7.1 C
Zagreb
3.7 C
Zürich
Ponedjeljak, 19 travnja 2021

Materijalno imam manje nego prije, no moja obitelj i ja smo sretni i zadovoljni

[av_heading heading=’Materijalno imam manje nego prije, no moja obitelj i ja smo sretni i zadovoljni’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” admin_preview_bg=”][/av_heading]

[av_image src=’https://moja-domovina.net/wp-content/uploads/2016/07/TINA-S..jpg’ attachment=’12749′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=’no-styling’ hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]
Zovem se Tina i rođena sam u Švicarskoj, u jednom malom gradiću na sjeverozapadu te lijepe alpske zemlje. S mamom i braćom se kad sam imala pet godina selim u Hrvatsku. Tu živim i pohađam osnovnu školu do 3. razreda.

Odlazim nakon toga s obitelji u Švicarsku i do dvadesete godine živim u gradu gdje sam rođena. Upoznajem mog sadašnjeg supruga i selim u kanton u kojem je on živio. Dugo smo razmišljali i razgovarali te nakon određenog vremena došli do zaključka da ćemo našu budućnost graditi u domovini. Napuštamo Švicarsku i dolazimo živjeti u Slavoniju 2012. godine.

Mislila sam da ću, nakon što sam odrasla u programiranom švicarskom sustavu koji mi je bio svakodnevica, imati više problema s ovim načinom života. No moje iskustvo je pozitivno, moj najveću plus života u Hrvatskoj je vrijeme koje imam za moju obitelj. Preokrenula sam život i smatram da se ovdje u Hrvatskoj zdravije živi. Primjećujem da manje koristim rokovnik i rijeđe gledam na sat.

Najveći problem koji imam je moja izobrazba jer ovdje ne mogu raditi ono što sam u Švicarskoj radila 17 godina. Zbog različitog školskog sustava moja se diploma u Hrvatskoj ne priznaje. Dok se u Švicarskoj izobrazba  „Stručne osobe za njegovanje i skrb“ postiže bez studiranja, u Hrvatskoj je za to potrebno studirati. Pošto ne mogu raditi posao za koji sam kvalificirana, dio mojeg vremena volonterski radim u Udruzi ”Društvo naše djece”, gdje imamo razne radionice za djecu na našem području.

Najvažnije u životu mi je moja obitelj, imam vrt u kojem moja djeca mogu ubrati voće i povrće. Ne patim za putovanjima niti modnim trendovima, želim samo mir i zdravlje za moju obitelj.

Ipak, ponešto švicarskog se kod nas još uvijek primjeti. Uz hrvatski jezik, doma pričamo i švicarski dijalekt s kojim sam odrasla. Krsni kumovi našeg sina su Švicarci i zbog tog želimo da naše dijete taj jezik ne zaboravi. Uz to, njegujemo i brojna prijateljstva iz tog vremena. Ono što je također ostalo tipično švicarsko je spontanost koja mi ponekad nedostaje. Često puta kad me netko na ulici susretne i pozove na kavu, najprije pomislim: „Joj, moram vidjeti dali mogu zbog vremena i ostalih obveza.“

Moja obitelj i ja gledamo pozitivno u budućnost. Svima koji ovo pročitaju želim svako dobro i šaljem tople pozdrave iz domovine.
[/av_textblock]
[/av_one_full]

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,063ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije