7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Obilježena 110. godišnjica rođenja Sv. Majke Tereze

U organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji u Skoplju je u srijedu 26. kolovoza obilježena 110. godišnjica rođenja Sv.Majke Tereze u Memorijalnom centru Spomen doma podignutoga njoj u čast na mjestu njezine rodne kuće u Skoplju.

Arhitektonsko zdanje projekt je arhitekte Vangela Božinovskog i na simboličan način objedinjuje različite religije te simbolizira duhovnost i misiju Sv. Majke Tereze kojoj se predano posvetila diljem života i rada, ponajviše u Indiji i Bengaziju. Za svoja iznimna zalaganja dobitnica je više od preko 700 nagrada i priznanja.

Povodom obilježavanja 110. godišnjice rođenja Sv Majke Tereze održana je njoj u čast Manifestacija koja je objedinila različite entitete i konfesije. Na njoj su nazočili su i predstavnici Katoličke Crkve Presveta Srca Isusova u Skoplju te predstavnici različitih manjina, kulturnoga i javnog života, kulturni djelatnici, glazbenici, pisci te drugi umjetnici. U svečanome dijelu programa prigodnu riječ uputila je Nevenka Kostovska, predsjednica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Stihove posvećene Majki Terezi kazivala je pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, a u pratnji na violini nastupila  je Julija Nelkovska.

Na poziv ZHRSM-a u programu su nastupili albanski književnici i istaknuti sjevernomakedonski pjesnici. Otvorena je i izložba radova predstavnika ukrajinske manjine te je tom prigodom istaknuto značenje simbola i poruke koje radovi upućuju svima: – To su zajedništvo, ljubav i razumijevanje, poštovanje različitosti koja nas čini sretnijim i boljim ljudima, u misiji koju svatko od nas ima, a u duhu ideala koji upućuju na svjetonazor velikoga srca punog svjetlosti, ohrabrenja i nade koju je Sv. Majka Tereza ulijevala svima, a posebice najpotrebitijima diljem svijeta.

Tekst: Violeta Kalić
Foto: Glas Hrvatske

POVEZANI ČLANCI

Najnovije