Večer za pamćenje – Godišnja fešta HNK CROATIA SOLOTHURN

Ako jedan događaj zaslužuje naziv «fešta», onda je to zasigurno tradicionalna godišnja zabava HNK Croatia iz Solothurna! Bilo je veselo i nezaboravno!

Neuendorf, selce udaljeno nekih dvanaestak kilometara od Oltena u kantonu Solothurn, djeluje na prvi pogled prilično uspavano i pregledno – mir koji samo selo može pružiti.

Što se više u toj idili približavala dvorana Dorfhalle, osjetilo se u zraku da će upravo ovo mjestašce 18. veljače 2017. biti «epicentar» jednog velikog slavlja. Taj se osjećaj i više nego potvrdio. Krenimo redom…

Dok su se mnogobrojni gosti polako okupljali, atmosferu su zagrijavali Stipo i Band uz lagani start s poznatim
skladbama kao što su «Prvi poljubac», «Miljacka»… Dvorana se u kratkom roku ispunila i bilo je vrijeme da se krene s pjesmama koje će probuditi ljubav prema hrvatskoj domovini, kako bi se ti isti osjećaji u nastavku odrazili na raspoloženje i slavlje gostiju. Redali su se hitovi «Croatio, iz duše te ljubim», «Prijatelji», «Garavušo garava», «Večeras je naša fešta», «Gori gora, gori borovina»..

Nakon prvih popijenih čašica, jačanja uz bogatu kulinarsku ponudu i prvog otplesanog kola, gostima su se ukratko obratili trener prve momčadi, Ivo Andrijašević i predsjednik kluba, Pero Šimić. Zahvalili su svim prisutnima na velikom odazivu i svim sponzorima na vjernoj podršci od osnivanja kluba do danas.

Na kraju dobrodošlice, trener i predsjednik imali su čast najaviti popularnu glazbenu gošću iz domovine, Splićanku Lidiju Bačić, koja je program započela svojim hitovima kao što su «Adio», «Viski», «Nezamjenjiva» i «Prokleto dobro ljubiš». Svoj vrhunski glazbeni talenat, kojim se ubraja među najpopularnije hrvatske izvođače, Lidija Bačić pokazala je pjevajući razne hitove svojih kolega s domaće estrade. Tako je i starije i mlađe digla na noge hitovima poput «Vino na usnama», «Bolja od najbolje», «Dalmatinac sam», «Mi pijemo», «Nećemo noćas doma» i «A da je sreće bilo».

Tokom zabave, svoje pohvale na uspjehu HNK Croatia Solothurn izrazio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Švicarskoj, Aleksandar Heina. Pritom je gostima poželio ugodnu zabavu i klubu sve najbolje u daljnjem radu.

Na «poluvremenu» – kako bi se u nogometu reklo – gostima su se ponovo obratili Ivo Andrijašević i Pero Šimić. Iznijeli su kratak pregled trenutnih događanja u HNK Croatia Solothurn (vidi rubriku «Predstavljamo: HNK Croatia Solothurn»). Pored novih igrača, koji se polako «aklimatiziraju» u momčadi, kako navode cilj je i ostaje privlačenje juniora. HNK Croatia želi izgraditi pogon onih najmlađih pod vodstvom Zrinka Ravlije, s ambicijom da se uspostave tri juniorske momčadi. U tom kontekstu je vrlo zanimljiva suradnja HNK Croatia Solothurn s Hrvatskim Nogometnim Savezom (HNS). Tako će se u obližnjem Oensingenu 2. travnja 2017. održati Hrvatski Nogometni Kamp za djecu s godištem od 2002. do 2007.

Više informacija na www.cro-camp.ch.

U tom smislu HNK Croatia Solothurn poziva sve zainteresirane da se prijave za ovaj veliki sportski događaj. Kao dodatnu motivaciju za djecu, Ivo Andrijašević, Zrinko Ravlija i dječak Ivano Antunović, koji je od svojih prvih koraka junior kluba, s ponosom su predstavili i juniorski dres HNK Croatia Solothurn, koji će svi juniori dobiti.

Nakon tog posebno za djecu motivirajućeg sportsko-reklamnog djela, goste su ponovo zabavljali Stipo i Band uz razne narodne i zabavne hitove kao npr. «Zorica», «Dirlija», «Sinoć sam pola kafane popio», «Od Boga si stvorena» i «Posavino majko». Naravno, ni kola nije nedostajalo – naprotiv, kolo je dovelo ionako već vruću atmosferu na vrhunac!

Oduševljenje publike od Stipe i Banda preuzela je ponovo Lidija Bačić. Hitovima raznih domaćih izvođača kao npr. «Hej majstore», «Dao bi sto Amerika», «Zora je», «Hercegovina», «Sve bi seke ljubile mornare» i «Ja sam djevojka sa sela» razveselila je i one najmlađe. Reprizom svoga hita nezamjenjiva, Lidija Bačić se nakon ovog izvrsnog nastupa uz pohvale za veseli ambijent oprostila od publike.

I dok su se gosti već polako upućivali  svojim domovima, točku na «i» ove vesele zabave stavili su u sitnim jutarnjim satima Stipo i Band uz pratnju najvjernijih članova HNK Croatia Solothurn i prijatelja. Orile su se dvoranom rodoljubne pjesme poput «Lijepa li si», « Sude mi», «Ruža Hrvatska» i «Daleko iza devet sela» – i da nije zakona, ova bi se fešta možda i nastavila do ponedjeljka.

Portal i autor čestitaju članovima HNK Croatia Solothurn na predivnoj, nezaboravnoj zabavi i na svim uspješnim godinama dosadašnjeg rada.  Puno sportskog uspjeha u prvenstvu i kupu te obilje veselja i ponosa u svemu što čine za hrvatski narod u Švicarskoj!

Tekst:

Igor Mandić

Foto:

Igor Mandić/Zdravko Tonković

PREDSTAVLJAMO: HNK CROATIA SOLOTHURN

Osnovni podaci
• Osnivanje: 16. lipnja 1996
• Predsjednik kluba: Pero Šimić
• Trener prve momčadi: Ivo Andrijašević
• Najveći uspjesi:
o Prvi ulazak u 4. ligu već u trećoj godini nakon osnivanja
o Drugi ulazak u 4. Ligu u sezoni 2010./2011. godine
o Ulazak u 3. ligu u sezoni 2012./2013. godine
o Ulazak u 2. ligu u sezoni 2014./2015. godine

Kratki povjesni pregled

U prvoj godini nakon osnivanja, današnji HNK Croatia Solothurn kao hrvatska sekcija nogometnog kluba CIS Solotesse nastupa kao njegova druga momčad u 5. amaterskoj ligi nogometnog saveza kantona Solothurna (Solothurner Kantonalfussballverband, SKFV).
Već u prve dvije sezone nogometna kvaliteta momčadi je vidljiva. Tako se u prvoj godini osvaja prvo mjesto, a u drugoj drugo. No radi tadašnjih loših rezultata prve momčadi CIS Solotesse i mogućeg ispa-danja iz 4. lige, hrvatska momčad je primorana da ostane u 5. ligi. Bio je to dovoljan razlog da se donese odluka o osamostalnosti kluba. Tako se pod sada oficijalnim imenom HNK Croatia u sezoni 1998./1999. godine osvaja iznova prvo mjesto i time napokon osigurava ulazak u 4. ligu.
U prvoj godini u novoj ligi već se završava na trećem mjestu. Četiri godine, HNK Croatia uspješno se drži u 4. ligi. Nažalost, krajem sezone 2003./2004. godine sljedi ispadanje u 5. ligu, gdje klub prebiva narednih sedam godina.
Pod vodstom Mate Miškovića i znatno pomlađenom ekipom, HNK Croatia u sezoni 2010./2011. godine osvaja drugo mjesto i vraća se u 4. ligu. Naredna sezona koristi se kao daljnji korak smjene generacije. Tokom sezone Ivan Aračić i Ilija Blatančić preuzimaju poziciju trenera nekoliko kola prije kraja. Budi se polako euforija oko mlade ekipe, koja se prenosi na sezonu 2012./2013. godine. Rezultat govori za sebe : HNK Croatia prvi put u svojoj povjesti ulazi u 3. ligu! Nagrada za veliki uspjeh: Prve pripreme za novu sezonu u – Barceloni!
Uz nova pojačanja HNK Croatia se u narednoj sezoni brzo snalazi i osvaja četvrto mjesto u 3. ligi. Uspješni rezultati privlaće sve više publike. No, 3. liga nije kraj svih ambicija. Dovode se dalja pojačanja, a Mihael Petrović postaje novi asistent Ivana Aračića. Nakon priprema u turskoj Antaliji, kreće se u drugu sezonu 3. lige. Rezultat ostavlja dojam da je 3. liga ovoj momčadi brzo «dosadila». Uz sve veći broj publike, HNK Croatia sa 56 bodova (iz 22 utakmice) i gol razlikom od 86:26 dominantno osvaja prvo mjesto u skupini. Sljedi intenzivno doigravanje za ulazak u 2. ligu, koje postaje pravi «krimi», jer na početku ne ide baš sve «od ruke» (2 poraza). No, povjesnog 5. lipnja 2015. godine, pred 1’400 (!) gledatelja na stadionu FC Solothurna, HNK Croatia u zandjim trenucima utakmice pobjeđuje FC Gerlafingena rezultatom od 4:3 i time ulazi u 2. ligu – što je najviša liga u regionalnome nogometu u Švicarskoj!
No, kako to u nogometu često biva, dobri rezultati bude zanimanje većih klubova. Tako su klub prije se-zone napustili tri vrijedna i važna igraća u potrazi za novim nogometnim izazovima. Gubitak tih igraća, kao i brojne ozlijede i neiskustva mladih igraća koštali su dodatnih bodova, tako da se momčad nije uspjela održati na ovom nivou. Preuzimanje trenerske pozicije današnjeg trenera Ive Andrijaševića na polovini sezone 2015./2016. godine nažalost nije spriječilo povratak u
3. ligu.
U sezoni 2016./2017. godine, nakon 12 odigranih utakmica, HNK Croatia drži treće mjesto sa 24 osvojenih bodova (7 pobjeda, 3 neriješena i 2 poraza) sa gol razlikom 48:22. Croatia je sa tim učinkom najuspiješnija momčad po broju pogodaka u obadvije skupine 3. lige. U regionalnom kupu, HNK Croatia sjajnom pobjedom nad Blustavijom iz Solothurna rezultatom od 5:1 ušla je među zadnjih osam momčadi.

Za više informacija – izvor: www.hnkcroatia.ch