Svečano otvorenje izložbe fotografija u Švicarskoj – Hrvatska od osamostaljenja do predsjedavanja Vijećem Europske unije

Povodom preuzimanja predsjedništva Vijeća Europske unije 1. siječnja 2020., Generalni konzulat Hrvatske u Zurichu pozvao je u četvrtak, 30. siječnja 2020. razne uzvanike, tvrtke i udruge na otvorenje izložbe fotografija “Hrvatska od neovisnosti do predsjedanja Vijećem EU”.

Za mjesto izložbe izabran je hotel Hilton Garden Inn u Spreitenbachu. Generalni konzul Slobodan Mikac u svom je pozdravnom govoru dao kratak pregled Hrvatske i njenog gospodarskog razvoja. Pored turizma, naglasio je važnost industrije i s ponosom spomenuo primjer Mate Rimca, proizvođača najbržeg električnog automobila na svijetu. Također je predstavio ciljeve Hrvatske u sklopu predsjedavanja EU-om. Nakon Mikaca, uzvanici iz Švicarske i Hrvatske u svojim su govorima opisali osobni odnos prema drugoj zemlji. Među brojnim diplomatima i poduzetnicima hrvatskog podrijetla događaju su nazočili posebni uzvanici: predsjednik kantona Aargau Dr. Markus Dieth, predsjednik parlamenta kantona Ticino, Claudio Franscella, gradonačelnik Locarna, Alain Scherrer i načelnik općinskog vijeća Spreitenbach, Valentin Schmidt. Iz Hrvatske su ovom događaju nazočili predsjednik Međimurske županije Matija Posavec, šef varaždinskog koncertnog ureda Raymond Rojnik i gradonačelnik Poreča Loris Perušić. Otvorenje su glazbeno uokvirili operna pjevačica Blanka Tkalčić i pijanist Danijel Oto.

Najvažnija događanja novije hrvatske povjesti

Izložba šesnaest fotografija prikazuje put Hrvatske od neovisnosti do predsjedavanja Vijećem Europske unije. Od raspada Jugoslavije mnogi u Europi i svijetu nisu znali kako se Hrvatska od tada razvijala. Upravo to je cilj ove izložbe u hotelu Garden Inn u Spreitenbachu. Zahvaljujući fotografijama, javnost i zainteresirani imaju mogućnost upoznati razvoj zemlje. Inicijator izložbe je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Zürichu. Generalni konzul Slobodan Mikac zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji izložbe, istaknuvši Večernji list, Pixsell i Foto klub Sloboda Varaždin. Zahvalio je i žiriju koji je imao težak zadatak odabrati prave slike s najvažnijim događajima u povijesti Hrvatske. Predsjednik žirija Nikica Barić, Petra Vugrinec, Robert Belošević i Darko Gorenak odabrali su fotografije koje su u hotelu Garden Inn izložene do 20. veljače 2020. godine.

Neke fotografije prikazuju kako je nakon 45 godina komunističke vladavine stranka Hrvatske demokratske zajednice pod vodstvom dr. Franje Tuđmana pobjedila na prvim parlamentarnim izborima. Nakon proglašenja hrvatske neovisnosti u lipnju 1991., izložba prikazuje fotografije rata u kojem je stradalo više tisuća civila, između ostalog i grad Vukovar koji je simbol tog rata i stradanja koja su se dogodila. Svjedoci tih i drugih događaja tog vremena mogu se vidjeti na drugim fotografijama izložbe.

Nakon rata, Hrvatska se napokon mogla posvetiti razvoju i europskim integracijama. Zahvaljujući napretku zemlje, Hrvatska se 1996. g. pridružila Vijeću Europe a konačno i Europskoj uniji 2013. godine. Član NATO-a Hrvatska je postala 2003. godine. Od tada je zemlja omiljeno turističko odredište za posjetitelje iz cijelog svijeta, ne samo zbog svoje prirode i mora, već i zbog svoje bogate povijesne i kulturne baštine. Fotografija Plitvičkih jezera izabrana je simbolično, kao i slika plaže grada Dubrovnika koji zahvaljujući svojim povijesnim zdanjima iz godine u godinu privlači brojne turiste. Hrvatska također stvara neke izumitelje i poduzetnike. Na primjer, jedna slika prikazuje Matu Rimca, bivšeg studenta koji je stvorio najbrži električni automobil na svijetu.

Uz fotografije, na izložbi je bio i niz izlagača koji su predstavili poznate hrvatske delicije. Posjetitelji izložbe mogli su kušati različite proizvode – od ajvara, ulja od tartufa do mnogih poznatih hrvatskih vina.

Uz političke uzvanike, predstavnike turističkih zajednica iz Hrvatske, na svojim štandovima s informativnim i kulinarskim ponudama predstavili su se Hrvati iz Švicarske: Hrvatsko-švicarski gospodarski klub, turistička agencija Croaticum, uvoznik hrvatskih vina u Švicarsku Vallis Aurea, nezavisan portal Moja Domovina te najnovija grana e-bicikl G6 Mate Rimca koji će se ponuditi švicarskom tržištu.

Uz otvorenje održani su sastanci na temu turizma s predstavnicima turističkih zajednica i posjeta turističkom sajmu u Zürichu na kojem su hrvatski gardisti bili prava atrakcija. Posebno veseli saznanje da je dogovorena suradnja kantona Aargau i Međimurske županije te Poreča i Locarna.

Moja Domovina