Progledaj srcem – poseban spektakl u zagrebačkoj Areni

Crkva u Hrvata pomiče granice duhovne glazbe. U jedan glas, u subotu, 11. svibnja 2019., 18.000 mladih u zagrebačkoj Areni slavilo je, pjevalo, molilo, a kanula je i pokoja suza na slavu Bogu na najvećem koncertu suvremene duhovne glazbe Progledaj srcem u produkciji Laudato televizije (LTV).

Peti koncert Laudato TV okupio je mlade iz Hrvatske i inozemstva; vrhunski glazbeni aranžman, konfeti, svijetla, visoka produkcija, glavna i pomoćna pozornica i glazbeni sastav od 19. instrumentalista kojim je ravnao Goran Kovačić bio je proslavljen na neopisiv način.

Na koncertu su nastupili: Božja pobjeda, Emanuel, sestre Palić, zbor Mihovil, Alan Hržica, fra Marin Karačić, Hanna i sestre Halužan, Rafael Dropulić Rafo i Ante Cash. Kao posebno iznenađenje koncert su obogatili Tony Cetinski, Redovnički band Aid i Ana Rucner.

Za vrijeme koncerta, mlada slikarica Eva Vukina u sedam minuta nacrtala je Majku Božju koja u ruci drži Arenu.

Kroz koncert su vodili su s. Dijana Lončarek, Marin PerišJosip Kežić.

Josip Kežić tijekom koncerta javljao se “uživo” iz Kine gdje je organizirao cjelokupnu potragu za investitorima koji će spasiti Laudato TV. U Kini su Laudato TV proglasili osmim svjetskim čudom, budući da LaudatoTV uspjeva s pola milijuna eura i 27 zaposlenih, iako su prošlu godinu rashodi bili 700.000 kuna veći od prihoda.
s. Dijana pozvala je mlade da svatko od njih mjesečno uplati 10 kuna kako bi Laudato televizija opstala, a Marin je na humorističan način dodao da ne mogu pustiti da susjeda više od njih uplati. Zajedno s mladima otpjevali su pjesmu poslavši poruku kako se nadaju da će televizija nastaviti s radom te da će se signal proširiti nacionalno.

Duhovne poticaje uputili su vlč. Boris Jozić i fra Jozo Grbeš, OFM. vlč. Boris Jozić u duhovnoj meditaciji citirao je redak iz Ivanovog evanđelja: ‘Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.’ (Iv 3, 16)
Pokazavši mladima malog Ivana kojeg je imao priliku posjetiti prošle godine na Veliki Petak, izazvao je suze u očima mladih, ali i uputo jasnu poruku da nisu sami te da je s njima na trnovitoj stazi Krist, te da uz njegovu pomoć imaju život vječni.
fra Jozo Grbeš ispričao je priču o indijanskom poglavici, kojega su bjelci ubili. Prije nego što su ga ubili, pitali su ga: A gdje je sad tvoja zemlja, ana što im je on odgovorio – “moja zemlja je tamo gdje leže moji pokojni”.
fra Jozo poslao je mladima poruku da je ovo njihova zemlja te da je domovina tamo gdje je duša doma i da je takva samo jedna. Pozvao ih je da postanu apostoli i promjene zemlju da mogu u njoj ostati, a da to mogu jedinu ako progledaju srcem. Mladi su mu odgovorili pjesmom ‘Moja Domovina’.

Za kraj koncerta svi izvođači predvođeni vokalom Petrom Buljanom otpjevali su završnu pjemu “Krovovi”.

Autor


Marija Ružić
Više o autoru