6.8 C
Zagreb
4.3 C
Zürich
9 C
New York
16 C
Buenos Aires
22.7 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

Odlazak – ostanak – povratak – U Osijeku se održao treći hrvatski iseljenički kongres

U organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, na trećem iseljeničkom kongresu u Osijeku okupio se, kao i dosadašnjih godina, veliki broj onih koji iskreno teže boljitku odnosa domovina – iseljeništvo. Imali smo priliku i na ovom kongresu slušati izlagače koji su izlagali o svemu bitnom – iseljavanju, povratku, ulaganju…

Uz mnogobrojne teme koje su bile stručne, bilo je i onih, običnih izlaganja – povratnika koji su iznijeli svoja iskustva koja su stekli po povratku u domovinu.

Jedan dio sudionika u Osijek je stigao 28. lipnja i nazočio uvodnom programu u kojem je bilo prikazivanje dokumentarnog filma iz Nacionalne zbirke hrvatskog arhiva, nakon čega je otvorena Izložba «Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke hrvatskog državnog arhiva». U fotogaleriji je prikazan dio izložbe koji je obuhvatio vrijeme od kraja 19. stoljeća do drugog svjetskog rata.

Službeni dio kongresa počeo je 29. lipnja pozdravnim govorima u kojima su se, između ostalih sudionicima obratili dr. sc. Marin Sopta, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora, fra Josip Bebić, dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, mr. sc. Zvonimir Ancić, predstojnik tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije, koji je prenio pozdrave ravnatelja hrvatske inozemne pastve, dr. Tomislava Markića, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Mijo Marić, ravnatelj Matice iseljenika.

Nakon što je Marin Sopta kratko iznio što se promijenilo od prvog kongresa do danas, o odnosu domovine i iseljeništva svoja su izlaganja iznijeli prof. dr. sc. Božo Skoko, dr. sc. Marin Strmota, dr. sc. Željko Bogdan i još nekoliko izlagača.

Program je tokom 29. i 30. lipnja bio intenzivan, izlagalo se paralelno u četiri dvorane i nije bilo moguće pratiti sva izlaganja. Izdvajamo nekoliko zanimljivih tema: Demografska pitanja, Iskustva povratnika, Digitalno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, Kulturni identitet, Čimbenici iseljavanja, Novi val iseljavanja, Stvarnost hrvatskih iseljeničkih zajednica, Žive veze, kultura i umjetnost – hrvatski promotori u svijetu. Izlagalo se također o gospodarskim temama, bilo je povijesnih osvrta i panela na kojima se manje – više konstruktivno diskutiralo.

Kongres je u subotu zavšio koncertom Komornog zbora Ivan Filipović u Tvrđi i zajedničkom večerom. U nedjelju je jedan dio sudionika sudjelovao na svetoj misi u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koju je predvodio đakovačko-osiječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, .

Nakon posjete bolnici, slijedio je izlet u Ilok i zajednički ručak tokom kojeg se nazočnima obratio Marin Sopta. Zahvalio je u kratkom govoru svim sudionicima, i domaćinu, zamjeniku gradonačelnice grada Iloka.

I ovaj kongres bio je, kao i prva dva, dobra prilika upoznati mnoge kvalitetne pojedince, pratiti izlaganja znanstvenika i stručnjaka. Bila je to također mogućnost izmjeniti iskustva te diskutirati o sadašnjosti i budućnosti domovine Hrvatske.

Hoće li se međutim, nakon kongresa po pitanju odnosa iseljeništvo –  domovina išta promijeniti? To će pokazati vrijeme koje nadolazi.

Foto: Ruža Studer, Karla Bilandžić, Roko Poljak

POVEZANI ČLANCI

Najnovije