Mala zemlja s velikom sportskom poviješću – Švicarski mediji o uspjehu vatrenih

Napokon se i u švicarskim medijima piše o Hrvatskoj i Hrvatima, uspjeh vatrenih ponukao je švicarske novinare da istraže i pišu, kako o nogometu, tako i o Hrvatskoj općenito.

Ima u švicarskim medijima novinara i s hrvatskim korijenima. Jedna od njih je Alexandra Pavlović, rođena u Rorschachu, kanton St. Gallen. Alexandra je nakon studija otišla u svijet novinarstva, najprije kao volonterka, danas je član online redakcije St. Galler Tagblatt, za njih piše četiri godine.

Pod naslovom „Plačite, zagrlite se i slavite – Hrvatska živi san svjetskog prvenstva“, objavljen je 12. srpnja u St. Galler Tagblattu njezin članak.

U jednoj od vodećih i najvećih novinarskih kuća u Švicarskoj, Neue Zürcher Zeitung  pobjedu nad Englezima objavili su pod naslovom „Hrvatska je srušila engleske snove“, dok su danas, 13. srpnja objavili članak u kojem se, uz nogomet osvrću i na povijest. „Ono što nije uspjelo velikoj Jugoslaviji, uspjelo je maloj Hrvatskoj“. U članku dominira fotografija legendarnog Zvonimira Bobana koji je 13. svibnja 1990. na utakmici u Zagrebu krenuo na policajce koji su udarali hrvatske navijače. Uz to, članak piše o stvarnim problemima iz prošlosti, korupciji u hrvatskom nogometu i mnogobrojnim emigrantima koji su otišli u svijet i čiji potomci danas igraju za Hrvatsku. Jasno da tu posebno mjesto poklanjaju Ivanu Rakitiću, kojeg rado prozivaju „Švicarcem“.

Mala zemlja s velikom sportskom poviješću, iznenađenje ali i nastavak jedne sportske povijesti koja impresionira, naslov je u članku 20min u kojem autor navodi imena koja su ostavila trag u hrvatskom nogometu: Davor Šuker, Zvonimir Boban, Ivica Olić, Dado Pršo, Niko i Robert Kovač, Dario Šimić. Autor ističe da su Hrvati u rukometu velesila, spominju uspjehe vaterplosta, košarkaša i nezaobilaznog Dražena Petrovića. U nizu uspješnih pronalaze se Goran Ivanišević, Iva Majoli, Marin Čilić, Federerov trener Ivan Ljubičić, Borna Čorić i Mario Aničić.

„Uspješne Hrvate može se, čini nam se u svakom sportu pronaći,“ piše autor i opisuje velike Kosteliće, Janicu i Ivicu. „Hrvati su do sada osvojili ukupno 44 olimpijskih medalja. Uz deset Kostelićevih u skijanju medalje su podijeljene u raznim disciplinama: rukometu, košarki, vaterpolu, tenisu, veslanju, plivanju, jedrenju… Hrvatska, nacija sa samo 4,5 mio stanovnika, više je od jednog iznenađenja u finalu svjetskog prvenstva,“ zaključio je Marcel Rohner.

Hrvatski navijači slavili su ulazak u finale u najpoznatijoj Ciriškoj ulici, Langstrasse, piše tabloid Blick, koji rado čitateljima nudi senzacionalističke naslove. „Za koga trebate u nedjelju navijati?,“ pita Blick i iznosi uz odgovore njihovih novinara važan detalj u kojem pišu da uz 4,5 milijuna stanovnika u Hrvatskoj, hrvatska dijaspora broji oko 2,5 milijuna Hrvata raseljenih po cijelom svijetu.

                                                        Foto: Peter Marjanović / Blick

Hvala izborniku Zlatku Daliću i igračima koji su dobrom igrom, svojim izjavama i uspjehom postigli ono što se ovih dana događa diljem svijeta – napokon se o Hrvatskoj i Hrvatima piše s pozitivnom notom, napokon su nas prepoznali kao one što mi i jesmo, mali narod s velikim srcem.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru