O drugima samo najljepše!

Svi mi imamo izbor svojim djelovanjem ostaviti trag kod osoba s kojima smo surađivali, koje su nam prijatelji te u odgoju vlastite djece. Pozitivnim stavom i iznad svega pozitivnim razmišljanjem kad su u pitanju drugi ljudi možemo širiti pozitivu i potaknuti ljude oko nas da i sami budu pozitivniji. 

Poticati toleranciju, jačati samopouzdanje i samopoštovanje djece i mladih s kojima netko od nas radi, trebao bi biti zadatak svakog odraslog. Upravo mi smo primjer našoj djeci. Naši stavovi i naš odnos prema drugima ostavljaju u njima dubok trag.  Svakodnevicu koju živimo i naše ponašanje djeca će često kopirati.

Kako netko može očekivati da ga vlastito dijete poštuje ako mu svojim ponašanjem prema svojim roditeljima nije uzor?

U tom smislu – poučna priča za sve koji žele nešto naučiti od mudraca Sokrata.

Sokrat je slovio za mudraca. Jednoga dana potraži ga neki čovjek i reče:

– Znaš li što sam sve čuo o tvome prijatelju?

– Trenutak, odgovori Sokrat, prije nego mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test. Jesi li to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?

– Tri sita?

– Da, odgovori Sokrat. Prije nego ispričaš neke stvari o drugome, dobro je da uzmeš malo vremena i prosiješ ono što želiš reći. To nazivam test tri sita!

Prvo je sito Istine. Jesi li provjerio da je istinito ono što mi želiš ispričati? 

– Ne, pa i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo kako pričaju…

– Dobro! Ne znaš, dakle, je li to istina. Pokušajmo onda prosijati drugačije. Sada ćemo uzeti sito Dobrote. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju – je li nešto dobro?

– Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio!

– Dakle, želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je ostalo još sito Koristi. Je li korisno da mi ispričaš što je to moj prijatelj napravio?

– Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti…

– Dakle, zaključi Sokrat, ono što si mi htio ispričati nije istinito, ni dobro, ni korisno. Zašto bi mi to pričao? Ne želim znati ništa od toga, a i tebi će biti bolje da sve lijepo zaboraviš.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru