Godišnji sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa

Godišnji sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa održan je u Zagrebu od 11. do 13. svibnja 2018. godine u Hrvatskoj matici iseljenika.
Glavni cilj sastanka bila je analiza dosadašnjega rada, kao i utvrđivanje ciljeva koji se žele postići u budućnosti.

Sastanak je otvoren izvještajem glavnoga predsjednika Vinka Sablje, kao i izvještajem glavnoga tajnika Igora Lackovića. Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici nacionalnih kongresa zemalja iz Europe i svijeta koje su uključene u rad HSK – a, te svojim osvrtima na rad hrvatskih udruga i organizacija izvan Hrvatske doprinijeli formiranju ciljeva koji su bitni za daljnje djelovanje HSK – a.

Bitan događaj koji se odvio u nazočnosti velikog broja uglednika iz Hrvatske, BiH te hrvatskih iseljenika koji su doputovali s različitih strana svijeta svečano je otvorenje Ureda HSK – a u Zagrebu. Ured je otvoren na adresi fra Grge Martića 14c, u samom centru grada Zagreba čime se želi istaknuti da je ured novo središte i mjesto susreta i okupljanja Hrvata iz domovine i svijeta. Predsjednik HSK – a, Vinko Sabljo, otvorenju ureda pridodao je još jednu simboliku opisavši je riječima velikoga fra Grge Martića – ˝Ako jesu odletjeli ždrali, ostali su ptići ždralići, branit ćemo ptiće ždraliće, naše pleme uginuti neće˝.

Otvorenje u Martićevoj ulici posjetili su i brojni ugledni ljudi, između ostaloga i saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora BiH dr. Božo Ljubić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić te Ivana Perkušić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića i zamjenica državnog tajnika Zvonka Milasa iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Prvi dan sastanka SO – a HSK – a završio je svečanom večerom u hotelu Dubrovnik.

Idućega dana, 12. svibnja, sudionici Središnjeg odbora HSK – a sudjelovali su i na komemoraciji na Bleiburgu, gdje je vijenac položila delegacija na čelu s predsjednikom Vinkom Sabljom.

Godišnji sastanak Središnjeg odbora HSK – a završio je 13. svibnja radnim dijelom, posjetom Mirogoju i polaganjem vijenca na grob dr. Franje Tuđmana te tiskovnom konferencijom. Sastankom su definirani novi ciljevi, predloženi zajednički projekti i druge sastavnice koje su vrlo bitne za daljnje suradnje i djelovanje Hrvatskoga svjetskog kongresa.

Po završetku sastanka upućeno je i priopćenje za javnost u kojemu se najveća hrvatska udruga s nacionalnim kongresima u mnogim zemljama svijeta zalaže za uvođenje dopisnog glasovanja, te za zaštitu vjerskih osjećaja i prestanak progona Hrvata. Ujedno se ističe i želja da izvandomovinstvo u Hrvatskom saboru predstavljaju osobe koje stvarno žive izvan domovina RH i BiH, kao i želja za većom nazočnošću HSK – a u javnom, društvenom i političkom životu RH.

Uredila: Ana Martinić