6.2 C
Zagreb
1.8 C
Zürich
7.4 C
New York
15.9 C
Buenos Aires
21.7 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Uskoro u Švicarskoj – Glasanje s važnim pitanjima za građane

Glasanje u rujnu sve je bliže. Uz neka pitanja koja nisu previše uzbudila medije, građani će odlučiti i o “inicijativi ograničenja” koju je pokrenula švicarska narodna stranka SVP. Inicijativa između ostalog želi zaustaviti masovno useljavanje.

Jesu li bilateralni sporazumi na korist ili štetu Švicarske? Prema raznim studijama, Švicarska kroz bilateralne sporazume jača svoju ekonomiju. Međutim, londonska studija koju je naručila stranka SVP dolazi do drugačijeg zaključka. Pitanje je kako nastaju tako potpuno različite procjene, piše švicarski dnevni list NZZ.

Prema raznim švicarskim studijama (BAK, Ecoplan, Centar za ekonomska istraživanja ETH Zürich (KOF), Economiesuisse), bilateralni sporazumi značajno povećavaju gospodarski rast u Švicarskoj. No, članak sa 100 stranica s londonskog Instituta za ekonomiju Europe koje su zatražili iz SVP-a donosi drugačiji zaključak.

Iako pojedinačni ugovori imaju pozitivan učinak na dohodak u Švicarskoj, to je daleko više nadmašeno masovno negativnim učinkom slobodnog kretanja ljudi, prema londonskoj studiji. Ekonomska proizvodnja po stanovniku pala je zbog imigracije za više od 4%.

“Ekonomija nije fizika”, piše NZZ i detaljno objašnjava zašto studije dolaze do tako različitih rezultata. Počinje odabirom razdoblja usporedbe i proteže se na metodu procjene koja se temelji na manje od vjerojatnih zemalja za usporedbu. Na kraju, sve studije imaju samo ograničenu informativnu vrijednost, zaključuju u NZZ-u.

Savezno vijeće i parlament odbijaju inicijativu jer ugrožava bilateralni put s EU te dovodi u pitanje stabilne odnose Švicarske sa svojim najvažnijim partnerom. Uz to, inicijativa ugrožava radna mjesta i prosperitet – i to u vremenu velike ekonomske nesigurnosti.  Za umjerenu migraciju

Birači će 27. rujna također odlučiti hoće li očevi dobiti dva tjedna plaćeni dopust u roku od šest mjeseci od rođenja djetetaVaterschaftsuralub

Svakako je zanimljiv i prijedlog o poreznom odbitku za djecu Steuerabzug für Kinder. Iznos općih troškova po djetetu koji nije uključen u izračun poreza povećao bi se sa 6500 na 10.000 CHF ako je dijete u izobrazbi ili studira. Naplativi iznos troškova za njegu djece od trećih strana povećao bi se s 10.100 CHF na 25.000 CHF.

Uz to, odlučit će se o izmjenama Zakona o lovu – Jagdgesetz  , te o nabavljanju borbenih aviona Kampfjetbeschaffung.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije