13.6 C
Zagreb
9.7 C
Zürich
-0.6 C
New York
24.6 C
Buenos Aires
16.9 C
Melbourne
Četvrtak, 29 veljače 2024
spot_img

OBJAVLJENO DIGITALNO IZDANJE ZBORNIKA RADOVA S PRVE MEĐUNARODNE ZNANSTVENO-STRUČNE KONFERENCIJE O GASTARBAJTERIMA

Dostupno je digitalno izdanje Zbornika radova s I. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije “Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma”.

Zbornik cjelovitih radova nastao je kao rezultat kontinuiranoga dvogodišnjega rada na prikupljanju i uređivanju rukopisa i analiza o nedovoljno istraženom gastarbajterskom razdoblju i njegovom značaju za demografski, društveni, povijesni i ukupni razvoj Hrvatske. Digitalno izdanje Zbornika sadrži ukupno 32 rada na hrvatskom i engleskom jeziku, od čega je 29 znanstvenih radova te 3 stručna rada ukupnoga opsega od 525 stranica. Svojim znanstveno-istraživačkim radom autori su obradili i prikazali niz tema iz različitih problemskih područja, demografskoga, povijesnoga, kulturološkoga, sociološkoga, politološkoga i dr.

Cilj Zbornika je znanstveno razmatranje iseljeničkih i stradalničkih valova hrvatske gastarbajterske populacije, u okviru društvenih i interdiciplinarnih znanosti te ostalih predmetno srodnih područja, grana, polja i disciplina pa je, sukladno tomu, Zbornik sadržajno podijeljen na sljedeća tematska područja:

  • Gastarbajterski romantizam (san o povratku),
  • Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera,
  • Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske,
  • Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja,
  • Demografski potencijali i gubitci,
  • Identitetsko bogatstvo dijaspore,
  • Umjetnost u egzilu i
  • Politička emigracija i emigrantski tisak.

Urednici Zbornika su doc. dr. sc. Monika Komušanac i doc. dr. sc. Wollfy Krašić s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Tado Jurić s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta. Recenzenti Zbornika su međunarodno priznati znanstvenici i stručnjaci, prof. dr. sc. Tihomir Luković, dr. sc. Regina Meyer, dr. Sebastian Kiessig te izv. prof. dr. sc. Mirjana Milićević.

Zbornik je priređen uoči održavanja II. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije o gastarbajterima koju organiziraju Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište 28. i 29. listopada 2022. godine u Zagrebu. Nastavak je to planiranoga bijenalnoga ciklusa konferencija posvećenih demografiji i hrvatskom iseljeništvu, a ovogodišnja konferencija naslova “Suvremeni usud gastarbajterskoga naslijeđa Hrvatske” simbolično ukazuje na silinu “gastarbajterskoga” uvjetovanja na prostorno-demografske procese u Hrvatskoj i na hrvatskom etničkom prostoru.

Digitalno izdanje Zbornika dostupno je na poveznici: ZBORNIK 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije