9.3 C
Zagreb
6.5 C
Zürich
12 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

Konstituirajuća sjednica Sabora – izglasan zakon kojim se smanjuje broj ministarstava, danas glasanje o povjerenju Vladi

Uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike konstituiran je novi, 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics izvijestio je u srijedu o zamjenama izabranih zastupnika 10. saborskog saziva, a nakon što je Sabor prihvatio njegovo izvješće, novi su zastupnici prisegnuli.

Prisegnuli su da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se  zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Dio zastupnika, njih 33., obnašaju ili će obnašati dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom, pa umjesto njih u Sabor, ulaze njihove zamjene.

Najviše ih je, 26, iz HDZ-a. Premijera Andreja Plenkovića, ministricu Ninu Obuljen i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa mijenjat će Ljubica Lukačić (152), Ivan Ćelić (1’225) i Mario Kapulica (263), ministra Gordana Grlića Radmana Darko Sobota (2’796), ministra Darka Horvata Ljubomir Kolarek (877), župana Ivana Anušića načelnik općine Draž Stipan Šašlin (885), Josipa Škorića gradonačelnik Đakova Marin Mandarić (1’697).

Umjesto ministara Zdravka Marića, Maria Banožića i Josipa Aladrovića u Sabor će Ljubica Maksimčuk (1’779), Josip Šarić (3’002) i Anamarija Blažević (1’134), a umjesto župana Danijela Marušića Ankica Zmaić (971). Ministre Davora Božinovića, Tomu Medveda i Tomislava Ćorića  u Saboru će mijenjati Krešimir Ačkar (3’050), Marija Jelkovac (815) i Domagoj Ivan Milošević (2’104), a Olega Butkovića Josip Borić (675).

Ministra Ivana Malenicu mijenja Branka Juričev-Martinčev (1’869), Nediljka Dujića Josip Begonja (1’104), Luku Brčića Vinko Zulim (2’260), Božidara Kalmetu Nikolina Baradić (631), a Marijana Kustića Anita Pocrnić-Radošević (1’340). Umjesto ministra Vilija Beroša u zastupničke klupe će Jure Brkan (589), umjesto župana Blaženka Bobana imotski gradonačelnik Ivan Budalić (3’042), umjesto splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare Danica Baričević (534), a umjesto Ante Mihanovića Ante Bačić (724).

U Restart koaliciji nezavisnog župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa mijenja SDP-ova Martina Grman Kizivat (116), nezavisnog međimurskog župana Matiju Posavca nezavisna Boška Ban Vlahek (284), krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara SDP-ov Željko Pavić (587), europarlamentarca Predraga Freda Matića SDP-ova Martina Vlašić Iljkić (699), a primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu stranačka kolegica Irena Šimunić (635).

Iz DP-a Miroslava Škore, odnosno Hrvatskih suverenista umjesto Krešimira Bubala i Marija Radića u Sabor će Stipo Mlinarić Ćipe (500) i Daniel Spajić (300), a umjesto Ruže Tomašić Marko Milanović-Litre (19).

Župana Radimira Čačića iz Reformista mijenja Natalija Martinčević (1’264).

JANDROKOVIĆ: DUŽNOST ĆU OBNAŠATI ODGOVORNO I SAVJESNO

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poručio je zastupnicima na prvoj sjednici 10. saziva Hrvatskoga sabora kako je izbor na dužnost predsjednika Sabora po drugi put za njega velika čast i da će odgovorno obavljati svoju dužnost.

“Izbor na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora po drugi put za mene je velika čast i čini me ponosnim. To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine”, kazao je Jandroković.

Dodao je da će se u skladu s Ustavom i Poslovnikom Hrvatskoga sabora zalagati za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka, kao i za snaženje i poštivanje institucija, te da će nastojati biti objektivan, pažljivo slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost.

“Današnji trenutak od svih nas zahtjeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima”, istaknuo je.

Podsjetio je na 30. godišnjicu konstituiranja prvog saziva Hrvatskoga sabora koja je obilježena ove godine te naglasio da je Sabor uvijek čuvao hrvatsku državnost i štitio interese hrvatskoga naroda.

Prisjetio se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako je kazao, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države, ali i hrvatskih branitelja i njihovih obitelji koji su podnijeli veliku žrtvu u obrani državnosti.

“Tu zahvalnost smo i mi zastupnici danas izrazili. A to ćemo činiti i na početku svake sjednice”, kazao je Jandroković dodavši da je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi.

Pozvao je također zastupnike na odgovorno i razborito ponašanje, uz uzajamno poštovanje te prihvaćanje načela rada za opće dobro i interese domovine, a na temeljima istine, slobode, pravednosti i jednakosti.

“Da bi uvjerili suprotnu stranu u ispravnost argumenata, rasprave mogu biti oštre. Ali one se trebaju zasnivati na otvorenosti, toleranciji, razumijevanju izrečenog te uvažavanju kolega i njihovih suprotnih stavova i mišljenja. Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske”, poručio je Jandroković dodavši kako je to posebno važno u ovom izazovnom vremenu.

Najavio je da će Sabor nastaviti s prijenosom plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku na javnoj televiziji i dodatno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom, pružati potporu svim projektima mladih, te nastaviti s digitalizacijom poslovanja Hrvatskoga sabora.

Izrazio je zadovoljstvo što je u novom sazivu Hrvatskoga sabora veća zastupljenost zastupnica nego u prošlom, ali smatra da ona još uvijek nije dovoljna.

Najavio je i da će jedan od prvih zakona koji će Sabor donijeti biti onaj o obnovi Zagreba i okolice, te podsjetio da je među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene i zgrada Hrvatskoga sabora.

hina / Moja Domovina / Foto: Goran Mehkek/HANZA MEDIA

POVEZANI ČLANCI

Najnovije