Dan neovisnosti Republike Hrvatske

8. listopada slavimo Dan neovisnosti koji se kao državni blagdan obilježava u znak sjećanja na 8. listopada 1991. kad je Sabor Republike Hrvatske donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s ostalim republikama bivše SFRJ.

Ta saborska odluka donesena je nakon što je prethodnog dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Ne smije se zaboraviti važnost ovog dana za našu domovinu. Dan ranije, 7. listopada 1991. godine, nakon što je istekao moratorij na provedbu postupka razdruživanja Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru grada Zagreba, zgradu državnog sabora i Banske dvore u kojima je tada bilo smješteno državno vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti i mogućih novih zračnih napada na Zagreb, sjednica svih triju tadašnjih saborskih vijeća hrvatskog parlamenta održana je 8. listopada 1991. godine na tajnom mjestu.

Čestitamo Dan neovisnosti svim državljanima Republike Hrvatske!

Autor


Ruža Studer
Više o autoru