Ne dirajte mi ravnicu – Koncert Miroslava Škore – Poziv Hrvatima diljem svijeta

Četvrtak, 30. svibnja 2019.  u  21:15, Zagrebačke fontane, Ulica Hrvatske bratske zajednice

Na Dan Grada Zagreba i Dan branitelja Grada Zagreba održat će se veliki koncert povodom 30. obljetnice pjesme Miroslava Škore ”Ne dirajte mi ravnicu”, pjesme koja je odigrala kultnu ulogu u vrijeme Domovinskog rata i postala  svojevrsnom himnom vojnika, izbjeglica i iseljenika u obrani Hrvatske.

Pjesmu je 1. kolovoza 1991. tijekom progona mještana Aljmaša prvi put službeno stavio u program Radio Osijeka Željko Barba, današnji urednik Odjela glazbenih sadržaja Hrvatskoga radija, i to pod njezinim prvobitnim nazivom ”Ja ću se vratiti”. U tom suludom, stravičnom trenutku aljmaškog šlepa, prognanici su poručivali da će se vratiti! Od tog trenutka, pjesma koju je sam narod kasnije preimenovao u ”Ne dirajte mi ravnicu”, zavladala je srcima naše domovinske i iseljene Hrvatske.

Zanimljivo je da je ova pjesma nastala u Pittsburgu u vrijeme Škorina boravka u Sjedinjenim Američkim Državama i njegove suradnje s Jerryjem Grcevichem, majstorom svih glazbala koji čine tamburaški ansambl i voditeljem glasovitog iseljeničkog tamburaškog orkestra u Americi. Dobitnik je brojnih nagrada i uvršten u Tamburitza Hall of Fame. Očekuje se da će se i sam Jerry pridružiti Miroslavu Škori na zagrebačkom koncertu.

Uz Miroslava Škoru i njegov orkestar nastupit će Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i tisuću tamburaša iz cijele Hrvatske.

Organizatori koncerta su Grad Zagreb, Zagrebačka filharmonija i Campus, a koncert će izravno prenositi i Hrvatska radiotelevizija.

Ovoj obljetnici, uz programe HRT-a, svesrdno se pridružuje i Međunarodni radijski kanal i web portal Glas Hrvatske te u suradnji s hrvatskim zajednicama u svijetu prikupljamo video snimke izvedbe ”Ne dirajte mi ravnicu” od Vancouvera do Aucklanda koje objavljujemo na društvenim mrežama i web portalu, premošćujući daljine koje nas dijele i potvrđujući koliko Hrvati zajedno dišu ma gdje bili!

Pridružite nam se!

Više informacija: Glas Hrvatske

Snimke šaljite na mail: glas.hrvatske@hrt.hr