6.8 C
Zagreb
4.3 C
Zürich
9 C
New York
16 C
Buenos Aires
22.7 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

U Dugopolju za turizam širom otvorena “Vrata Zagore”

Splitsko – Dalmatinska županija kroz najnoviji je europski projekt učinila značajan korak u razvoju cjelogodišnjeg turizma u zaleđu svoga glavnog grada, investicijom u Centar za posjetitelje Dugopolje s ciljem upravljanja i promicanja održivog turizma i planskog razvoja te nove turističke valorizacije tog područja. Projektom „Skrivena Dalmacija” priroda se donosi u urbanu cjelinu, a posjetitelje kontrolirano odvodi u prirodu promovirajući prirodne vrijednosti krajolika područja Nature 2000 – planina Kozjak i Mosor, pa sve do promocije turističkih atrakcija i proizvoda prostora s obje strane brdsko-planinskih barijera od Vrlike do Vrgorca.

U sklopu Europskog projekta „Skriveni habitati” u petak 19. svibnja 2023. u Centru za posjetitelje-Dugopolje upriličena je i konferencija za medije na kojoj je predstavljen turistički projekt „Skrivena Dalmacija“. Projekt je to vrijedan 4,5 milijuna eura, sproveden u sklopu poziva „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedan od povoda za projekt bio je što prostor Mosora uglavnom nije bio valoriziran u turističkom smislu, a lokalnom su stanovništvu slabo poznate njegove prirodne vrijednosti i razlozi njihove zaštite što predstavlja jedan od oblika izravne i neizravne ugroze za strogo zaštićene, ugrožene i osjetljive vrste, stanišne tipove i staništa. S druge strane, unatoč položaju u Gradu Kaštelima, tu je i vrijedan spomenik prirode – Maslina u Kaštel Štafiliću stara oko 1500 godina koja je turistički bila također slabo valorizirana pri čemu se posjetiteljima prezentirao samo manji dio njezine vrijednosti.

Sam projekt stručno gledajući obuhvaća i interpretaciju staništa u različitim mjerilima; od mikrohabitata kakve je moguće pronaći unutar stabla Masline, preko mezohabitata u krškom podzemlju (speleološkim objektima) i vrlo raščlanjenoj krškoj površini do makrohabitata na planini Mosoru, a obuhvatio  je izgradnju: Centra za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ u Dugopolju; Interpretacijske infrastrukture Mosor-Sjever, Interpretacijske infrastrukture Mosor-Jug i Interpretacijski Info punkt – Maslina – na lokaciji stoljetne Masline u Kaštel Štafiliću kao svojevrsna edukativna ” odmorišta”, idealna za škole u prirodi i ugodno turističko razgledavanje.

Predstavljanje projekta u Turističkom centru Dugopolje

Predstavljanje projekta započelo je obilaskom tisućljetne masline u Kaštel Štafiliću gdje je organizirana storytelling tura pod nazivom ‘Korijeni Dalmacije’, interpretatorice Ane Jakić, a nastavljena u Dugopolju u sklopu edukacijske dvorane  turističkog centra.Za Storytelling je najzaslužnija Renata Tešija, Voditeljica Upravnog odjela za turizam Splitsko-dalmatinske županije, a u priči oko masline i Nada Maršić, direktorica TZ grada Kaštela.

Projekt je realiziran u suradnji s ukupno sedam partnera – Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije More i Krš, Općine Dugopolje, Grada Kaštela, Grada Splita, Turističke zajednice Općine Dugopolje, Turističke zajednice Grada Kaštela i Turističke zajednice Grada Splita. U dvorani Turističkog centra u Dugopolju Projekt su predstavili ravnatelj Javne ustanove More i krš Domagoj Lažeta, zamjenik župana splitsko dalmatinske županije i voditelj EU projekta „Skriveni habitati“ Stipe Čogelja te voditelj Centra za posjetitelje Dugopolje Marko Antonije Bitanga.

Smješten u industrijskoj zoni Centar je ne samo polazišna točka za “Vrata Zagore” već i simbol održivog razvoja za sve poduzetnike u industrijskog zoni, a kao takav nudi i bogat izbor edukativnih radionica za posjetitelje kroz radionice, škole u prirodi i poučne staze jer posebno je zanimljiv za školsku populaciju.

Ponajviše nas veseli što su posjetitelji naša djeca i obrazovni djelatnici

Projekt je započet 2014. godine, a otvoren je u siječnju 2023.  pa evo što su o svemu tome okupljenima na press konferenciji rekli domaćini. – Kad se sjetim ideje našeg Tome Balića, Joška Stelle i Zlatka Ževrnje, skepse koja je tada bila, i kada vidim danas to uistinu velebno izdanje i pravi turistički projekt mogu biti samo ponosan. Osnovna svrha projekta je održivo korištenje prirodne baštine i upravljanje zaštićenim prostorom kroz edukaciju, interpretaciju i prezentaciju zaštićene prirodne baštine s dugoročnim ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Ovaj Centar nije namijenjen samo za turističke politike, nego će se one multiplicirati na zajednicu i širiti među lokalnim stanovništvom. Čestitam svima koji su predano radili na ovom projektu, a brojke su za sada veličanstvene. Ponajviše nas veseli što su posjetitelji naša djeca i obrazovni djelatnici.

Ukupna vrijednost projekta je 34 milijuna kuna ili 4,5 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva EU  fonda za regionalni razvoj iznose gotovo 20 milijuna kuna ili 61 posto  ukupno prihvatljivih troškova. U sklopu ovog projekta izrađene su i dvije tematske staze, odnosno tematska odmorišta Mosor-sjever i Mosor-jug, namijenjena prvenstveno školi u prirodi, ali i turističkom razgledavanju i podizanju razine turističke vidljivosti dok Centar za posjetitelje Dugopolje otvara vrata Zagore – kazao je Stipe Čogelja, voditelj EU projekta i dožupan Splitsko-dalmatinske županije koja je nositelj projekta koji se provodi u sklopu poziva ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’.

U obilasku je sudjelovao i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je čestitao svim partnerima u realizaciji projekta. – Ovdje se radi o valorizaciji naše kulturne, prirodne i povijesne baštine i sjajan je to primjer kako možemo valorizirati i unaprijediti našu turističku ponudu. Ovo će sigurno biti jedan od motiva dolaska turistima i izvan turističke sezone, posebno veseli i što se priča odvija izvan turističkog središta. Projekt daje dodanu vrijednost Dalmatinskoj zagori i cijelom okruženju koje ima itekako što ponuditi. Ovakav projekt ide u sinergiji s održivim turizmom, a tako radimo na komponenti razvoja cjelogodišnjeg turizma – kazao je Staničić  prigodom razgledavanja Centra za posjetitelje u Dugopolje.

Centar u Dugopolju oživio priče skrivene Dalmacije

A zadivljujuća je i sama koncepcija tog multimedijalnog Centra za posjetitelje gdje nas je već na samom ulazu dočekala Mosorska vila, koja izranja iz dima i posjetiteljima otkriva mnoštvo priča i legenda skrivene Dalmacije, zatim slijede multi-touch stolovi prilagođeni i djeci i odraslima na kojima ćete zaigrati kvizove ili napraviti virtualnu šetnju okolicom. Za ljubitelje čitanja tu je zona knjižnice u kojoj se osim knjiga mogu pronaći i predmeti kulturne baštine – neki tradicionalni, a neki napravljeni tehnikom 3D printa.

Korištenjem VR naočala uz projekciju 360 posjetitelji mogu virtualno planinariti, šetati, preletjeti Mosor ili se zavući u neku od špilja i jama. „Virtual reality“ kabina je iskustvo koje će svi zasigurno htjeti ponoviti jer se u njoj posjetitelji osiguraju planinarskom opremom, stave naočale i kao vila lete iznad Mosora. Nakon virtualnog slijedi pravi doživljaj za posjetitelja – drvo Stare masline – koje predstavlja maslinu iz Kaštel Štafilića staru 1500 godina i simbol je otpornosti prirode nad prolaznosti vremena i ljudskog utjecaja. Tu je i umjetna špilja u kojoj se  mogu čuti zvukovi podzemlja i jeka te vidjeti posebne životinjske vrste koje su se prilagodile životu u podzemlju.  Na katu posjetitelji mogu osjetiti Mosor, pomirisati biljke specifične za Dalmaciju, ali i doživjeti pravu dalmatinsku buru.

Doživljaja na pretek, no, cjelinu dobivate tek posjetom poučnih staza i stvarnog doživljaja prekrasne prirode na Mosoru – s odmorišta s pogledom na zeleno Dugopolje i dalje dokle ti pogled seže te razgledom speleološkog objekta – čudesne špilje Vranjače koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Centar ima širi koncept

Marko Antonije Bitanga, voditelj Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija Dugopolje, ističe i da priča o Centru i Skrivenoj Dalmaciji ima širi koncept. Uz zgradu za posjetitelje, u sklopu Centra nalazi se suvenirnica, zatim ugostiteljski objekt u kojemu će biti kafić, zimski vrt, vinoteka, a gosti će imati i gastro-iskustvo tzv. „food expirience“ jedinstveni spoj kulinarstva i multimedije. – Centar je moderna atrakcija koja će vam otkriti sve tajne skrivene Dalmacije, nadahnjuje sva osjetila i potiče posjetitelja da otkriva bogatstvo naše županije. Otvoreni smo krajem siječnja i od tada nas je posjetilo više od četiri tisuće posjetitelja. Prepoznale su nas razne obrazovne ustanove, tako smo ugostili 25 škola i 15 vrtića, koji su doveli više od 2200 djece i 190 profesora, nastavnika i odgajatelja. Budući da nam je edukacija na prvom mjestu, možemo se pohvaliti da smo već do sada proveli  50 -ak kreativnih radionica. Individualnih posjetitelja je bilo više od tisuću, a uz potporu turističkog sektora dogovorili smo i „Zelenu liniju“, poludnevni izlet autobusom koji, osim nas, obilazi Klis i etno selo „Stella Croatica.Centar je u pravom smislu riječi otvara „Vrata Zagore“. Nastavljamo i dalje s ovakvim aktivnostima i spremno dočekujemo turističku sezonu – poručio je Bitanga.

Zato, planirate li provesti sa svojom obitelji ili prijateljima kvalitetno, sadržajno i zanimljivo vrijeme Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je destinacija za poželjeti, a radi od utorka do nedjelje, od 9 do 16 sati. – Ovo je velika stvar za nas jer Dugopolje ima potencijal postati središte turističkih aktivnosti u Dalmatinskoj zagori. Otvorena su radna mjesta, očekujemo posjet tisuće gostiju, a to su dolasci koji potiču razvoj naše općine, a mi ćemo i u budućnosti raditi na dodatnim sadržajima koji će obogatiti ponudu. Ovo je samo početak razvoja turizma u ovom dijelu Zagore – zaključio je Tomislav Balić, direktor TZ Dugopolje.

U nastavku predstavljanja projekta Skrivena Dalmacija organizirana je šetnja poučnom stazom Mosor sjever gdje je upriličen marendin s domaćim proizvodima hrane i pića, poput domaćeg pršuta i sira, kruha ispod peke, soparnika, slastica, rakija te bijeloga i crnoga vina. Nakon marednina u prirodi predstavljanje projekta završilo je posjetom špilji Vranjači gdje je novinare dočekao domaćin i voditelj Marko Punda.

Za sve zainteresirane Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija – Dugopolje organizira Dane otvorenih vrata od 2. – 4. lipnja. Posjet centru te sudjelovanje na brojnim edukacijama i radionicama za djecu i odrasle bit će besplatan, a prijaviti se može na broj telefona 021 202 073 ili putem maila cpskrivenadalmacija@gmail.com.

hia.com.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije