić, Ivana Tkalčić (dobitnica Nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene 2018.’) i Nada Franka Čakar.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i broji više od pet stotina članova. Prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.

Foto: Ivan Dabac
[/av_textblock]

[/av_one_full][av_heading tag=’h4′ padding=’10’ heading=’Galerija:’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_heading]

[av_gallery ids=’14164,14166,14167,14168,14169′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=”]

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
34SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije