Dužijanca u Zagrebu

U Zagrebu se od 17. do 19. kolovoza 2018. godine održala manifestacija bunjevačkih Hrvata – Dužijanca. Bio je ovo jedan prekrasan događaj koji je oduševio sve koji su manifestaciji nazočili.

Dužijanca je svetkovina povodom završetka žetve i danas predstavlja jednu od najvećih kulturnih manifestacija bunjevačkih Hrvata u Bačkoj. U prošlosti, Dužijance su bile salašarske obiteljske svečanosti koje je 1911. godine msgr. Blaško Rajić ujedinio i stavio pod okrilje crkve. Uz crkvenu, od 1968. godine održavala se i gradska Dužijanca. 1993. godine ove dvije manifestacije ujedinile su se u jedinstvenu proslavu.

Manifestacija Dužijanca u Zagrebu počela je u petak, 17. kolovoza 2018. projekcijom filma „Dužijanca“ redatelja Branka Ištvančića u kino dvorani Muzeja suvremene umjetnosti.

Nakon uvodnog pozdrava redatelja, kroz film se otvorio zanimljiv pogled u povijest Dužijance. U filmu je prikazan nastanak, početak slavlja u Crkvi i razvoj Dužijance. Posebno je zanimljivo bilo vidjeti fotografije i snimke koje se u filmu prikazuju i koje su starije više od pola stoljeća.

Dužijanca u Zagrebu je nastavljena u subotu, 18. kolovoza otvorenjem izložbe „Bunjevačko veliko ruvo“ u etnografskom muzeju. Izložbu je otvorila savjetnica predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Renata Margetić Urlić, a nazočili su između ostalog i posebni uzvanici: savjetnik s posebnim položajem za pitanja Hrvatske nacionalne manjine iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Jasmina Tomašić, te narodni zastupnik u Republičkom parlamentu Republike Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Izložba traje do 30. rujna 2018. godine.

Kulturni program na Trgu Bana Josipa Jelačića koji je počeo u 20.00 sati privukao je mnogobrojne Zagrepčane i turiste koji su s oduševljenjem pratili program diveći se bogatim narodnim nošnjama bunjevačkih Hrvata. Prikazani su običaji Bunjevaca Hrvata te pjesme i plesovi koji su ponukali publiku da i sama uhvati ritam, zapjeva i zaigra uz raspjevane tamburaše..

Nedjeljni program počeo je svetom misom zahvalnicom u zagrebačkoj katedrali Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. Misno slavlje predvodili su pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško i subotički biskup mons. Ivan Penzeš.

Slijedio je svečani mimohod svih sudionika iz katedrale na trg Bana Josipa Jelačića, kulturno-umjetnički program i mimohod. Nakon kulturno-umjetničkog programa i mimohoda u kojem su preko trga prošli svi sudionici Dužijance, bandaši, bandašice i raskošne konjske zaprege, posjetiteljima  su se u ime gostiju  obratili Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata koji je istaknuo da je ovo najveća manifestacija svih Hrvata u Vojvodini, te mons. Andrija Anušić koji je  zahvalio na gostoprimstvu i podršci Gradu Zagrebu i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dobrodošlicu Hrvatima iz Vojvodine uputili su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Nakon što je manifestacija završila predajom blagoslovljenog kruha i obveznom zdravicom, voditeljica programa Bernadica Ivanković pozvala je prisutne da zajedno s gostima iz Vojvodine zaigraju bunjevačko kolo.

Bila je ovo krasna prilika upoznati  Hrvate Bunjevce koji već stoljećima žive u Vojvodini. Oduševljava čuti ih i vidjeti kako njeguju svoje hrvatske korijene. Nadajmo se da će poruku koju su uputili – mi možemo opstati samo ako nam pomognete, čuti oni koji im mogu i trebaju pomoći.

Više o Dužijanci i Hrvatima u Vojvodini: klikni