5.9 C
Zagreb
3.1 C
Zürich
7.7 C
New York
16 C
Buenos Aires
22.7 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

TVO u St. Gallenu snimila reportažu o integraciji Hrvata u švicarsko društvo

Dana 23. 11. 2018. godine, u prostorijama HŠD Ban na adresi Letzistr. 3 9015 St. Gallen organiziran je hvale vrijedan  projekt  o integraciji Hrvata u  švicarsko društvo.

Sve ovo dogodilo se na inicijativu i prijedlog predsjednika HŠD Ban iz St. Gallena, g. Stjepana Klopotana koji je švicarsku regionalnu televiziju TVO  pozvao da snime reportažu o Hrvatima koji žive na području istočne Švicarske.

Ovom reportažom želimo Švicarcima pokazati da je najveći dio nas Hrvata koji u Švicarskoj boravimo više desetljeća dobro integrirano u švicarskom društvu“– rekao je g. Klopotan u najavi ovog događaja.

Snimalo se u istim prostorijama gdje  svoje aktivnosti održavaju i švicarske udruge Männerriege Winkeln i Quartierverein Winkeln, pa je reportaža obuhvatila odličnu suradnju hrvatskih i švicarskih udruga u ovom gradu.

Na početku programa, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj, g. Slobodan Mikac, pozdravio je sve prisutne na hrvatskom i njemačkom jeziku te izrazio zadovoljstvo i ponos ovim zajedništvom koje se osjetilo  te večeri u prostorijama HŠD Ban. Ujedno je pozdravio i predstavio goste iz Varaždina, članove fotokluba “Sloboda” koji su ukrasili zidove fotografijama iz svih krajeva „Lijepe naše“.

Izložba fotografija trajati će do 18. siječnja 2019. godine. Uz izložbu, posjetitelji su imali priliku kušati kvalitetna hrvatska vina na štandu Vallis Auree.

Članovi HKUD-a Fala iz SchaffhausenaKUD-a Posavina iz St. Gallena u narodnim nošnjama  svojih krajeva i tamburaški sastav Hrvatski korijeni svojim su nastupom prikazali dio hrvatske kulture i uveli goste pjesmom i plesom u zabavni štimung  ostatka večeri.

Snimatelj tv kuće TVO, gosp. Tobias Lenherr uz snimanje dijelova  programa i događanja u sali, napravio je video intervju s g. Stjepanom Klopotanom, predsjednikom udruge HŠD Ban, generalnim konzulom Republike Hrvatske u CH, g. Slobodanom Mikcem, članicom Savjeta Republike Hrvatske za Hrvate u Švicarskoj, gđom Ružom Studer Babić, članom upravnog odbora NK Ban g. Marinkom Đukićem i švicarskim gostima. 

Domaćini ove večeri,  Eva i Vinko Tomić, zajedno sa članovima NK Bana s vidljivom i iskrenom dobrodošlicom ugostili su i  dočekali sve goste. Tako se tu našlo obilje domaćih specijaliteta, kako iz hrvatskih tako i bosanskih krajeva, koja kao da  poručuju – domovina je još uvijek u  nama.

Nakon snimanja, goste i uzvanike  zabavljao je simpatični trojac sastava ‘Righttime’ iz St.Gallena koji čine Ermin Schluep, Feriz Kadić i Tihomir Krstičević.  Svojim širokim repertoarom koji zadovoljava sve muzičke apetite, od svjetskih hitova do pjesama iz svih djelova domovine Hrvata, oduševio je i bacio u delirij plesače na podiju, dirajući ih u srce i dušu svojim izvedbama.

Lijepo je bilo vidjeti razdragana lica koja su zagrljena pjevala u više navrata – Oj Zagoro, lijepa li si …, iako bi se po pitanju mnogih sudbina i života u Švicarskoj mogla pjevati i pjesma: – Moj je život Švicarska, skoro pa savršen….

Čim nam se dostavi točan termin emitiranja reportaže, objavit ćemo na portalu i podijeliti poveznicu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije