10.5 C
Zagreb
7.3 C
Zürich
5.7 C
New York
16.7 C
Buenos Aires
18.2 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Uskoro u Švicarskoj – Referendum o Covid potvrdi

Kao i u mnogim drugim europskim zemljama, otpor prema Covid certifikatu glasno se izražava na ulicama švicarskih gradova. Građani Švicarske jedini su u svijetu koji će 28. studenoga 2021. g. imati priliku glasati na referendumu o budućnosti sporne putovnice.

Zašto se ponovno glasa o Zakonu o covidu?

Tri referendumska odbora 8. srpnja predala su ukupno 74.469 potpisa koje je Federalni ured ocijenio valjanima protiv izmjene i dopune Zakona o covidu od 19. ožujka 2021.

Ovi pokreti građana koji su nastali tijekom pandemije bez jasne stranačke pripadnosti kritiziraju proširenje ovlasti Saveznog vijeća, a posebno Covidovu potvrdu. Ovo je drugi put u nešto manje od šest mjeseci da će Švicarci glasati o istom zakonu a to je novost u povijesti švicarske poluizravne demokracije.

Zakon o Covid-19 usvojen je 13. lipnja na prvom referendumu sa 60,2% glasova, a odbacilo ga je samo nekoliko kantona u središnjoj i istočnoj Švicarskoj, gdje je koncentriran otpor vladinim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

Za one koji se zalažu za ovaj zakon, izborna kampanja ovaj put će biti teža. Fokus prvog glasovanja bio je na financijskoj potpori tvrtkama i ljudima pogođenim zatvaranjima tijekom pandemije. Ovo je pitanje sada zasjenjeno raspravom o individualnim slobodama. Politička klima također se značajno pogoršala posljednjih mjeseci. Političari, uključujući ministra zdravstva Alaina Berseta morali su biti stavljeni pod policijsku zaštitu, a policija kod nekih demonstracije protivnika zdravstvenih mjera bila prisiljena intervenirati.

Na koje mjere referendum utječe?

Referendum je posebno usmjeren protiv Covid potvrde koja je od 13. rujna obavezna za posjete restoranima, fitnes centrima, kinima i velikim kulturnim i sportskim događajima. To također utječe na proširenje određene financijske pomoći. S druge strane, projekt ne utječe na cijepljenje niti na druge zdravstvene mjere koje je uvelo Savezno vijeće.

Nošenje maski ili zatvaranje poduzeća na temelju Zakona o epidemijama iz 2013. može se nastaviti ili ponovno uvesti u bilo koje vrijeme ako to epidemiološka situacija zahtijeva.

Koji su glavni argumenti za zakon?

Covid potvrda omogućila je ljudima da se, što je više moguće vrate normalnom društvenom životu, kaže vlada. To je učinkovit način ograničavanja susreta na ljude koji nisu zarazni ili za koje je malo vjerojatno da će biti zarazni. U ekonomskom smislu potvrda omogućuje nastavak gospodarske aktivnosti i očuvanje radnih mjesta. Covid potvrda također olakšava putovanje u Švicarsku i inozemstvo. U konačnici, zahvaljujući ovom zakonu, tvrtke nastavljaju koristiti dodatnu potporu u slučaju djelomične nezaposlenosti.

Koji su glavni argumenti protiv zakona?

Protivnici Zakona o Covidu smatraju da potvrda o Covidu diskriminira necijepljene osobe i dovodi do neizravnog zahtjeva cijepljenja. Na ovaj način Federalno vijeće natjeralo bi stanovništvo na cijepljenje. Ovdje treba napomenuti da Švicarska ima jednu od najnižih stopa cijepljenja u zapadnoj Europi. Protivnici kažu da ova mjera dijeli društvo i ugrožava društveni mir. Također upozoravaju na “zdravstvenu diktaturu” Federalnog vijeća i osuđuju “nedemokratsko i opasno” proširenje ovlasti koje mu ovaj zakon daje.

Referendumi također upozoravaju na masovni elektronički nadzor nad građanima koji bi bio posljedica praćenja digitalnog kontakta usidrenog u novom zakonu.

Tko je za, tko protiv?

Švicarska narodna stranka (SVP) jedina je stranka u vladi koja se protivi posljednjim izmjenama Zakona o covidu. Na svom ljetnom sastanku izaslanici stranke jasno su odbacili zakon sa 181 glasova za i 23 protiv. Stranka je također podržala referendum koji su pokrenula tri odbora građana.

Vlada i velika većina u parlamentu podržavaju zakon. Međutim, ministar financija Ueli Maurer, SVP optužen je za kršenje kolegijalnosti vlade kada je početkom rujna članovima svoje stranke rekao da je vlada “zakazala u krizi Covida”.

Što ako se zakon odbaci?

Ako prijedlog bude odbijen, amandmani koje je Parlament usvojio u proljeće bit će stavljeni izvan snage 19. ožujka 2022., godinu dana nakon usvajanja – kako je predviđeno Saveznim ustavom. To bi značilo da više neće postojati pravna osnova za izdavanje i kontrolu Covid potvrde.

Međutim, referendumi zagovaraju razvoj dobrovoljne Covid potvrde kako bi se olakšalo putovanje u inozemstvo. Financijska potpora za velike događaje također bi istekla idućeg proljeća.

Federalno vijeće upozorava da će se ukinuti dodatne dnevnice za nezaposlene ili mogućnost produljenja prava na kratak radni odnos na 24 mjeseca. U konačnici, savezna vlada više nebi mogla pokrenuti programe financiranja razvoja lijekova ili drugih važnih medicinskih proizvoda.

Odgovor, hoće li Zakon o covidu ostati na snazi ili biti odbačen svojim glasom će dati građani 28. studenoga 2021. g. 

Foto: Keystone / Urs Flueeler

POVEZANI ČLANCI

Najnovije