9.3 C
Zagreb
6.5 C
Zürich
12 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

IZLOŽBE U BERNU I ZÜRICHU “ISPRAĆAMO HRVATSKU KUNU”

Učiteljice hrvatske nastave u Švicarskoj zajedno su s učenicima odlučile hrvatskoj kuni prirediti svečanu proslavu povodom njezinog odlaska. Organizirale su dvije proslave u obliku izložbi likovnih radova učenika pod nazivom “Ispraćamo hrvatsku kunu”. Jedna je izložba organizirana u suradnji s Veleposlanstvom RH u Bernu, a druga u suradnji s Generalnim konzulatom RH u Zürichu.

BERN – Izložba u Veleposlanstvu RH u Bernu svečano je otvorena u petak, 11., a u Generalnom konzulatu 28. studenog 2022. godine. Otvorenje su u Veleposlanstvu svojom prisutnošću uveličali izaslanici Veleposlanstva RH, viša stručna savjetnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Estera Šimić, učiteljice hrvatske nastave u Švicarskoj, učenici Hrvatske dopunske škole u Münchenbuchseeju i Langenthalu te njihovi roditelji.

Posjetitelji ove izložbe imaju priliku razgledati likovne radove iz likovnih područja slikanja i crtanja u različitim likovnim tehnikama poput tempere, akvarela, flomastera, kolaža i drvenih bojica, a motivi su većinom novčanice i kovanice hrvatske kune te njihovi sadržaji s prednje i stražnje strane. Likovni su problemi varirali od točke, crte, boje, kontrasta, tonova jedne boje, rekompozicije, kromatsko-akromatskog i komplementarnog kontrasta.

Kako bi otvorenje te izložbe bilo jedinstveno kao i razlog njezinog održavanja, učenici su izveli recitaciju pjesme pod nazivom “Hrvatska kuna” koju je, posebno za ovu prigodu, napisala učiteljica i umjetnica Marina Grbec iz Osijeka. Tekst pjesme dio je izložbe, ali je on priložen i u popratnim fotografijama ovog članka.

Izložbu u Veleposlanstvu RH u Bernu može se pogledati unutar radnog vremena Veleposlanstva. Likovne radove osmislile su učiteljice Sara Marđetko, Mija Rajič, Andrea Tomašević, Zlata Maršić Ferić i Kristina Galović, a realizirali su njihovi učenici. Izložbu u Bernu postavile su učiteljice Sara Marđetko i Kristina Galović

ZÜRICH – Svečano otvorenje godišnje izložbe u Zürichu održano je u ponedjeljak 28. studenog 2022. Učenici i učiteljice Hrvatske nastave u Švicarskoj temom hrvatske kune kao službene platne valute bavili su se posljednjih mjeseci pa su tako učili i proučavali lica i naličja kovanica i novčanica, brojali i računali lipama i kunama, crtali i slikali motive raznim likovnim tehnikama. Lica s novčanica dobivala su imena i prezimena, građevine svoje lokacije i povijest, a kuna je sama pričala priču u kojoj se počela zrcaliti povijest Hrvata i Hrvatske.

Svečano otvorenje izložbe hrvatskom su riječju i glazbenim notama uveličali učenici iz nastavnih mjesta Opfikon i Pfäffikon. Otvorenje je započelo himnom Republike Hrvatske koju je na violini odsvirala učenica Franciska Lovrić koja je ujedno bila i voditeljica otvorenja. Nakon himne i pozdravnih riječi voditeljice, riječ je preuzeo konzul, gospodin Slobodan Mikac, koji se obratio svim uzvanicima te proglasio izložbu službeno otvorenom.

Otvorenje je zatim uveličao učenik Jakov Račić, koji je pripremio recitaciju pjesme Hrvatska Drage Ivaniševića, a nakon Jakova melodiju je večeri otvorenja dao i Max Medlhammer, učenik 6. razreda nastavnog mjesta Opfikon koji je pripremio skladbu Gerharda Polta D’anni hat g’sagt na gitari. Nakon Jakova i Maxa, uzvanici su poslušali recitaciju pjesme Moj hrvatski Paje Kanižaja u izvedbi Lenne Novak, učenice 4. razreda. Riječ je zatim pripala koordinatorici Miji Rajič koja je zahvalila učenicima i roditeljima na dolasku.

Kraj večeri zasladili su darovi za uzvanike koje je osmislila učiteljica Manuela Obad. Izložbu u izložbi, odnosno čokolade s likovnim radovima učenika uzvanici su ponijeli kućama pa je tako izložba i umjetnost izašla iz okvira i prostora Konzulata u domove.

Na izložbama su izloženi likovni radovi učenika od predškolske dobi do 8. razreda iz likovnih područja slikanja i crtanja u različitim likovnim tehnikama poput tempere, akvarela, flomastera, kolaža i drvenih bojica, a likovne su radove osmislile učiteljice i učenici nastavnih mjesta: Nevena Ćurković, Sara Marđetko, Marta Obad, Martina Kovačević Rakonić, Mija Rajič i Manuela Obad.

Izložbu likovnih radova moguće je razgledati u uredovno vrijeme Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu radnim danom od 10 do 12 h.

Tekst: Kristina Galović, Manuela Obad

Više fotografija: FBHNuŠHNuŠ

POVEZANI ČLANCI

Najnovije