16.6 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
17.1 C
New York
10 C
Buenos Aires
26.8 C
Melbourne
Nedjelja, 19 svibnja 2024
spot_img

Popis stanovništva Republike Srbije 2022.

Republika Srbija započela je provedbu Popisa stanovništva, kućanstava i stanova koji traje od 1. do 31. listopada ove godine.

Riječ je o iznimno važnom događaju za cijelo društvo, a osobito za hrvatsku zajednicu. Naime, rezultati popisa nisu nikako samo brojka na papiru. Od rezultata popisa ovisit će sveukupni položaj hrvatske nacionalne manjine, ostvarivanje naših prava u obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi jezika i pisma, financiranje projekata, udruga, krovne institucije, osiguravanje uvjeta za očuvanje vlastitog identiteta i budućnost našeg naroda.

S tim u svezi, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji u suradnji s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini te drugim hrvatskim institucijama i udrugama provodi kampanju pod nazivom “Znam tko sam!”. Cilj iste je pripadnicima zajednice dati sve ključne informacije koje se tiču jasnog i preciznog izjašnjavanja o pitanjima identiteta na predstojećem popisu.

“Želimo naglasiti kako će se na predstojećem popisu u našu zajednicu pribrojavati jedino oni pripadnici koji se jasno i isključivo izjasne o nacionalnom identitetu kao Hrvat odnosno Hrvatica, čuvajući time svoju pripadnost bunjevačkoj, šokačkoj, banatskoj, srijemskoj ili nekoj drugoj subetničkoj odnosno regionalnoj skupini hrvatskog naroda u Republici Srbiji. Također, tijekom popisa treba izričito navesti kako nam je hrvatski jezik materinski jer njemu pripadaju šokački, bunjevački odnosno srijemski govori kojima se svakodnevno služimo. Na koncu, najveći dio naše zajednice pripada Katoličkoj Crkvi, a njoj će biti pribrojeni oni koji se izjasne kao rimokatolici ili katolici. Svi drukčiji odgovori ili kombinacije neće biti pribrojeni hrvatskoj zajednici već će postati zasebne kategorije – tj. bit će svrstani među ostale. Ne dopustimo da, kao na popisu 2011. godine, bude 57 900 Hrvata i više od 300 000 Jugoslavena, regionalno ili subetnički izjašnjenih, neizjašnjenih i ostalih,” stoji na njihovoj službenoj stranici.

Čuvajmo bogatstvo koje nam je povjereno, potaknimo i ohrabrimo jedni druge te na popisu posvjedočimo cjelovitu istinu svog nacionalnog, jezičnog i vjerskog identiteta!

Hrvat(ica) – hrvatski jezik – rimokatolik

Gdje god jesmo, znamo tko smo!

 

Izvor / Više informacija: FB HNS  Foto: FB HNS / S.S.Kranjčević

POVEZANI ČLANCI

Najnovije