Pozdrav Liko, Velebita diko!

Kada pričamo o ljepotama Hrvatske fokus nam je, s ispravnim razlogom, na Dalmaciji, Istri i Kvarneru. No, postoje neka područja čija ljepota nije dovoljno „razvikana“, a trebala bi biti… Jedno takvo divno mjesto, za mene je- Sinac.

Kako slike uvijek govore više od riječi tako će biti i sada, ali vam svejedno želim podijeliti dio priče o tome kako sam ja otkrila ove ljepote.

Moj sadašnji muž, tadašnji zaručnik je Ličan. Kroz život, s obitelji sam dosta selila no Lika je za mene bila potpuno neistraženo područje. Kada mi netko spomene Liku, moja asocijacija bi bila- hladnoća. Zašto? Kada smo kao djeca putovali s roditeljima, majka je uvijek govorila: „ponesi si debele čarape i deku, prolazimo kroz Liku, a tamo je uvijek hladno!“ I to vam je otprilike to što sam ja znala o Lici. Kako sam inače zimogrozna osoba nije me baš nikada previše privlačio odlazak tamo.

Naime, neke stvari ne možemo birati niti unaprijed odrediti, tako sam ja dio svoje bračne pustolovine otkrila upravo u Lici. Kako njegova baka živi ondje jednog dana odlučio me odvesti da ju upoznam. Očekivala sam super bakicu, ali nisam ništa posebno očekivala od Like. No ono što me dočekalo tamo, ostavilo me bez daha! Malo mjesto Sinac nalazi se u Gackom polju, na padinama Velebita i Kapele, na izvoru rijeke Gacke, nekoliko kilometara udaljeno od Otočca. Kada smo došli, prvo što sam osjetila bio je čist i ugodan, prirodni zrak. Ona hladnoća koje sam se zgražala zapravo mi je prijala. Sunce je probijalo kroz oblake i lagano grijalo taman toliko da ta kombinacija toplo-hladnog daje idealan sklad. Sama činjenica da smo se maknuli od gradske vreve i došli u apsolutnu mirnoću već je sama za sebe bila dovoljna da se isključiš iz užurbane stvarnosti.

Baka je pripremila tradicionalni lički ručak koji je nepcu savršeno prijao. Topla juhica s domaćim rezancima, janjetina i lički krumpir u bakinoj peći je nešto što će mi sigurno ostati u trajnom sjećanju. Zelena salata upravo ubrana iz njezinog vrta je svemu ovome dala savršeni domaći „šmek“.

Nakon prefinog ručka moj dragi me odveo u šetnju. Iskreno, nisam se ničemu nadala niti očekivala previše. Možda je i o djelomično utjecalo na moje apsolutno oduševljenje svime što sam imala priliku vidjeti  nakon samo nekoliko minuta vožnje od bakine kuće. Ispred mene se stvorio djelić Raja. Doslovno sam se tako osjećala! Voda čista kao suza, hladna kao led, pitka, bistra, osvježavajuća! Vrila Gacke i mlinice na Majerovom vrilu je ono što me zapanjilo. Doživjeti i osluhnuti stoljetni mir starih vodenica iskustvo je koje si svatko treba priuštiti! Odmor za oči, dušu i tijelo. Kao što sam u samom početku spomenula, fotografije govore puno više, a potpuni doživljaj je ono što čini stvarnost bajkovitom. Lika mi je postala jedna od najdražih destinacija za razbibrigu, potpuni bijeg od stresa, vreve i napetosti!

Uz ove divote, Sinac i okolna mjesta kroz koja protječe rijeka Gacka koja ujedno i slovi kao jedna od najčišćih rijeka na svijetu, nude bogatu i raznovrsnu ponudu svojim posjetiteljima. Čak bi se usudila reći da kontinentalni turizam puno više pažnje i truda ulaže u privlačenje turista i gostiju upravo zbog toga što nije toliko „razvikan“. Ponudom ih naravno onda želi i zadržati. Lika je područje u kojemu se definitivno ima što vidjeti i postoji jako puno stvari u kojima se tamo može uživati. Od svježeg zraka do pastrve upravo izvađene iz rijeke Gacke dijeli vas samo dobra volja. Savjetujem svima koji u Lici nikada nisu bili- odvažite se i krenite u Ličku pustolovinu!

Autor: Kristina Čorak