Gdje se u švicarskom društvu mogu pronaći aktivne hrvatske udruge i zajednice?

Zašto se u švicarskom društvu često govori i piše o nekim migrantima, udrugama i njihovim aktivnostima, dok o drugima, kao što su to Hrvati ne možete u švicarskoj javnosti skoro pa ništa čuti?

Pitanje je to koje mi Hrvati koji živimo u Švicarskoj moramo postaviti sami sebi. Jesmo li proteklih desetljeća propustili priliku upoznati domaćina s našom kulturom, poviješću i svim onim što je za nas važno?

U Švicarskoj imamo oko osamdeset aktivnih hrvatskih udruga, krovna organizacija ne postoji pa se zna dogoditi da udruge djeluju u istom kantonu ali ne znaju jedna za drugu. Uz činjenicu da najveći dio udruga ponajprije čine sportska društva, organizirajući zabave, piknike i ostala druženja, svi oni njeguju hrvatsko kulturno i nacionalno blago i prenose ga na djecu koja su rođena u Švicarskoj. Neke od udruga sudjeluju na švicarskim ili međunarodnim događanjima te svojim aktivnostima u tom krugu šire glas o svemu hrvatskom, upoznavajući domaćine s našom domovinom.

Međutim, od 82 udruge koje trenutno imam na listi, samo je mali dio njih i registriran u kantonima na platformama koje se nude. Listajući platformu “Migrantenvereine” u kantonu Zürich koja ne obuhvaća registrirane sportske udruge, pronalaze se među 230 registriranih udruga uz Hrvatsku katoličku misiju još svega tri hrvatske udruge /zajednice. U Bernu samo dvije….

Platforma “Migrantenvereine”

Udruge migranata u Švicarskoj djeluju najčešće bez znanja javnosti. Služba za pitanja integracije kantona Zürich nudi između ostalog platformu “Migrantenvereine” putem koje koordinira i podržava na platformi registrirane udruge u njihovom radu. Cilj platforme je rad tih udruga približiti švicarskom društvu i javnosti. Svim zainteresiranima na platformi se pruža jednostavna mogućnost stupiti u kontakt s ostalim udrugama. Putem platforme olakšavaju se dijalog i tok informacija između udruga i javnosti. Isto tako, ostvaruje se čvršće umrežavanje udruga i jača participacija migranata u društvu.

Najvažniji partneri u radu platformi su općine, udruge stranaca, socijalne ustanove i ostale organizacije civilnog društva.

Ova platforma uz umrežavanje, nudi i pruža mogućnost, izmjeniti vlastita iskustva i informacije. Sve to pomaže lakšem snalaženju u švicarskom društvu.

Udruge koje su prijavljene na platformu redovito se pozivaju na sastanke i tematska događanja. Na njihovoj web stranici između ostalog može se pronaći pregled aktualnih javnih događanja u gradu i kantonu gdje udruge mogu najaviti svoja događanja.

Kao udruga, registracijom na platformi ne gubite ništa. Naprotiv – otvarate vašoj udruzi mogućnost aktivnijeg djelovanja i integracije u švicarsko društvo.  Uz to, putem platforme kod Švicaraca i ostalih udruga migranata u Švicarskoj širite glas o domovini i svemu hrvatskom.

Više informacija o platformi: www.migrantenvereine.ch

Vašu udrugu možete registrirati putem poveznice: http://www.migrantenvereine.ch/registrieren

Autor


Ruža Studer
Više o autoru