Ruža Studer

Ruža Studer

Urednica

Rođena sam u jednom malom ličkom selu. 1978. godine dolazim s obitelji u Švicarsku, u grad Schaffhausen. Od samog dolaska u Švicarsku, tražim hrvatsko društvo i učlanjujem se u HKUD „Fala“.

Nakon stanke iz obiteljskih razloga, 2005. godine vraćam se aktivnom društvenom djelovanju, 2006. birana sam za predsjednicu HKUD-a „Fala“. Uz kulturno djelovanje, oduvijek me zanimalo sve što je vezano uz moj hrvatski narod i domovinu. Prateći događanja hrvatskih udruga u Švicarskoj, pišem neko vrijeme za jedan hrvatski portal. U tom razdoblju upoznajem probleme s kojima se susreće iseljeništvo i uviđam da je teško pronaći kvalitetne informacije na jednom mjestu. To je bio glavni motiv koji me ponukao pokrenuti ovaj portal. Uz želju povezivanja Hrvata raseljenih na sve strane svijeta s domovinom, glavni cilj portala je, na jednom mjestu ponuditi važne informacije iseljenicima i povratnicima.

Objave autora

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja. Informacije preuzimamo sa službene stranice koja se redovito ažurira.

Božićna akcija “Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem”

Do subote, 19. prosinca 2020. možete prijaviti svoje ime i prezime te će ono na Badnjak biti položeno na srebrnu zvijezdu koja se nalazi na mjestu Isusova rođenja u istoimenoj crkvi u Betlehemu.

Što znače četiri adventske svijeće?

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, došašće ili advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. 

Kazalište Planet Art iz Zagreba pokrenulo inovatovan kazališni projekt – On line kazalište uživo

On line kazalište uživo idealno je rješenje za sve koji iz bilo kojeg razloga nemaju mogućnost fizički prisustvovati hrvatskim kazališnim predstavama, a voljeli bi to, bez obzira gdje se nalaze, u cijeloj Hrvatskoj i u cijelom svijetu.

Komentar – Iseljenički osvrt na Konferenciju „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“

U Zagrebu se 19. i 20. listopada 2020. godine održala međunarodna znanstveno-stručna konferencija, prva u ovom obliku na kojoj se raspravljalo o gastarbajterima i novim iseljenicima.

Poziv hrvatskim udrugama i zajednicama u Švicarskoj na online sastanak

Sastanak na kojem ću vam podijeliti bitne informacije te vas informirati o mojim aktivnostima tijekom ove godine koje sam odradila kao vaša predstavnica i član Savjeta održat će se online u srijedu, 25. studenoga 2020. g. u 20.00 sati.

Uvode se nove mjere, ograničavaju okupljanja, neki se objekti potpuno zatvaraju

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj i predstavio nove mjere koje na snagu stupaju 22. studenog i trajat će do 15. prosinca.

Što nam je u nasljeđe ostavio Steve Jobs?

Nakon što mu je 2003. g. dijagnosticiran tumor gušterače, Steve Jobs je operiran 30. lipnja 2004. godine. Preminuo je 5. listopada 2011. godine u 56. godini kao bogat čovjek od zastoja disanja. Ostavio je u nasljeđe oko 7 milijardi dolara i nekoliko dobrih, poučnih savjeta. 

Korisne informacije – Zahtjev za izradu putovnice u inozemstvu

Nastavno na korisne informacije koje portal nudi, donosimo objašnjenje kako postupiti ako u inozemstvu želite predati zahtjev za izradu putovnice.

Zajednica Hrvata u Makedoniji online koncertom obilježila Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Pod nazivom “Lijepom našom – Putovi hrvatske glazbe”, koncert koji su izveli Gogo Rekviem & Goran Alić ispunjen je hrvatskim pjesmama.

Večeras u Splitu: Hrvatska – Portugal

Hrvatska reprezentacija Ligu nacija zatvara u Splitu, utakmicom protiv Portugala. Iako na tribini neće biti gledatelja, članovi Kluba navijača “Mi Hrvati” vatrenima su pripremili dobrodošlicu.

Vukovaru sa srcem – virtualna humanitarna utrka

Trkači Hrvatske trčat će 18.11. za Vukovar i skupljati sredstva za rad Udruge Vukovarski leptirići. Pozivamo Hrvatice i Hrvate diljem svijeta da se uključe u virtualnu utrku. Neka ovo bude akcija pod nazivom “Hrvati iz svijeta trče za Vukovar”. 

Virtualno obilježavanje Dana sjećanja na herojski grad Vukovar u Švicarskoj

Budući da nas je aktualno stanje spriječilo da ove godine obilježimo Dan sjećanja na herojski grad Vukovar kao prethodne dvije godine, odlučili smo to učiniti s jednim videom.

Slovenija uvela strože mjere koje su na snagu stupile 13. studenoga

Zbog visokog porasta zaraze koronavirusom i velikog broja preminulih, slovenska Vlada usvojila je izmjene i dopune pravilnika o privremenom ograničenju kretanja i okupljanja ljudi.

Informacije – Prebivalište i boravište – Odjava/prijava

Zbog mnogobrojnih upita koje primamo, objavljujemo ažurirane informacije za iseljenike, povratnike, useljenike ili one koji namjeravaju iseliti iz RH. U članku će se pronaći odgovori na različita pitanja koja ste nam uputili.

Edelweiss u prosincu i siječnju povezuje Zürich i Split!

Croatian Aviation objavio je na svojim stranicama da Edelweiss i Swiss u prosincu 2020. i siječnju 2021. godine planiraju kratki povratak u zračnu luku Split.

Poziv na koncert “Ciganska duša” u Churu

U švicarskom Churu u ponedjeljak, 9. studenoga 2020. g., s početkom u 19.30 sati u Theater Chur održat će se koncert s hrvatskim umjetnicima. Nastupit će sopranistica Nikolina Pinko, violinistica Sara Domjanić i pijanist Marko Skorina.

Održao se četvrti hrvatski iseljenički kongres

U organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, 5. i 6. studenoga 2020.g. u Matici hrvatske u Zagrebu održao se četvrti hrvatski iseljenički kongres pod nazivom „Povratak – stvarnost ili utopija?“.

Počinje 4. Hrvatski iseljenički kongres 2020. pod nazivom Povratak: stvarnost ili utopija?

Zbog pandemijom uvjetovanih okolnosti ovogodišnji se Kongres organizira u dva dijela. Prvi, radni dio programa, koji se sastoji od izlaganja i rasprava održat će se 5. – 6.  studenoga 2020.

Putujuće lubenice i mandarine iz Doline osvajaju Hrvatsku

Skupina pretežno mladih ljudi svakodnevno pokazuje kreativnost i inovativnost. Imali su dovoljno hrabrosti osmišljeno provesti u djelo tako da su preuzeli uzde u svoje ruke i sami pronašli način kako plasirati vlastite proizvode na tržište. A to je ono što krasi poduzetnike, ljude koji ne dozvoljavaju da stvari tapkaju na mjestu.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Hrvatska trenutno nema listu rizičnih zemalja ali se zbog stalnog porasta inficiranih preporučuje pratiti službene stranice.

Danas – Svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva

Nakon tri i pol godine otvara se vukovarski Vodotoranj – simbol otpora koji je Hrvatsku ujedinio u ratu i u miru.

Najnovije vijesti Švicarska – Hrvatska skinuta s crvene liste!

Donosimo nove mjere koje je švicarsko savezno vijeće danas objavilo. Na listi rizičnih zemalja više nisu ni Hrvatska niti Bosna i Hercegovina.

POSTUPAK UTVRĐIVANJA REZIDENTNOSTI U POREZNE SVRHE

Zbog mnogobrojnih upita i nejasnoća vezanih uz temu porezne rezidentnosti, objavljujemo članak. Portal je izvor informacija, odgovore na pitanja vezana uz osobnu situaciju treba svatko potražiti u Poreznoj upravi gdje mu je (bilo) ili je još uvijek prebivalište.

Korona u Švicarskoj – Najvažnija pitanja i odgovori

Zbog mnogobrojnih javljanja naših čitatelja objavljujemo u ažuriranom članku najvažnija pitanja i odgovore vezana uz aktualnu situaciju.

Švicarska – Zadnjih dana 17.440 novih slučajeva

Švicarska vlada je najavila da će, prema planu Federalnog vijeća u srijedu objaviti nove mjere.  

Obavijest Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bernu prilagođava svoj rad aktualnoj situaciji i okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Njemačka je Švicarsku stavila na crveni popis – Što morate znati

Zbog nekontroliranog porasta broja slučajeva korone u Švicarskoj, od subote, 24. listopada 2020. godine Njemačka Švicarsku stavlja na popis rizičnih zemalja.

Virtualni koncert Škrinja našeg blaga

Prvi virtualni svjetski koncert Hrvata iz iseljeništva i domovine pod nazivom “Škrinja našega blaga” prenosit će se 31. 10.2020 u 20 sati.

Predstavljamo udrugu IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici

Udruga «Iseljenici, povratnici i useljenici» osnovana je 2016. g. sa ciljem pomagati savjetom iseljenicima, povratnicima i useljenicima u Hrvatsku koji su često, suočeni s problemima prepušteni sami sebi.

Najnovije vijesti Švicarska – Nove mjere od 19. listopada

Nove mjere podrazumijevaju ograničenja za privatne događaje,  javna okupljanja s maksimalno 15 ljudi, mjere za nošenje maske na svim javnim površinama te preporuku za kućni ured

Vatreni u dvoboju Lige nacija pobijedili Švedsku

Pobjedu vatrenih u utakmici protiv Švedske u Ligi nacija pratilo je s tribina oko tri tisuće navijača.

Adria Business Network – Spremni za nove izazove

Mjesečni događaj Adria Business Network koji umrežava i okuplja etablirane poduzetnike te sve one koji to žele postati ulazi u drugu sezonu.

Vatreni uz podršku navijača protiv Švedske

Klub navijača hrvatske reprezentacije Mi Hrvati sutrašnju utakmicu učinit će posebnom. Krenulo se iz cijele Europe put Zagreba.

Osobna iskaznica

Zbog mnogobrojnih upita koji nam stižu, objavljujemo informativno članak u kojem je sve što morate znati kad je u pitanju Osobna iskaznica.

101 LICE GLAGOLJICE – Poziv Hrvatima diljem svijeta da se uključe u međunarodni projekt

Međunarodni projekt učenika OŠ Kajzerica iz Zagreba i učenika Hrvata iz Europe i svijeta želi potaknuti učenike na zajedništvo i suradnju te razvijati ljubav prema hrvatskom

Prva pobjeda Hrvatske nad Švicarskom!

U prijateljskoj utakmici koja se igrala u St. Gallenu, Hrvatska je pobijedila Švicarsku rezultatom 2:1 golovima Josipa Brekala i Marija Pašalića.

Napokon! Idemo na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije!

Nedostaju vam utakmice uživo i huk s tribine? Budi i ti jedan od 6.000 sretnika na Maksimiru za utakmice sa Švedskom i Francuskom!

Otvoreno novo e-savjetovanje – PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK

Ministarstvo financija otvorilo je novo e-savjetovanje u kojem se provodi Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. 

Länderspiel Schweiz – Kroatien 7. Oktober 2020. mit Zuschauern

Der Schweizerische Fussballverband (SFV) freut sich über den Entscheid der UEFA, im Oktober Länderspiele mit Zuschauern auszutragen. Es dürfen maximal 30 Prozent der Plätze im Stadion besetzt werden.

Karte za utakmicu Švicarska – Hrvatska od ponedjeljka u prodaji

Zbog mnogobrojnih upita dijelimo informativno upute gdje možete kupiti karte za nadolazeću utakmicu Švicarska – Hrvatska.

Poziv na izložbu fotografija u St. Gallenu

U povodu Dana Hrvatskog sabora Generalni konzulat RH Zürich i Hrvatsko sportsko društvo Ban iz St. Gallena organiziraju izložbu „Hrvatska od osamostaljenja do predsjedanja Vijećem EU“.

Poziv Hrvatima u svijetu za sudjelovanje na Međunarodnom festivalu zborova

Pjevački studio Mozartine iz Zagreba poziva Hrvatice i Hrvate u iseljeništvu na online sudjelovanje u Međunarodnom festivalu zborova koji će se održati 24. listopada 2020. godine.

Najbolji sir na svijetu dolazi iz Hrvatske!

Na Great Taste Awardsu 2020, Gligorin Paški sir nagrađen je s dvije zvjezdice, a Kozlar iz maslinove komine s jednom zvjezdicom.

Švicarci odlučili i rekli dva puta DA i tri puta NE!

Švicarski građani danas su na izbore izašli u većem broju nego inače i dali jasan odgovor na tri referendumska pitanja, dok su dvije inicijative do samog kraja bile neizvjesne.

Švicarska proširila listu rizičnih zemalja

Nova lista koju je Švicarska objavila u petak, 25. rujna 2020. g., aktualno obuhvaća 67 zemalja i više pokrajina susjednih zemalja.

Humanitarno društvo „Zajedno za djecu“ pokrenulo u Švicarskoj humanitarnu akciju

Iz jedne male ideje rodila se akcija koja svakim danom raste. Druga generacija Hrvata u Švicarskoj pokrenula je putem fb stranice „Zajedno za djecu“ humanitarnu akciju kojom se želi pomoći djeci u domovini.

55. Vinkovačke jeseni završile svečanim mimohodom

Onima koji Vinkovačke jeseni prate svake godine ovogodišnje su bile skromne, onima koji su ih uživo pratili prvi put ukazala se prilika bez velike gužve na gradskim ulicama iz blizine pratiti svečani mimohod i reviju konjskih zaprega.

Uskoro u Švicarskoj – Glasanje s važnim pitanjima za građane

Uskoro će birači u Švicarskoj imati priliku odlučiti o pet pitanja, između ostalog o dvotjednom plaćenom dopustu za očeve, umjerenoj imigraciji i poreznom odbitku za djecu.

O drugima samo najljepše!

Pozitivnim stavom i iznad svega pozitivnim razmišljanjem kad su u pitanju drugi ljudi možemo širiti pozitivu i potaknuti ljude oko nas da i sami budu pozitivniji. 

Hrvatski junak Nikola Šubić Zrinski i bitka kod Sigeta 1566. godine

Uz brojne hrvatske, sačuvane su čak i njemačke narodne pjesme o hrabrom vitezu Nikoli Zrinskom i opsadi Sigeta.

Objavljen Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama radi ostvarenja financijske potpore za 2020. godinu

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatskog iseljeništva radi ostvarenja financijske potpore za 2020. godinu.

Sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Ured, od 2012. godine, provodi Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu koji je 2018. godine unaprjeđen donošenjem novog internog pravnog akta – Pravila o uvjetima i postupku za dodjelu financijske potpore programima/projektima organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama (u nastavku teksta: Pravila).

Navedenim Pravilima otvorena je mogućnost za prijavu programa/projekata hrvatskom iseljeništvu iz svih europskih i prekomorskih država u kojima djeluju zajednice hrvatskog iseljeništva (ukupno 29 država) te su jasno utvrđeni uvjeti, kriteriji i postupci za dodjelu i korištenje sredstava Ureda organizacijama hrvatskog iseljeništva.

Na Natječaj se mogu javiti organizacije hrvatskog iseljeništva (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice i ostale organizacije) koje su se opredijelile za obavljanje djelatnosti i aktivnosti koje su predmet financiranja i kojima promiču uvjerenja i ciljeve koji nisu u suprotnosti s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske ili pravnim poretkom matične države, a upisane su u registar ili drugu odgovarajuću evidenciju organizacija matične države te imaju pravnu osobnost.

Natječajna dokumentacija dostavlja se preporučeno poštom, elektroničkom poštom ili neposrednom predajom dokumentacije na adrese veleposlanstava nadležnih za državu na koju se odnosi Javni natječaj.

Rok za podnošenje prijava počinje teći od dana objave Javnog natječaja na službenim mrežnim stranicama nadležnih veleposlanstava RH, odnosno Ureda i traje 30 dana od dana objave, zaključno do 5. listopada 2020. godine.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: +3851/6444-669, +3851/6444-691 ili na e-mail adresi: iseljenistvo-projekti@hrvatiizvanrh.hr.

Najnovije vijesti Švicarska – Hrvatska je na crvenoj listi!

Hrvatska je na listi rizičnih zemalja koju je švicarski Federalni ured za javno zdravstvo (BAG) ažurirao i koja na snagu stupa u ponedjeljak, 07. rujna 2020. g. 

Najnovije vijesti Švicarska – Veliki događaji su opet mogući pod strogim uvjetima

Od 1. listopada 2020. u Švicarskoj se mogu ponovno održavati veliki događaji, ako je za njih kanton dao odobrenje. Tu odluku donijelo je  Federalno vijeće nakon savjetovanja s kantonima i udruženjima.

Podržimo inicijativu Kluba Sinjana Zagreb da Marko Veselica dobije svoju ulicu ili trg u Zagrebu

U sklopu inicijative za imenovanje trga ili ulice imenom dr. sc. Marka Veselice u Gradu Zagrebu, Klub Sinjana Zagreb upućuje molbu za podršku svim Hrvatima u Hrvatskoj i svijetu.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15. studenoga 2020.

Radi usklađivanja s odredbama Izbornog zakona BiH, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini koji su se trebali održati 4. listopada 2020. g., održat će se 15. studenoga 2020. g.

Korona u Švicarskoj – Koji kantoni idu dalje od odluka Savezne vlade?

Mnogi kantoni su nakon porasta broja inficiranih pojačali svoje mjere koje se, ovisno o aktualnoj situaciji postrožavaju. Uz dosadašnje mjere koje smo objavili 12. srpnja, mjere su dodatno pojačane u Zürichu.

Hrvatska se nalazi na listi švicarskog zavoda za zdravstvo iznad dozvoljene granice

U ponedjeljak, 24. kolovoza u Hrvatskoj su od 2.364 testiranih osoba zabilježena 136 nova slučaja. Na listi švicarskog zavoda za zdravstvo (BAG), Hrvatska se od danas nalazi na listi zemalja koje su iznad dozvoljene granice.

Benedikt Turudić novo pojačanje za BG Göttingen

BG Göttingen ojačao se na vodećoj poziciji mladim talentiranim Benediktom Turudićem. Ovaj 23-godišnji centar potpisao je za Göttingen tromjesečni kratkoročni ugovor s mogućnošću produženja do kraja sezone.

Ranč u srcu Like osvojio prestižnu nagradu TripAdvisora

Linden Tree Retreat & Ranch iz Velike Plane u Donjem Pazarištu, malom mjestašcu u srcu Like, dobitnik je ovog prestižnog priznanja za 2020. godinu.

Najnovije vijesti Austrija – Nakon odmora u Hrvatskoj i u tranzitu potrebna registracija

Austrija od subote, 22. kolovoza registrira ne samo povratnike s odmora koji se vraćaju u Austriju nego i one koji su u tranzitu. Zbog te odluke protekli vikend bila neki su na granici imali do 15 sati čekanja.

Pizzeria Ruspante iz Gacke doline među 10% najboljih restorana na svijetu

Obiteljska pizzeria “Ruspante” koja se nalazi na Majerovom vrilu u mjestu Sinac u Gackoj dolini, dobitnik je prestižne nagrade “Travellers’ Choice Award” za 2020. godinu.

Kojim zemljama, kad je u pitanju Švicarska prijeti karantena?

Zbog mnogobrojnih upita objavljujemo interaktivnu tabelu rizičnih zemalja i informativno članak koji pojašnjava kako švicarska Vlada odlučuje koje će zemlje dodati na listu rizičnih zemalja.

Rijeka Gacka u opasnosti! Zaustavimo zagađenje okoliša, pitke vode i ljudskih života u Lici!

Pozivamo čitatelje portala da svojim potpisom podrže inicijativu građana Perušića i pomognu sačuvati prirodne ljepote koje imamo!

Austrija – Hrvatska od 17. kolovoza na listi rizičnih zemalja

Odlukom Republike Austrije, od ponedjeljka, 17. kolovoza sve osobe s adresom u Austriji kojie su boravile u Hrvatskoj moraju prilikom ulaska u Austriju priložiti negativni COVID-19 test koji ne smije biti stariji od 72 sata.

Hrvatska – 208 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 106 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 208 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas 961. Među njima je 106 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata.

Vlada potvrdila: Svi koji idu iz Hrvatske u Italiju moraju imati negativan test, ne stariji od 72 sata

Tranzit trenutno nije ograničen i ne treba negativan test. Odluka se ne odnosi isključivo na državljane Republike Hrvatske, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane”, napisali su iz Stožera.

Najnovije vijesti Švicarska – Od listopada dozvoljena okupljanja s više od tisuću ljudi

Od 1. listopada u Švicarskoj su ponovno dopušteni događaji s više od 1000 ljudi. To je danas odlučilo Savezno vijeće.

Bosna i Hercegovina – Nedolazak dijaspore na odmor donosi posljedice u državnom proračunu

Zbog pandemije koronavirusa iseljeništvo Bosne i Hercegovine ovoga se ljeta teško odlučuje na posjet domovini. A to za BiH vjerojatno znači nekoliko milijuna eura manje u državnoj blagajni.

U humanitarnoj akciji “Srcem za Srednju Bosnu” dres Domagoja Vide

Poziv svim ljudima dobre volje, gospodarstvenicima, ljudima iz dijaspore da se uključe u humanitarnu akciju “Srcem za Srednju Bosnu” i time, svatko na svoj način i koliko tko može, pomognu u nabavi prijeko potrebnog sanitetskog vozila.

Švicarska – Početak školske godine, obveze maske u školi – Pregled po kantonima

Jučer je u prvim kantonima počela nova školska godina. Za neke učenike srednje i strukovne škole to znači obvezno nošenje maske.

Švicarska proširila listu rizičnih zemalja

Švicarska je ažurirala popis rizičnih zemalja koji na snagu stupa 8. kolovoza. Kao jedna od popularnih destinacija za odmor na popisu je Španjolska, bez Balearskih i Kanarskih otoka koji su s popisa isključeni.

KRONOLOGIJA DOMOVINSKOG RATA

Čestitamo 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja” i 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. 

Slovenske mjere na graničnim prijelazima

Odlukom Vlade Republike Slovenije od 3. srpnja 2020. uvjeti za ulaz u Sloveniju postroženi su za osobe s prebivalištem ili dozvolom boravka u Hrvatskoj za koje je od 4. srpnja 2020. na ulasku u Sloveniju obavezna karantena u trajanju od 14 dana.

Najava – Meeting G2 se nastavlja

Poslovna, šesta zaredom konferencija MEETING G2 ove će se godine održati, u skladu s aktualnom situacijom, online 16. i 17. studenoga.

Koronavirus – Situacija u Švicarskoj

Broj novih, dnevnih infekcija u Švicarskoj približava se 200. Svi koji ulaze u Švicarsku iz rizičnih zemalja moraju u karantenu. Kod osoba koje ulaze u Švicarsku provode se nasumično testovi a povrede pravila karantene bit će kažnjene.

Najnovije vijesti iz hrvatskih zračnih luka na jednom mjestu – Predstavljamo portal Croatian Aviation

Predstavljamo čitateljima portal Croatian Aviation koji je u ožujku o.g., s ciljem podijeliti pravovremeno informacije i novosti iz aviokompanija i zračnih luka u Hrvatskoj pokrenuo Gojko Mavrinac.

PETICIJA – POVRATAK EMISIJE LIJEPOM NAŠOM NA HRT

Nakon 24. godina emitiranja, prekida se jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija Hrvatske televizije, “Lijepom našom”. Podržimo peticiju koja je pokrenuta i sačuvajmo ovu emisiju!

Konstituirajuća sjednica Sabora – izglasan zakon kojim se smanjuje broj ministarstava, danas glasanje o povjerenju Vladi

Dio zastupnika, njih 33., obnašaju ili će obnašati dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom, pa umjesto njih u Sabor, ulaze njihove zamjene koje su djelomično dobile manje od 500 glasova.

Najnovije vijesti Švicarska – Preporuke za putnike – Nova lista rizičnih zemalja koja vrijedi od 23. srpnja

U Švicarskoj se spisak rizičnih zemalja produžio. Od 23. srpnja 2020. u karantenu moraju ići putnici iz dodatnih 15 zemalja.

NIZOZEMCI POKRENULI PETICIJU DA SE HRVATSKA VRATI NA ŽUTU LISTU

Nizozemska vlada u utorak, 22. srpnja stavila je Hrvatsku na narančastu listu. Ova odluka odmah se reflektirala negativno na hrvatski turizam, te su počeli otkazi rezervacija iznajmljivačima, hotelima i agencijama.

Pripremna utakmica Croatije ZH: Marijan Šišić i Nicola Petrlić postigli po dva, Danijel Komin jedan pogodak za pobjedu

Nakon što su ublažene sigurnosne mjere zbog koronavirusa, NK Croatia uspjela je odigrati i drugu prijateljsko-pripremnu utakmicu.

Kommentar – Oh du schöne Heimat!

«Lijepa li si» ist ein Lied, das die Schönheit der Heimat und der Regionen beschreibt. Ein Lied, in denen das kroatische Volk lebt! Das ist nicht nur Heimatliebe. Das alles symbolisiert Zusammengehörigkeit, Stolz und Liebe.

Komentar – Lijepa li si, domovino draga!

U članku je osvrt na nedavno objavljene članke u švicarskim medijima, komentare vezane uz te članke i posljedice istih za Hrvate koji žive u Švicarskoj.

BiH djelomice otvara granice za građane EU

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak, 14. srpnja 2020. g. donijelo je odluku kojom je državljanima zemalja-članica Europske unije dopustilo ulazak u BiH no uz obvezu posjedovanja negativnog testa na koronavirus

Poziv Hrvatima diljem svijeta – Obilježimo Dan zajedništva, ponosa i sreće!

Poziv se upućuje Hrvatima diljem svijeta. Uključite se, zapjevamo “Lijepa li si” i obilježimo 16. srpnja 2020. g. u 20.00 sati 2. Dan zajedništva, ponosa i sreće.

Hrvatska – Odluka o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice

Ovom odlukom uvodi se nužna mjera obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Odluka se primjenjuje od 13. srpnja 2020. godine.

Ima li hrvatsko iseljeništvo predstavnika u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora?

Vrlo kratko i jasno – nema. Sva tri saborska zastupnika izabrana su prvenstveno glasovima hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini.

Traži se najljepše uređeno dvorište u Usori

U ovim mjesecima kad nas mediji svaki dan suočavaju s negativnim vijestima pravo je osvježenje pronaći pozitivne vijesti. Donosimo jedan pozitivan primjer iz Usore.

Hermann Gmeiner Award 2020. – Dajte vaš glas Kristini Ivanuš

Kristina Ivanuš ušla je u top četiri finalistice, nedostaje joj malo glasova do pobjede. Pomozimo našim glasovima da osvoji nagradu Hermann Gmeiner.

Pobjednica 7. Revije je Ivana Glavić iz Kanade

Održana je je 7. Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH u organizaciji Udruge Stećak i Hrvatske matice iseljenika.

25. godišnjica genocida u Srebrenici

U Potočarima kod Srebrenice danas će biti ukopani posmrtni ostaci devet žrtava. Ukop, komemoracija i druge manifestacije bit će upriličeni u uvjetima zaštite od pandemije.

Italija zatvorila granice za 13 zemalja, uključujući BiH

U četvrtak, 9. srpnja Italija je zatvorila granice za 13 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju smatrajući ih najriskantnijim mjestima za širenje koronavirusa.

OBAVIJEST O IZRAVNOM PRIJENOSU SEDME REVIJE TRADICIJSKE ODJEĆE I IZBORA NAJLJEPŠE HRVATICE U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH

Izravni prijenos Sedme revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske može se online pratiti.

Umjesto Ruže Tomašić u Sabor ide njezin asistent

Ni 3907 preferencijalnih glasova liste koalicije Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista u X. izbornoj jedinici, nije bilo dovoljno Robertu Pauletiću da osvoji zastupničko mjesto. Umjesto Ruže Tomašić u Hrvatski sabor ide Marko Milanović Litre koji je dobio 19 preferencijalnih glasova.

Koronavirus – Preporuke za svadbene obrede i slavlja u RH

Slijedom reaktivacije određenih aktivnosti temeljem Odluke o prilagodbi mjera za organizaciju svadbenih obreda i slavlja preporučuje se postupanje sukladno sljedećim preporukama.

Izgrađena uz podršku Hrvata iz Švicarske – U Tisovcu blagoslovljena kapela sv. Blaža

U slavonskom selu Tisovcu, u blizini Starog Petrovog Sela, u subotu, 4. srpnja 2020. g. nakon izgradnje koja je trajala tri godine svečano je blagoslovljena nova kapela sv Blaža.

IZBORI 2020. – HDZ pobjedio u devet izbornih jedinica

Sva tri zastupnička mjesta XI. izborne jedinice pripala su HDZ-u. Donosimo detaljne rezultate iz onih zemalja gdje je na izbore izašlo više od 200 birača.

Slovenija zaoštrava granični režim

Slovenska vlada na dopisnoj je sjednici na “žuti popis” zemalja koje više nisu epidemiološki sigurne dodala Hrvatsku, Francusku i Češku. To znači da će građani tih država moći ući u zemlju samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus ne starijeg od 36 sati ili ako kroz Sloveniju tranzitiraju u roku od 12 sati.

Održavanje izbora u Veleposlanstvu RH u Bernu i Generalnom Konzulatu RH u Zürichu 4. i 5. srpnja od 7:00 do 19:00 sati i epidemiološke mjere

Zbog mnogobrojnih upita koji su nam stigli objavljujemo još jedanput informacije vezane uz izbore i mjere kojih se birači moraju pridržavati.

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Iz kojih zemalja se može od 20. srpnja putovati u Švicarsku?

Zemlje Europske unije odlučile su da će se od srijede, 1. srpnja iz 14. zemalja izvan šengena također moći ponovno putovati u EU. Savezno vijeće želi, paralelno s Europskom unijom ukinuti ograničenja ulaska za neke zemlje od 20. srpnja.

Humanitarna akcija “Srcem za Srednju Bosnu”

Pozivamo Hrvate iz Švicarske i svijeta da se uključe u ovu humanitarnu akciju i pomognu u prikupljanju novčanih sredstava za kupovinu prijeko potrebnog sanitetskog vozila.

Predizborne igre u kojima su akteri zvučnih imena

Očito je trgovina već počela ali narod još uvijek nije shvatio da je upravo on taj koji izlaskom na izbore u što većem broju može zaustaviti upravo ovakvu trgovinu.

NK Croatia Zürich – Stjepan Špehar stari-novi predsjednik kluba

Izborna godišnja skupština na kojoj su većinom sudjelovali igrači i nešto pasivnih članova, održana je u prostorijama Hrvatske dopunske škole u Dietikonu.

4. GODINE PORTALA MOJA DOMOVINA

Uz aktualne događaje koje portal prati u Švicarskoj i šire, pokrenut kao informativna platforma u rubrici Korisne informacije pomaže iseljenicima u riješavanju nedoumica i problema.

Neue Zürcher Zeitung – Vukovar hat weiterhin zwei Parallelwelten

Die Stadt Vukovar an der Grenze zu Serbien wurde im kroatischen Unabhängigkeitskrieg 1991 fast völlig zerstört. Zwar sind die Spuren beseitigt, doch lastet die düstere Vergangenheit noch immer auf den Bewohnern.

Nova pjesma fra Šite – Tu je moj dom

Pravovremeno pred ljetne godišnje odmore koje mnogi od nas raseljenih neće moći provesti ondje gdje su planirali, fra Šimun Šito Ćorić nam poklanja pjesmu koja nas nosi u rodni kraj.

Birajte najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji

Udruga „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika organiziraju Sedmu reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Ministarstvo uprave objavilo – u popisu birača za zastupnike u Hrvatski sabor registrirano 3.859.481 birača

Bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno je registrirano 184.786 birača.

Sučeljavanje kandidata XI. izborne jedinice

Crodiaspora organizira i poziva Hrvate diljem svijeta da prate prvo sučeljavanje kandidata XI. izborne jedinice.

Sveučilište Luzern – Poziv Hrvatima u zapadnoj Švicarskoj

U svrhu svog znanstveno-stručnog istraživanja, Sveučilište iz Luzerna traži Hrvate iz zapadnog dijela Švicarske.

Nova odluka Stožera za civilnu zaštitu – Obavezne maske u javnom prijevozu, samoizolacija za osobe iz Bosne i Hercegovine, Srbije…

Hrvatska zbog širenja koronavirusa uvodi nove mjere – obaveznu samoizolaciju za one koji dolaze iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova. 

Rezultati lokalnih izbora u Vojvodini i lista na kojima su bili hrvatski predstavnici

Na izborima koji su se u nedjelju održali u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ne može formirati svoju vijećničku grupu jer su osvojili samo dva mandata. Donosimo detaljan pregled izbora.

Svi kandidati XI. Izborne jedinice

Parlamentarni izbori na kojima će građani Republike Hrvatske birati saborske zastupnike održat će se 5. srpnja 2020. godine. S tim da će se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima izbori održati dva dana, 4. i 5. srpnja. Donosimo liste koje na izbore izlaze u XI. Izbornoj jedinici

Poziv Hrvatima u Austriji – Pokrenuta građanska inicijativa za samostalnu nastavu hrvatskog materinskog jezika

Nastavnica hrvatskoga jezika iz Vorarlberga Lidija Mihalić pokrenula je Građansku inicijativu za priznavanje hrvatskoga kao samosvojnog jezika u okviru nastave materinskog jezika u Austriji.

Obavijest – novi sporazum o socijalnom osiguranju s Bosnom i Hercegovinom

Odnosi u vezi socijalnog osiguranja Švicarske s Bosnom i Hercegovinom trebaju se ažurirati novim sporazumom. Na sastanku 5. lipnja 2020. godine Savezno Vijeće proslijedilo je obavijest o ovom ugovoru parlamentu. Sporazum koordinira posebno starosnu, obiteljske i invalidske naknade, kao i osiguranje u slučaju nezgoda država ugovornica i regulira isplatu mirovina u inozemstvu. 

Znate li s koliko su glasova u Hrvatski sabor ušli zastupnici u zadnjem sazivu?

Jeste li se ikad upitali koliko su glasova dobili na zadnjim izborima zastupnici koji su protekle četiri godine dobili mogućnost zastupati interese građana Republike Hrvatske?

Želimo li promjene moramo ih sami potaknuti – Probudi se hrvatski narode!

Kada bi Zlatko Dalić birao 11. najboljih, izabrao bi hrvatsku repku. Kada bih ja, ja bih izabrao Vas! Ova kampanja počela je u trenucima kada nisam znao ništa o nastupima ove godine, kada se sve činilo tako loše, a vi ste mi nakon toga dokazali da je sve moguće. Svakim danom sam sve više vjerovao u ovu priču ali i Vas. Vjerovao sam da to nije kraj, već da je ovo tek početak ove priče. (Karlo Bukovac 30.12.2018.)

Od srpnja – Swiss i Edelweiss u Hrvatskoj

Švicarski nacionalni avioprijevoznik Swiss, te njegova leisure kompanija Edelweiss najavljuju pokretanje linija prema Hrvatskoj od početka srpnja.

Hoće li iseljeništvo napokon dobiti medijsku pažnju kad se želi uključiti u politiku?

Imajući u vidu demografsku sliku Republike Hrvatske, zaustavljen povratak mnogih potencijalnih povratnika i zadnji val iseljavanja, smatram da iseljeništvo s pravom traži svog zastupnika u Hrvatskom saboru,”

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Od ponedjeljka 15. lipnja otvorene granice

Kako je i bilo najavljeno prošlog tjedna, Švicarska je u ponedjeljak, 15. lipnja 2020. g. otvorila svoje granice prema zemljama Europske Unije, članicama šengenskog područja i Velikoj Britaniji. 

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Parlamentarni izbori će se održati – Iskoristite vaše pravo, registrirajte se i izađite na ove izbore!

Za provedbu izbora u Hrvatski sabor na području Švicarske Konfederacije koji će se održati 4. i 5. srpnja 2020. g. dobivena je suglasnost švicarskih vlasti. Obavijest biračima u Švicarskoj Konfederaciji i poziv na prethodnu i aktivnu registraciju.

Pobjeda demokracije – Hrvati će u Kanadi ipak izaći na izbore!

Zahvaljujući angažmanu i upornosti Hrvata iz Kanade, kanadska Vlada izdat će dozvolu da građani Republike Hrvatske mogu izaći na izbore.

Informativno – Što vam je činiti ako je istekla osobna iskaznica a ne možete putovati u domovinu?

Zbog upita koji su putem portala stigli, Ministarstvu unutarnjih poslova uputili smo pitanja kakve su odredbe za građane Republike Hrvatske kojima je istekla osobna iskaznica ili putovnica a nisu zbog aktualne situacije u mogućnosti putovati i to regulirati.

Najavljena premijera filma “Hrvatski anđeli rata”

Nedopustivo je i sramotno da se još uvijek ne zna točan broj djece stradale u Domovinskom ratu. Govori se o 402 ubijene djece, ali to nije siguran broj. Tragična je šutnja i zaborav kojim se prelazi preko tih žrtava. 

Objava biračima o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor 2020. godine – Švicarska

Obavijest biračima koji na dane izbora žele glasovati u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Švicarskoj  Konfederaciji.

Švicarska 15. lipnja otvara granicu svim zemljama Europske Unije

Federalna vijećnica Karin Keller-Sutter izvijestila je Savezno vijeće na sastanku 5. lipnja 2020. da Federalno ministarstvo pravosuđa i policije namjerava 15. lipnja otvoriti granicu za sve države Europske Unije i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Austrija otvorila granice

Od četvrtka, 4. lipnja na austrijskoj granici više nema kontrole. Za povratnike iz Hrvatske na snazi su ipak još uvijek strože mjere.

Croatia Airlines – Informacija za red letenja

Zbog mnogobrojnih upita donosimo nove informacije vezane uz red letenja nacionalne zrakoplovne kompanije. 

JAVNI POZIV za obnovu stambenih jedinica u općini Bosanski Brod

Nevladina i neprofitna organizacija Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine provodi program sufinanciranja stambenog zbrinjavanja u cilju povratka u Republiku Srpsku.

Upis Hrvata izvan RH na studijske programe Fakulteta hrvatskih studija

Poziv za studije Hrvatima diljem svijeta na upis na Fakultet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na različitim jezicima.

Gdje se na parlamentarnim izborima broji vaš glas?

Parlamentarni izbori na kojima će građani Republike Hrvatske birati saborske zastupnike održat će se 5. srpnja 2020. godine. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju 3. zastupnika u posebnoj (XI.) izbornoj jedinici.

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 

NAJNOVIJE VIJESTI BOSNA I HERCEGOVINA – Susjedi mogu ući u BiH, zračne luke otvorene od 1. lipnja

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donesena je jednoglasna odluka da građani Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore mogu ulaziti u BiH bez korona testova i pozivnog pisma, prenosi portal Hercegovina.info.

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Pregled novih odluka Saveznog vijeća

Na konferenciji za medije i javnost predstavljene su u srijedu, 27. svibnja 2020. g. nove mjere koje na snagu stupaju 30. svibnja i 6. lipnja.

Informacije – Prebivalište i boravište – 2.dio

U prvom dijelu objasnili smo općenite zakonske obveze koje su vezane uz prebivalište i boravište. Ovaj dio je nastavak s objašnjenjem što još morate učiniti ako mijenjate adresu i napuštate domovinu zbog iseljenja u inozemstvo, ili ako se iz inozemstva selite u Hrvatsku.

Najčešća pitanja o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku

Na službenoj stranici koronavirus.hr objavljena su najčešće postavljena pitanja i odgovori vezani uz ulazak u Republiku Hrvatsku. Ako ne pronađete odgovor na neko od pitanja, potrebno je ispuniti web formular.

Online obrazac za strance i informacije o mogućnostima ulaska u Republiku Hrvatsku

Zbog mnogobrojnih upita preuzeli smo i objavljujemo obrazac za strane državljane koji putuju u Hrvatsku. Obrazac je za sada dostupan na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. 

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Pregled odluka Saveznog vijeća

Na konferenciji za medije 20. svibnja 2020. godine, Savezno vijeće predstavilo je nove mjere. Donosimo informacije koje će posebno obradovati vjernike u Švicarskoj.

NAJNOVIJE VIJESTI BOSNA I HERCEGOVINA – Federalni štab civilne zaštite ukinuo mjere zdravstvenog nadzora i izolacije

Donijetim naredbama prestale su važiti dosadašnje naredbe Federalnog štaba civilne zaštite po kojima se svim građanima koji su ulazili u BiH na jednom od graničnih prijelaza na području Federacije BiH izricala mjera o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju u trajanju od 14. dana.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se 5. srpnja 2020.

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Poslušajte pjesmu “Velik si” u izvedbi Tatjane Ivanović

Duhovnu pjesmu “Velik si” Tatjana je snimila u suradnji sa Sound Studio Mostak.

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Granice prema susjednim zemljama ponovno se otvaraju od 15. lipnja – Italija mora čekati

Granice Švicarske s Njemačkom, Austrijom i Francuskom ponovno će se otvoriti 15. lipnja. Uvjet je da razvoj pandemije i dalje bude pozitivan.

Povratak hrvatskih državljana iz inozemstva

Zbog upita koji su nam stigli donosimo upute za povratak u domovinu državljanima Republike Hrvatske koji se nalaze u Švicarskoj. U članku donosimo informacije kako trebate postupiti.

VIRTUALNI 14. SUSRET HRVATA U PADOVI

Hrvatska zajednica u Venetu i suradnici pozivaju na 14. susret Hrvata u Padovi kojim će se obilježiti blagdan sv. Leopolda Mandića u domovini i svijetu

Iseljeničke posebnosti “gastarbajterske ere”

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva pri Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju međunarodno znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom “Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma” koja će se održati u listopadu ove godine.

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Što je od danas dopušteno a što ostaje zabranjeno

Prošla su dva tjedna od kada je Savezno vijeće prvi put ublažilo mjere u borbi protiv koronavirusa. Od danas slijedi ublažavanje. Donosimo informacije koje se usluge mogu ponovo koristiti.

Hrvatska – Stožer ipak odustao od PCR testa za osobe koje putuju u Hrvatsku

Mjera prema kojoj bi netko iz inozemstva mogao ući u Hrvatsku na 72 sata uz potvrdu da u tom trenutku nema koronavirus, stavljena je na čekanje.

Najnovije vijesti Hrvatska – Preporuke za putnike koji prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske

Zbog novih odluka koje su u Hrvatskoj stupile na snagu, donosimo informacije i uputu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja vrijedi do 18. svibnja 2020.

Najnovije vijesti Švicarska – Što se mijenja od 11. svibnja?

Uz već najavljene mjere, dozvolit će se restoranima, muzejima i knjižnicama da također mogu ponovno otvoriti svoja vrata.

Hoćemo li na na parlamentarne izbore prije jeseni?

Parlamentarni izbori održat će se između 6. i 12. mjeseca. Ovih dana imamo priliku čuti da se kao dan izbora spominje 5. 7. 2020. g. Točan datum izbora ovisi o koronavirusu i odluci vladajućih.

Najnovije vijesti – Njemačka produžila upozorenje o putovanju

Njemačka je vlada danas (29. 04. 2020.) produžila upozorenje na putovanja turista zbog koronavirusa do 14. lipnja.

Što je po novim mjerama u Švicarskoj dozvoljeno a što ostaje zabranjeno?

Prošla su dva mjeseca od kada je švicarsko Savezno vijeće postupno pojačalo mjere u borbi protiv koronavirusa. Od 27. travnja počelo je ublažavanje mjera. Donosimo detaljne informacije usluga koje su dozvoljene.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici

Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je e-savjetovanje na koje su pozvani svi građani.

Ususret tridesetoj obljetnici Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj

Jubilarnoj obljetnici Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj fra Karlo je poklonio pjesmu.

Novi datum održavanja Četvrtog hrvatskog iseljeničkog kongresa

Četvrti hrvatski iseljenički kongres koji se trebao održati krajem lipnja, održat će se početkom studenog 2020. godine.

Kriza koju je izazvala korona donijela je jaču vjeru u domaću proizvodnju, proizvode i usluge

Poduzetnik iz Tovarnika Josip Salaić ističe da je ovo idealno vrijeme da sebe preispitamo i presložimo, da vidimo što možemo učiniti u novonastalim okolnostima, prestanemo se žaliti jer okolnosti ne idu po nekom našem planu te da shvatimo da je možda ovo idealan trenutak da se zapitamo što mi možemo ponuditi svijetu.

Mali jezični savjetnik – Elektronska ili elektronička pošta?

Piše li se ispravno elektronska ili elektronička pošta?

Popis stanovništva 2021. godine u dvije faze – sustav e-Građani, potom popisivači DZS-a

Od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine u Hrvatskoj će se provoditi popis stanovništva, četvrti po redu od samostalnosti.

Koronavirus – Nove mjere u Švicarskoj koje na snagu stupaju 27. travnja

Švicarsko savezno vijeće predstavilo je danas korake kojima će se ublažavati mjere koronavirusa.

ZAKLJUČCI TREĆE SJEDNICE DRUGOG SAZIVA SAVJETA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE

Na trećoj sjednici saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, na prijedlog članova Savjeta u fokusu su bile četiri teme o kojima se diskutiralo i koje su dostavljene nadležnim tijelima na razmatranje.

Što učiniti ako ste u inozemstvu koristili zdravstvene usluge?

Ako vam je neopravdano naplaćena zdravstvena zaštita u inozemstvu, imate pravo na naknadu troškova od HZZO-a

USKRS 2020. – Čestitka fra Karla Lovrića

Fra Karlo Lovrić iz Međugorja u stihovima čestita i želi svim Hrvatima diljem svijeta sretan i blagoslovljen Uskrs!

Obavijest prijaviteljima i korisnicima javnih natječaja Ureda te kandidatima za dodjelu stipendija

Donosimo informativnu objavu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Preporuča se izbjegavanje svih putovanja u svrhu kratkotrajnog boravka u RH koja nisu žurna!

Savjetujemo da hrvatski državljani ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

VC Kanti Schaffhausen produžio ugovor s Korinom Perkovac

Odbojkaški klub VC Kanti iz švicarskog Schaffhausena produžio ugovor s 20-godišnjom Korinom Perkovac za sezonu 2020/21.

MOŽEMO LI BEZ ISELJENIH LIJEČNIKA I MEDICINSKIH SESTARA?

U situaciji u kojoj se postojanje dovoljnog broja kvalificiranoga i motiviranog zdravstvenog osoblja pokazuje kao nužan preduvjet za uspješan odgovor na zdravstvenu krizu kojoj svjedočimo, krajnji je čas za adekvatno vrednovanje njihovoga rada i njihove važnosti za budućnost naše zemlje i našega društva.

VIDEO – Fra Šimun Šito Ćorić pjesmom čestitao Uskrs!

Posebna, glazbena čestitka stigla nam je od voditelja Hrvatske katoličke misije Solothurn, fra Šimuna Šite Ćorića.

Informacije – Zdravstveno osiguranje za povratnike u Hrvatsku kad supružnik ostaje u Švicarskoj

Tko podliježe zdravstvenom a tko ne kad supružnik ostaje u radnom odnosu u Švicarskoj?

Fra Karlo Lovrić – Pjesma posvećena koroni

Pročitajte pjesmu “Zaokret” koju je jučer, na Cvjetnicu 5. travnja 2020. godine napisao fra Karlo Lovrić.

Poziv na molitvu krunice, 4. travnja

Poziv Hrvatima diljem svijeta – “Svi Hrvati svijeta, okupimo se i svi zajedno u isto vrijeme molimo krunicu za Božju milost i spasenje! Molimo i pozovite sve da molimo zajedno.”

Povratak hrvatskih državljana iz inozemstva u kriznoj situaciji

Služba vanjskih poslova RH neumorno radi na pružanju pomoći i organizaciji povratka hrvatskih državljana u RH

Poziv – Zapjevajmo večeras Moju domovinu za zdravstvene djelatnike, policiju, vojsku

Pozivaju se svi građani da večeras u 20 sati zapjevaju pjesmu “Moja domovina”. Putem našeg portala pozivamo Hrvate iz svijeta da se pridruže ovom pozivu.

Javni natječaj za izbor učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja  raspisalo je Javni natječaj za izbor učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu.

Molitveni program HKM Bern u vremenu korona virusa

Voditelj Hrvatske katoličke misije Bern, fra Gojko Zovko svaki dan slavi svetu misu te poziva vjernike iz Berna i Švicarske da se uključe u slavlje putem interneta.

Važne informacije – Švicarska

Donosimo najnovije, korisne i aktualne informacije vezane uz izvanrednu situaciju u Švicarskoj.

Stehen wir Zagreb bei: Helfen Sie mit!

Wir laden Sie ein, sich der humanitären Aktion anzuschliessen, um den Menschen in Zagreb hilfreich zur Seite zu stehen.

Humanitarna akcija – Pomozimo Zagrebu!

Hrvati u Švicarskoj uvijek su bili uz sunarodnjake kojima je bila potrebna pomoć. Pozivamo vas i ovaj put da se uključite u humanitarnu akciju i da zajedno pomognemo našim sunarodnjacima u Zagrebu.

EUROPSKO STABLO GODINE 2020.

Bijeli bor iz Češke Republike, star 350. godina pod nazivom “Čuvar poplavljenog sela” pobjednik je i ovogodišnje Europsko stablo godine 2020. Drugo mjesto pripalo je “Zaljubljenom ginku” iz Daruvara.

Važna obavijest Ambasade Bosne i Hercegovine u Švicarskoj

Obavijest i upute za sve državljane Bosne i Hercegovine koji su u turističkom posjetu Švicarskoj.

V. Hrvatske svjetske igre održat će se 2021. godine

V. Hrvatske svjetske igre koje su se trebale održati u Zagrebu 21. – 25. srpnja 2020., prolongirane su i održat će se 27. – 31. srpnja 2021. godine.

Hrvati u Švicarskoj – Solidarnost tijekom izvanrednog stanja

Poziv da se uključe u grupu upućuje se svima u Švicarskoj koji traže podršku, pomoć ili su u stanju pomoći potrebitima.

Molitveni program tijekom izvanrednog stanja u Švicarskoj

Voditelj misije će svaki dan slaviti misu, a vjernike poziva da se u to vrijeme okupe oko „obiteljskog oltara“ na molitvu.

Drugi nastup Tatjane Ivanović u “The Voice of Switzerland”

Iako je i na drugom nastupu odlično pjevala, Tatjana ovaj put nije ušla u finale natjecanja.

Izvanredno stanje u Švicarskoj!

Švicarsko Savezno vijeće na današnjoj konferenciji za medije objavilo je izvanredno stanje za cijelu zemlju.

Večeras u “The Voice of Switzerland” nastupa Tatjana Ivanović

Svi koji žele vidjeti hoćemo li Tatjanu i dalje gledati u The Voice of Switzerland saznat će to večeras na programu 3+ u 20.15. sati.

Švicarska – Zabrana posjeta u bolnicama, staračkim domovima i invalidskim ustanovama

Prvu zabranu posjeta uveo je kanton Zürich u petak, 13. ožujka 2020. Članak se redovito aktualizira s novim informacijama iz kantonalnih ustanova.

Koronavirus – Najnovije vijesti Švicarska

Drastične mjere u borbi protiv širenja korona virusa danas su na konferenciji za medije predstavili članovi švicarskog Saveznog vijeća.

Biskupije Chur i Basel – Mjere za suzbijanje širenja korona virusa – Priopćenje za vjernike

Nakon rasprave u biskupskom vijeću, biskupije Chur i Basel izdale su priopćenja i odredile korake koji će se primjenjivati tijekom trajanja mjera u zaštiti protiv širenja korona virusa koje je jučer (13. 3.) objavilo Savezno vijeće.

“The Voice of Switzerland” – Tatjana Ivanović žiri oduševila nastupom

Tatjana Ivanović iz Pfäffikona u ponedjeljak, 9. ožujka 2020. u  emisiji koja traži talente, «The Voice of Switzerland» osvojila žiri i publiku.

“Jedno je srce, jedna je Hrvatska” – Poziv na V. Hrvatske svjetske igre

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u srpnju će se u Zagrebu održati V. Hrvatske svjetske igre.

MNK Croatia 97 kvalificirala se za završnicu švicarske futsal lige

U dramatičnoj utakmici prošle nedjelje hrvatska malonogometna momčad Croatia ’97 iz Appenzella pobijedila je rezultatom 7:6 vodeći klub iz Uzwila i kvalificirala se za doigravanje švicarske druge futsal lige.

Apel za pomoć – Progon Hrvata u Srijemu

Objavljujemo apel obitelji Rakarić koja, suočena s nasiljem i velikim problemima uzalud traži pomoć i zaštitu onih koji bi ih trebali zaštititi.

Najava – Dan žena u dijaspori

Radio Banovina i urednik emisije “Od naroda za narod” Mario Perković pozivaju na Dan žena koji će se obilježiti u švicarskom Zollikonu.

Poziv klapama iz iseljeništva na treći susret u domovini

Nakon dvije uspješne organizacije Susreta klapa iz hrvatskoga iseljeništva, Hrvatska matica iseljenika poziva na Treći susret koji će se održati 23. svibnja 2020. u Makarskoj.

HKUD Kolovrat i Tamburaški sastav Bećari iz Luzerna obilježavaju jubilarnu godinu

Jubilarnu godinu i svojih 25. godina djelovanja Hrvatsko kulturno-umjetničku društvo “Kolovrat”  i TS “Bećari” iz Luzerna obilježit će raznim aktivnostima.

Uskoro u Ženevi na sajmu inovacija – Slagalica tropismene glagoljične puzle

Kombinacijom/spajanjem takvih pojedinačnih ”tropismenih puzzli” mogu se složiti razne riječi ili rečenice koje se čitaju na dva, odnosno tri različita pisma.

Najava – Stepinčevo u Dietikonu

U nedjelju, 9. veljače 2020. g. Hrvati u Švicarskoj proslavit će blagdan bl. Alojzija Stepnica.

Najava – Pokladna zabava u Dietikonu udruge Slavonia Zürich

Kao i svake godine, orginalnom pozivnicom na poklade 8. veljače u Stadthalle Dietikon pozivaju članovi udruge Slavonia Zürich.

Najava – Sokolovi Winterparty 2020.

Party na kojem se neće naplaćivati ulaz a gostima ponuditi besplatan grah održat će se u subotu 1. 2. 2020. sa početkom od 19.00 sati 

Foto-Ausstellung ‘Kroatien seit der Unabhängigkeit bis zum Vorsitz des EU-Rats’ in Spreitenbach

Die Eröffnung der Fotoausstellung findet am 30. Januar 2020, um 16:00 Uhr, in Hilton Garden Inn Zürich-Spreitenbach statt.

Izložba u Spreitenbachu – Hrvatska od osamostaljenja do predsjedavanja Vijećem Europske unije

Generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, mr. sc. Slobodan Mikac i supruga Kristina Mikac pozivaju povodom hrvatskog predsjedanja Europskim Vijećem na izložbu fotografija “Hrvatska od osamostaljenja do predsjedanja Vijećem Europske unije”.

Još jedna donacija župe St. Peter iz Schaffhausena centru “Duga” u Novom Travniku

Pet godina iz švicarskog Schaffhausena župno vijeće je, uz pomoć zajednica pri župi i donatora potpomagalo Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” u Novom Travniku.

Poziv predstavnicima hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga u Švicarskoj na sastanak

Sastanak će se održati u nedjelju, 19. siječnja 2020. u prostorijama Motokluba “Sokolovi” na adresi Neuehaltenring 1, 6030 Ebikon.

Počele prijave za 11. Susret hrvatske katoličke mladeži

Susret hrvatske katoličke mladeži održava se 9. i 10. svibnja 2020. godine u Zagrebu.

Los Angeles Times odabrao Bosnu i Hercegovinu i Međugorje kao destinaciju koje treba posjetiti 2020. godine

Između deset odličnih destinacija koje treba uzeti u obzir 2020. godine odabrali su i Međugorje!

Porezne promjene od 1. siječnja 2020.

Što donosi nova porezna reforma? U nastavku donosimo bitne porezne promjene koje su u okviru 4. kruga poreznog rasterećenja stupile na snagu 1. siječnja 2020. 

Novi predsjednik Republike Hrvatske je Zoran Milanović

Nakon što su obrađena sva biračka mjesta, Zoran Milanović je s dobivenih 1.034.389 glasova postao peti hrvatski predsjednik. 

Obavijest biračima u Švicarskoj Konfederaciji za drugi krug izbora za Predsjednika RH

Tko može sutra u iseljeništvu izaći na izbore iako se nije prethodno registrirao? Zbog mnogobrojnih upita dijelimo još jedanput upute i informacije.

Swiss izbacio Zagreb iz plana putovanja. Koje su alternative?

Budući da je Croatia Airlines izgubila jedinu konkurenciju može se očekivati povećanje cijena.